La ora actuala, in municipiul Constanta nu mai exista nici o hala de carne, acestea fiind transformate in hale pentru desfacerea laptelui si a produselor lactate.

Halele de carne destinate micilor producatori au fost desfiintate ca urmare a Programului Strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine, prin care este interzisa sacrificarea in abatoare si comercializarea, inclusiv in pietele agroalimentare, a carnii de porc provenita din exploatatii nonprofesionale.

In aceste conditii spatiile din halele agroalimentare in care se comercializa carnea de porc si-au schimbat destinatia, ceea ce a facut sa nu mai fie nevoie de medicii veterinari care controlau carnea adusa de micii producatori.

"Sunt doua tipuri de piete pentru desfacerea carnii, pentru societatile comerciale, care au autorizatii din partea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in spatii individuale inchise, si locul amenajat pentru micii producatori, unde acestia veneau sa comercializeze carnea porcilor pe care ii cresteau in gospodariile lor.

Ca urmare a interzicerii comercializarii carnii de porc de la producatorii nonprofesionisti, actualmente in fostele hale de carne din Piata Grivitei si Tomis III se comercializeaza lapte si produse lactate.

Au ramas insa societatile comerciale care vand carne, deci nu se poate spune ca in piete nu se mai poate gasi carne”, a declarat directorul Administratiei Pietelor Constanta, Nicolae Fronescu.

Pentru ca producatorilor nonprofesionisti li s-a interzis comercializarea carnii de porc, si au fost desfiintate halele care serveau acestui scop, nu a mai fost nevoie nici de controlul de specialitate realizat de medicii veterinari care asigurau calitatea carnii de porc adusa pentru a fi vanduta in aceste hale.

Medicii veterinari raman in halele agroalimentare

Pe de alta parte, au aparut informatii cum ca in hale nu vor mai „functiona” medicii veterinari.

"Noi avem inca formatiuni de medici veterinari in halele constantene, acestea insa nu se mai ocupa cu efectuarea controlului la carnea de porc, deoarece le-a disparut obiectul muncii, in aceste hale nemaicomercializandu-se carne de porc de la micii producatori.

In rest medicii veterinari sunt la locurile lor, si sunt controlate celelalte produse de origine animala care se comercializeaza in hale”, a tinut sa lamureasca directorul adjunct al DSV, Gheorghe Dinca. Singurii care mai pot comercializa carne de porc sunt producatorii profesionisti, acestia neavand nevoie de halele de carne pentru a face acest lucru.

"De cele mai multe ori acestia fie au propriile magazine de desfacere, fie vand societatilor comerciale care la randul lor ofera carnea populatiei. Mai pot sa comercializeze, dar doar animale vii, crescatorii nonprofesionisti care au pana in 20 de porci, si numai pe raza localitatii in care locuiesc”, a mai declarat Dinca.

In ceea ce priveste carnea de miel, si cea de vita, aceasta poate fi in continuare scoasa la vanzare de catre micii intreprinzatori.

"Pentru a putea comercializa aceste tipuri de carne, producatorul trebuie sa duca animalele la un abator specializat, sa le taie, si sa vina in piata cu stampila pusa de abator pe carne, si cu certificatul de sanatate publica veterinara al animalului in hala de carne. Probabil nu sunt foarte multi astfel de comercianti pentru simplul fapt ca nu exista cerere pe piata.

Odata cu apropierea Sarbatorilor de Pasti situatia se va schimba, cel putin in cazul crescatorilor de miei nonprofesionisti, pe care, dupa cum am mai spus, nu-i impiedica nimic pentru a comercializa carnea, ca in cazul crescatorilor nonprofesionisti de porci”, sustine Gheorghe Dinca.