Pentru ca valoarea accizei pentru energia electrica este stabilita doar o data pe an, la cursul de schimb din prima zi a lunii octombrie, statul incaseaza in plus din diferentele de curs cam cite 20 de salarii minime lunar de la consumatorii casnici din judetele Moldovei.

Consumatorilor casnici din cele sase judete ale Moldovei li s-a incasat in plus la bugetul de stat, in luna februarie, peste 82 de milioane de lei. Cam cit 20 de salarii minime. Suma provine din diferenta de curs valutar a accizei pentru energia electrica.

Valoarea accizei este de 0,56 euro pentru mia de kilowati ora si este stabilita o singura data pe an, la cursul leu/euro din prima zi lucratoare a lunii octombrie. Din octombrie 2006, valoarea unui euro a tot scazut, insa consumatorii casnici platesc acciza tot la valoarea de atunci. Poate ca suma de 82,6 milioane de lei nu este prea mare.

Insa este platita degeaba de catre consumatori, fara ca Statul sa se gindeasca sa o returneze. In conditiile in care o persoana fizica sau o firma care nu plateste la timp o datorie catre stat este amenintata cu executarea silita si plateste si penalizari, este cel putin imoral ca Statul sa poata incasa chiar si un leu in plus fara justificare.

E.On arata cu degetul spre bugetul de stat

Conform declaratiilor lui Lucian Luca, purtatorul de cuvint al E.On Moldova (fosta Electrica), societatea are circa 1,2 milioane de consumatori casnici care consuma in medie cite 80 de kWh pe luna. Asta inseamna un consum de 96 de milioane de kWh lunar sau 96.000 MWh.

La un nivel al accizei de 0,56 euro/MWh, inseamna ca Statul incaseaza circa 53.760 de euro lunar de la consumatorii casnici din Moldova. Pe facturile emise de E.On Moldova, cursul de schimb stabilit este de 3,5361 lei pentru un euro. Asta inseamna 190.100,736 lei noi. Insa, in luna februarie, valoarea medie a cursului de schimb a fost de 3,3824 lei/euro.

Asta inseamna ca valoarea in lei a accizei ar fi trebuit sa fie de 181.837,824 lei. Rezulta o diferenta de 8.262,912 lei noi (82,6 milioane de lei vechi), care a fost incasata in plus la bugetul de stat. La fel s-a intimplat si in luna ianuarie, cind cursul mediu a fost de 3,3937 lei/euro iar diferenta in plus incasata la buget a fost de circa 76,55 milioane de lei vechi.

"E.On incaseaza acesti bani, dar ii vireaza la bugetul statului. Practic, nu avem un control asupra acestor sume si nu trebuie judecat E.On pentru o taxa impusa de stat" - spune Lucian Luca.

Ministerul de Finante spune ca asa ne obliga UE

Ministerul Finantelor Publice (MFP) sustine ca aceasta modalitate de stabilire a cursului de schimb leu/euro este o cerinta a UE. "In ceea ce priveste cursul de schimb utilizat pentru calculul accizelor exprimate in echivalent euro pe unitatea de masura, precizam ca pentru acesta exista o regula comunitara in domeniul accizelor, transpusa in legislatia nationala la art. 218 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, modificat si completat prin Legea nr.343/2006, potrivit careia valoarea in lei a accizelor datorate bugetului de stat se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, curs care se utilizeaza pe toata durata anului urmator" - ne-a comunicat Cristian Marin, sef serviciu in cadrul MFP.