Atunci cand nu se aflau la sedinte sa parafeze diverse proiecte, politicienii din cadrul Consiliului Judetului Galati se plimbau cu geamantanul prin toata Europa. In fiecare luna se culturalizau vizitand cate o tara: Italia, Spania, Franta, Austria, s.a.m.d.

La final a venit si nota de plata: In trei ani de mandat, Consiliul Judetului Galati a cheltuit peste 10 miliarde de lei vechi, numai pentru deplasarile in strainatate ale unor consilieri.

Spre exemplu, unul dintre reprezentantii Consiliului a cheltuit la Bruxelles, in numai 4 zile, o suma de peste 14.000 de euro! Galatenii care au platit pentru culturalizarea guvernantilor nu s-au ales insa cu mare lucru.

Consiliul Judetului Galati a cheltuit numai anul trecut 5 miliarde de lei vechi pe deplasarile in strainatate ale unor consilieri judeteni, respectiv angajati ai acestei institutii.

Sub pretextul participarii la diverse conferinte internationale, intruniri bilaterale intre politicieni din diverse state, respectiv stagii de perfectionare, majoritatea personalului din cadrul Consiliului Judetului a vizitat pe banii statului diverese tari occidentale.

Cei mai "plimbati” au fost bineinteles consilierii ce fac parte din acelasi partid din care provine presedintele Consiliului, Eugen Durbaca (respectiv Partidul Conservator). Spre exemplu, pentru a participa la o conferinta internationala Multimedia, consilierul judetean PC, Adelina Hristea a avut nevoie de peste 80 de milioane de lei vechi.

Tot sume mari de bani au cheltuit in vizite foarte scurte consilierul PC, Anca Ene (peste 3.500 de euro pentru un stagiu de pregatire de cateva zile la Bruxelles) si consilierul liberal Catalin Paraschiv (stagiu de peste 2.500 de euro).

Alte excursii foarte scumpe, platite de Consiliul Judetului au fost organizate in Palma de Mallorca (consilierii conservatori Valentina Nicolaev si si Adelina Hristea au cheltuit in patru zile aproape 100 de milioane de lei vechi), Bruxelles (stagiu de pregatire de cateva zile, pentru doi angajati ai consiliului in valoare de aproape 6.000 de euro, respectiv Belfast (Al 30-lea Congres Mondial de

Dezvoltare Urbana l-a costat pe consilierul liberal Emil Tuicu aproximativ 3.500 de euro). In topul celor mai ieftine deplasari efectuate de diversi reprezentantii ai Consiliului Judetului ar putea fi incluse cele organizate la Cahul in Republica Moldova.

Pentru o astfel de deplasare, vicepresedintele CJ, Marcela Sighinas a cheltuit doar 18 dolari (De altfel, pentru ca a refuzat in cadrul unor sedinte de Consiliu sa voteze o serie de proiecte propuse de presedintele Eugen Durbaca, vicepresedintele Sighinas a fost trimisa in ultimul an numai in deplasari organizate in Republica Moldova si Ucraina).

Nota de plata piperata: 10 miliarde in trei ani!

Presedintele Consiliului Judetului, Eugen Durbaca nu s-a uitat la bani cand a fost nevoie sa isi distreze apropiatii din politica. De la inceputul acestui mandat si pana in prezent, Consiliul Judetului Galati a cheltuit peste 10 miliarde de lei vechi pentru "culturalizarea” unor politicieni, conform unor informatii furnizate oficial.

Cele mai vizitate tari de catre consilierii judeteni din acest mandat au fost Italia, Franta, Spania, Austria si Republica Moldova. Dar pe lista deplasarilor mai figureaza si Republica Chineza, Portugalia si Grecia.

Pentru a face probabil impresie buna, prima deplasare efectuata de consilierii judeteni, dupa alegerile locale, a avut loc in Republica Moldova si a costat doar doua milioane si jumatate de lei vechi. Dupa vizitarea vecinilor nostri, consilierii au trecut la destinatii mai scumpe. Ei au ales pe rand Grecia, Norvegia si China.

Calatoria efectuata in China de fostul vicepresedinte al Consiliului Judetului, Mircea Toader (actualmente secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor) s-a ridicat la pretul de 93 de milioane de lei vechi.

Record absolut in turism: 14.000 de euro "tocati” in patru zile!

Pentru o deplasare de doar patru zile, Consiliul Judetului Galati a decontat unui angajat o suma de peste 14.000 de euro. Constantin Cristea, reprezentant al Consiliului Judetului Galati a fost trimis in vara anului trecut la Bruxelles, pentru a participa timp de patru zile la un stagiu organizat de Biroul de reprezentare al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene.

El a avut nevoie de o suma de bani ce a depasit cu mult asteptarile unor consilieri judeteni, care isi anuntasera si ei intentia de a participa la stagiul respectiv. Modul in care a fost cheltuita suma de peste 14.000 de euro de catre Constantin Cristea ramane un mister, intrucat conducerea Consiliului Judetului a refuzat sa ofere explicatii referitoare la stagiul organizat in Belgia.

Ce au castigat galatenii de rand?

Galatenii de rand nu s-au ales insa cu mare lucru de pe urma deplasarilor facute in strainatate de consilieri si decontate cu bani de la stat. In majoritatea cazurilor totul s-a finalizat cu o strangere de mana, cu promisiuni de colaborare si cu cateva idei manageriale, imprumutate de politicienii galateni de la occidentali.

Cu toate acestea, reprezentantii Consiliului Judetului sustin ca "investitiile” au fost destul de avantajoase. "Daca o persoana pleaca in strainatate, cheltuie un dolar si aduce profit in valoare de un dolar si un cent atunci s-a meritat acea deplasare”, ne-a declarat secretarul Consiliului Judetului Galati, juristul Dragu Togan.

De cealalta parte, presedintele CJ, Eugen Durbaca a refuzat sa vorbeasca despre sumele de bani pe care le-a alocat pentru deplasarile in strainatate ale subordonatilor sai.