Suc sau sapun?

Oficiul pentru Protectia Consumatorilor (OPC) Cluj a descoperit marfa marcata ca „Sapun lichid“, produsa de SC Coral Cosmetics SRL Bucuresti, care era ambalata in flacoane PET avind o forma si o prezentare grafica ce ar putea sa atraga ori sa stimuleze curiozitatea copiilor, imitindu-le pe cele utilizate pentru bauturi racoritoare.

"Practic, se incalca prevederile OG 21/1992 cu modificarile si completarile ulterioare privind imitatiile de produse alimentare care prezinta riscul de a pune in pericol sanatatea sau securitatea consumatorilor, care interzice producerea, comercializarea sau importul produselor ce imita produsele alimentare, fara a fi astfel de produse, avind forma, miros, culoare, prezentare, ambalaj, eticheta, volum sau marime atractive pentru consumatori, in special pentru copii, care prin introducerea in gura sau prin inghitire pot provoca intoxicarea, otravirea sau iritarea aparatului digestiv“, a declarat Mircea Avram, director executiv al OPC.

Produsele respective sint ambalate in PET-uri cu o capacitate de 3 litri, cu o culoare specifica sucurilor de lamiie, capsuni, banane, portocale, mere, avind pe etichete desenele fructelor respective si denumirea acestora, facindu-le astfel foarte usor de confundat cu sucurile de fructe.

Amenzi de 130.000 de lei noi

Inspectorii OPC Cluj au aplicat agentilor economici care au comercializat sapunul lichid amenzi in valoare de 4.000 RON si au dispus oprirea definitiva de la comercializare si retragerea din circuitul comercial a produselor cu abateri.

Inspectorii OPC Cluj au mai aplicat amenzi in valoare de 126.000 RON la peste 100 de agenti economici.

Motivele sint comercializarea de pate de porc care prezenta goluri de fermentatie si colonii masive de mucegai, comercializarea de brinza cu deficiente de etichetare, care conduc la inducerea in eroare a consumatorilor asupra naturii produsului, dar si comercializarea unor produse alimentare, respectiv piine, cornulete, cozonac sau bomboane cu elemente de informare incomplete sau contradictorii. (Adina URCAN)