Stelian Dutu stie sa puna paie pe foc in Partidul Democrat, si nu oricum, mai ales din momentul in care procurorii anticoruptie au trimis dosarul sau in instanta. De fapt, inca dinainte de finalizarea dosarului si trimiterea lui in judecata, Stelian Dutu a afirmat ca totul nu este altceva decat o lucratura si rezultatul unor interese.

Mai mult, in cursul zilei de ieri, deputatul PD Stelian Dutu a sustinut, la Camera Deputatilor, o conferinta de presa in care a declarat ca fapta pentru care procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva sa - abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continua - nu se regaseste in rechizitoriul trimis instantei, intrucat nu s-a produs.

Insa, pe langa aceste explicatii, presedintele PD Constanta, deputatul Stelian Dutu nu l-a iertat nici pe procurorul Petru Narita, care a instrumentat cazul, dar nici pe primarul Medgidiei, Dumitru Moinescu, despre care a afirmat nici mai mult nici mai putin decat ca este infractor.

Stelian Dutu a explicat ieri ca procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva sa pentru un asa-zis prejudiciu de 350.000 de euro, pe care Consiliul Judetean Constanta ar fi trebuit sa ii plateasca, sub titlul de onorariu de succes, firmei care a realizat studiul de oportunitate in vederea privatizarii serviciilor de apa si canalizare, asigurate de Regia Autonoma Judeteana de Apa

Constanta. Potrivit unei note prezentate de Stelian Dutu, procurorul Doru Florin Tulus, seful Sectiei penale din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ, a stabilit ca suma de 350.000 de euro, reprezentand onorariul de succes, nu a fost platita, ea fiind fixata ca obligatie viitoare, ce ar fi revenit firmei care ar fi castigat licitatia pentru privatizarea RAJA.

Cu alte cuvinte, a aratat Stelian Dutu, neonorarea acestei sume dovedeste faptul ca prejudiciul de care l-au acuzat procurorii anticoruptie nu s-a savarsit si, ca urmare, fapta de care a fost acuzat nu mai exista.

Atac extrem din partea presedintelui PD Constanta, la adresa unui coleg de partid si a unui procuror

Imediat dupa ce a facut aceasta demonstratie in fata presei, Stelian Dutu s-a lansat intr-o serie de acuze, care l-au vizat pe procurorul Petru Narita, despre care a afirmat ca a transmis „in mod rau-voitor” dosarul de judecata spre instanta, desi prejudiciul de care era acuzat nu se produsese, si a instituit un sechestru „abuziv” asupra unor bunuri ale sale.

Din punctul de vedere al lui Stelian Dutu aceste lucruri nu inseamna, pana la urma, decat o „marsavie ordinara” savarsita de procurorul Narita in momentul in care a transmis instantei rechizitoriul. Mai mult, presedintele PD Constanta l-a acuzat pe Narita ca ar avea motive personale pentru a-l trimite „cu orice pret” in instanta.

Dutu a precizat, si in conferinta de ieri, cele spuse anterior la Constanta, si anume ca fiica procurorului Narita este membru PD Medgidia, care i-a contestat in mod repetat functiile detinute in partid.

"Bomboana” de pe "tortul declaratiilor” a reprezentat-o insa comentariul lui Dutu potrivit caruia Narita s-ar fi „asociat cu infractori” din judetul Constanta, pe care „ii protejeaza si favorizeaza”, unul dintre acestia fiind... primarul PD din Medgidia, Dumitru Moinescu.

Partea palpitanta a acestui atac extrem, lansat de presedintele PD Constanta la adresa primarului din Medgidia, este aceea ca Moinescu nu este un oarecare in Partidul Democrat, ci este secretar in Biroul Permanent National al PD.

Dutu arunca in joc istoria ginerelui

Revenind insa la declaratiile de ieri ale lui Stelian Dutu, de mentionat ca acesta a facut o plangere penala impotriva procurorului Narita, ca si impotriva procurorului sef de sectie, Doru Florin Tulus, ca si a sefului DNA, Daniel Morar.

Totodata, Dutu a afirmat ca nu isi va da demisia din functiile detinute, intrucat se considera nevinovat si a apreciat ca scopul procurorului Narita ar fi fost, de fapt, sa il trimita in instanta, pentru ca ulterior „sacalii” sa ii poata cere demisia din functiile detinute.

In plus, Dutu a mai apreciat ca un alt motiv al urmaririi penale declansate impotriva sa ar fi faptul ca ginerele sau a respins, in calitate de judecator, in 27 martie 2006, solicitarea Parchetului General de arestare a omului de afaceri Dinu Patriciu.

Cu alte cuvinte, democratul a incercat prin aceasta declaratie sa atentioneze „centrul” -mai exact pe Traian Basescu, cunoscuta fiind aversiunea acestuia fata de Dinu Patriciu. Pe de alta parte, ramane de vazut care este urmatoarea miscare pe care o va face primarul Medgidiei, Dumitru Moinescu, intrucat acesta se va afla, zilele urmatoare, la Bucuresti, la partid.

Dar, din cate a precizat Moinescu, subiectele pe care le va aborda vor fi „alegerile pentru Parlamentul European, probleme de partid, nu Stelian Dutu...”.

Moinescu vrea o discutie ca intre „barbati adevarati” cu Dutu

Primarul Medgidiei, democratul Dumitru Moinescu a mai afirmat ca nu se va duce „cu para” la superiori, pentru ca nu are de gand sa arunce cu noroi in PD sau in colegii sai, si ca va incerca sa stea de vorba cu Stelian Dutu. „Prima data voi discuta cu el, ca niste barbati adevarati, sa aflu despre ce este vorba si ce anume l-a determinat sa faca asemenea declaratii.

Barbatii adevarati vorbesc intre ei problemele pe care le au, inainte sa arunce cu noroi...”, a declarat, pentru „Replica” de Constanta, Dumitru Moinescu. De altfel, imediat dupa conferinta de presa sustinuta de Stelian Dutu, Dumitru Moinescu sustine ca l-a contactat pe acesta pentru a afla ce a declarat.

"Auzisem ceva, dar voiam sa stiu de la el, sa imi spuna si mie ce avea de spus despre mine. Dar mi-a spus ca voi afla de la presa si atat. Si uite ca am aflat de la presa”, a mai spus Moinescu. „Il compatimesc ca a ajuns in situatia asta si il compatimesc ca in loc sa se apere isi acuza colegii.

Nu este adevarat nimic din ce a spus”, a mai declarat Dumitru Moinescu referitor la afirmatiile pe care Stelian Dutu le-a facut la adresa sa.

In ceea ce priveste relatia sa cu procurorul Petru Narita sau fiica acestuia, insinuate de Stelian Dutu, Dumitru Moinescu a afirmat: „Este un om care a lucrat la Medgidia, apoi a fost promovat la DNA, fiica lui este in PD de 7 ani, este consilier local, dar atat”. „Mai departe, fiecare se comporta cum vrea”, a adaugat Moinescu referitor la „iesirea” lui Dutu.

Cat priveste posibilitatea ca Stelian Dutu sa se retraga de la sefia PD Constanta sau sa fie inlocuit, eventual de chiar Dumitru Moinescu, primarul a reiterat o declaratie devenita deja „istorie” in ultima perioada: „Eu am atata treaba si atatea lucruri de facut la Medgidia...”.