Curtea de Conturi a descoperit inregistrari eronate in valoare de peste 5 miliarde de lei in contabilitatea municipalitatii bacauane. Printre acestea, faptul ca Primaria nu a inregistrat ajutoarele primite de la ANL si de la persoane fizice si juridice pentru sinistrati si a decontat nejustificat sume importante firmelor care au castigat licitatii.

Curtea de Conturi a finalizat raportul privind executia bugetara a primului an "plin" al administratiei Stavarache. Conform acestui Raport, auditul financiar realizat pentru primarie s-a lasat cu numeroase recomandari dupa ce controlorii au descoperit mai multe nereguli.

Cea mai importanta neregula se refera la faptul ca municipalitatea bacauana nu a inregistrat in contabilitate si in situatiile financiare incheiate la finele anului 2005 bunurile materiale primite de la ANL sau de la alte firme si persoane fizice destinate ajutorarii sinistratilor ramasi dupa inundatiile din acel an.

Abia dupa sesizarea Curtii de Conturi, o comisie de inventariere a evaluat bunurile respective, in valoare totala de 487.543 lei (4,8 miliarde de lei vechi).

Decontari nejustificate

In acelasi Raport se mai precizeaza ca municipalitatea a decontat nejustificat suma de 48.436 lei (484,36 milioane de lei vechi) unei firme din Bucuresti, pentru serviciile de topometrie.

"Decontarea nelegala este ca urmare a introducerii nejustificate in situatiile de lucrari si devizele de cheltuieli intocmite de prestator si acceptate la plata de primarie a unui procent de 18,35 la suta aplicat la total pret cost, reprezentind profitul, care a fost majorat in lunile de decontare fata de oferta, de la 14,27 la 18,35 la suta".

In plus, firma respectiva ar fi majorat nelegal devizele de cheltuieli prin introducerea nejustificata a unor sume reprezentind salariul unei persoane care nu a facut nimic si nici nu era angajat al societatii, dar a semnat toate actele ca si director al firmei.

O alta firma, de data aceasta din Bacau, este acuzata in Raport ca ar fi inclus intr-o factura cheltuieli neconforme cu prevederile legale in valoare de 832,17 lei (8,32 milioane de lei vechi).

Curtea de Conturi mai precizeaza in raport ca municipalitatea bacauana nu a intocmit programul anual al achizitiilor pentru lucrarile de investitii aferente pentru intreaga perioada a anului 2005, fapt ce contravine prevederilor legale referitoare la achizitiile publice.

Ziarul Primariei incarca facturile

Curtea de Conturi a mai descoperit ca municipalitatea a achitat nejustificat suma de 3.975 de lei (39,75 milioane de lei vechi) firmei care a cistigat distributia ziarului Mesagerul, al Primariei. "Plata nelegala este urmarea faptului ca, pentru serviciul efectuat, prestatorul a aplicat o cota nelegala de TVA de 19 la suta, fata de 9 la suta cit ar fi fost corect" - se arata in Raportul citat.

"Au fost niste scapari"

Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, spune ca din punctul sau de vedere raportul este unul bun. "Curtea de Conturi a descoperit citeva scapari facute de citiva functionari, insa, din puncul nostru de vedere avem un raport foarte bun la adresa Primariei" - ne-a declarat el.

Consilierii municipali care au citit raportul condsidera ca, in principal, au fost descoperite probleme de natura procedurala.

"Sint unele probleme care s-au rezolvat iar alte sint in curs de rezolvare" - considera consilierul liberal Roxana Mironescu, sefa Comisiei economice si de buget finante.

Ea spune ca a cerut Directiei Economice din Primarie sa comenteze acest raport iar rezultatul sa fie prezentat consilierilor, insa, la ultima sedinta ordinara a Consiliului local, alesii s-au aratat prea putin interesati de acesta.

"Eu cred ca, in 2005, fiind primul an al noii administratii era normal sa se faca niste greseli. Sa vedem cum va fi raportul pe 2006, cind daca se vor descoperi noi nereguli, inseamna ca exista o problema de management" - a declarat Adrian Popescu, consilier democrat.