Vanatoare de salarii mari

Presa de mica publicitate prahoveana este plina de anunturi de angajare, mai ales in domeniul constructiilor, dupa ce aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a declansat exodul fortei de munca in tari precum Spania, Italia, Germania si chiar Irlanda. „Cam 30% din totalul locurilor de munca pe care le oferim somerilor sunt in domeniul constructiilor.

Anul trecut au fost disponibile in acest domeniu 4000 de locuri, si, din lipsa de meseriasi, patronii prefera sa angajeze muncitori necalificati.

Daca nu se va schimba salarizarea, forta de munca va pleca in strainatate si tot patronii vor avea de pierdut, pentru ca din salariul minim pe economie nu poti trai decent”, sustine Floarea Preda, directorul Agentiei Judetene pentru Formarea si Ocuparea Fortei de Munca Prahova.

Din cauza salariilor mici oferite chiar si de companiile multinationale, gazduite de Parcul Industrial Ploiesti, angajatorii se confrunta cu o acuta criza de forta de munca. „A trecut vremea cand un muncitor se multumea cu venituri modeste.

Salarizarea proasta este si motivul pentru care marile companii raman fara angajati”, a declarat Ioan Enciu, directorul general al parcului industrial.

Investitii in personal

Pentru a nu ramane descoperiti in procesul de productie, compania Cris-Tim a decis sa investeasca in salariati. Astfel, 200 de angajati ai fabricilor de mezeluri din comuna prahoveana Filipestii de Padure vor fi instruiti in cadrul unui proiect in valoare de 62.000 de euro, finantat prin Programul Phare.

"Pentru a putea face fata mediului concurential, punctul forte al companiei il reprezinta atragerea, dar si pastrarea angajatilor, care se realizeaza printr+o perfectionare continua a acestora.

Programul de instruire urmareste acoperirea necesarului de informatii in domeniul tehnologiei comunicatiilor, dobandirea de abilitati manageriale si imbunatatirea sistemului de comunicare intre departamentele companiei”, spune Camelia Slivneanu, manager proiect si unul dintre directorii grupului Cris-Tim.

Pe langa instruire , angajatii companiei au beneficiat de importante cresteri salariale, care au stopat „hemoragia” de forta de munca. Majorarea salariilor a devenit o practica obligatorie si in constructii, domeniul cel mai afectat de exodul muncitorilor calificati.

"Pe langa cresterea semnificativa a lefurilor, oferim angajatilor nostri si alte facilitati, precum bonuri de masa, telefoane de serviciu si transport la domiciliu. Altfel, riscam sa nu putem onora comenzile din lipsa de personal”, explica Ioan Loghin, directorul general al firmei Proconstruct din Ploiesti.

Economie la bugetul local

Plecarea masiva la munca in strainatate a prahovenilor a reprezentat pentru unele autoritati locale o economie la buget. Este cazul Primariei Filipestii de Padure, care redus aproape la jumatate fondurile alocate protectiei sociale. „Din peste 400 de dosare intocmite pentru venitul minim garantat, mai avem doar 220.

Oamenii au plecat la munca in Spania si Irlanda pentru un trai mai bun, iar bugetul local a fost scutit de plata lunara a peste 20.000 de lei”, spune Costel Morarescu, primarul comunei.