Desemnarea Sibiului drept Capitala Culturala Europeana i-a facut pe multi sa creada ca se pot imbogati din turism. Hotelurile si pensiunile in constructie au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Dupa doua luni scurse din acest an, hotelierii au ajuns sa se plinga. Spun ca numarul turistilor straini veniti la Sibiu este la fel de mic ca si anul trecut.

Se asteapta ca numarul lor sa creasca abia din vara. Reprezentantii municipalitatii spun ca se asteapta la un aflux in timpul festivalului de jazz si a celui de teatru. Care oricum atrageau sute de straini.

Ca in anii trecuti

Cei peste 500.000 de turisti straini asteptati de edilii sibieni sa viziteze Capitala Culturala Europeana se lasa asteptati. Lipsa lor e simtita acut de hotelierii si proprietarii de pensiuni. La una dintre cele mai cunoscute pensiuni din Sibiu, din cei peste 300 de clienti cazati in primele doua luni ale anului doar 30 au fost straini.

"N-a crescut deloc numarul de turisti straini care s-au cazat la noi. Sint la fel ca si anul trecut. Sint ceva contacte pentru lunile de vara, dar in fiecare an numarul lor a fost intotdeauna mai mare in sezonul cald. Singura certitudine este ca numarul turistilor romani a crescut, insa e vorba de cei aflati in interes de afaceri", spune Sorina Gherman, receptionera la o pensiune de trei stele din Sibiu.

Sperante estivale

Cei mai multi proprietari de hoteluri si pensiuni asteapta venirea sezonului cald. Spun ca au deja rezervari incepind din luna mai. „Avem rezervari destul de multe pentru lunile mai si iunie. Nu stiu de ce oamenii nu vin pina atunci. Sincer, am sperat ca, daca vom fi Capitala Culturala Europeana, vom avea plin de turisti. Se pare ca nu e tocmai asa.

Oricum, avem incredere ca ne vom redresa pe timpul verii. E bine, totusi, ca vin destul de multi romani", spune Elisaveta Luca, proprietara unei pensiuni de trei stele.

Nici la hoteluri

Cresterea numarului de turisti straini, anticipata de edili, nu se simte nici la hotelurile sibiene cu traditie. Reprezentantul unuia dintre cele mai cuoscute hoteluri din Sibiu spune ca numarul turistilor este in crestere, dar ponderea strainilor nu este semnificativa. „Numarul turistilor gazduiti de hotelul nostru a crescut, fata de aceeasi perioada a lui 2006, fara sa creasca semnificativ ponderea turistilor straini in totalul oaspetilor nostri", spune Diana Sirghi, PR la un important lant hotelier.

Festivaluri-magnet

In opinia Primariei Sibiu, numarul mic de oaspeti din prima parte a anului este un lucru asteptat. In viziunea reprezentantilor municipalitatii, numarul turistilor va creste semnificativ in urmatoarele luni, o data cu lansarea evenimentelor importante din cadrul programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana. „Noi ne asteptam la acest lucru. Va fi insa un aflux foarte mare de turisti o data cu lansarea Festivalului de Jazz, precum si a Festivalului International de Teatru", spune Sergiu Oltean, purtator de cuvint al Primariei Sibiu.

Fara programe

Numarul mic de turisti straini ce vin la Sibiu are drept cauza si faptul ca operatorii de turism sibieni n-au inclus pe lista lor programe speciale. "Noi avem programe pentru turistii straini pentru intreaga tara, fara a pune accent pe faptul ca Sibiul este Capitala Cultural Europeana", spune Teodora, operatoare la o firma de turism.

Mai multi pasageri

Potrivit lui Augustin Sava, directorul Aeroportului Sibiu, numarul pasagerilor a crescut cu aproximativ 30 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. „Numarul lor a crescut, dar noi nu avem de unde sa stim daca sint turisti sau au venit la Sibiu cu alte scopuri", spune Sava.