Nu am fost niciodata un optimist. Am privit cu retinere totul. Rareori m-am aruncat cu capul inainte, am incercat sa vad mai totdeauna jumatatea goala a paharului. Am ratat multe oportunitati, dar am si salvat multe situatii. Poate tocmai de aceea, cand cititi aceste rinduri va rog sa va ganditi si sa analizati prin prisma plinului, un plin pe care eu nu reusesc sa-l vad cu toate ca-mi doresc.

Am privilegiul de a sta de vorba cu foarte multi oameni. Unii mari in functii, unii mici - dar cu minte mare, unii cu bani multi - dar saraci la minte, unii saraci - dar cu o minte luminata de bogatie. Invariabil, toti isi doresc sa aiba ce au altii. Pana aici, nimic anormal as spune. E normal sa vrei, e logic sa doresti. La noi, insa, ca la nimeni.

Dorinta de mai bine se transforma intr-o vesnica si permanenta lupta de a distruge.

Otrava a intrat in sangele tuturor romanilor. A fost inoculata de la varf, prin fiecare interventie a presedintelui, a primului ministru sau a nu stiu carui om politic. Sunt tanar, dar nu mi-a fost dat sa vad, de 12 ani de cand lucrez in presa, o brambureala mai mare ca in aceasta perioada.

O lupta surda ce pleaca din cel mai mic catun al tarii si se amplifica la maxim pe ecranul televizoarelor. Variatiuni pe aceeasi tema. Tema e banul. Nu puterea, nu functia, nu gradul. Se folosesc toate armele. La tara, cu orice gard nou ce se face, apare un nou scandal. Pentru o palma de pamant se ajunge la tribunal. Unii chiar mor.

La oras, orice masina noua (la prima inmatriculare...) poarta pe ea insemnele unei chei ce apartine unui vecin invidios. Locurile de parcare sunt insemnate cu var si baricadate cu lanturi. Cine ajunge primul la semafor este un Rambo al lumii moderne. De stai la bloc si vii cu mai mult de doua plase in mana de la piata esti injurat printre dinti de toti vechii prieteni de table si carti.

Peste tot se vorbeste de furt, jaf si coruptie. Femeia de serviciu de la Casa Alba e corupta. A furat doua suluri de hartie igienica. Secretara prefectului e mai bogata. Si-a „tras” doua pixuri si o agenda din cele primite de sef. Instalatorul a plecat azi cu o mana de calti si un robinet acasa. Electricianul a luat si el o priza. Colegul meu, doua ziare si o bricheta.

Macelarul, un pic de ficat. Inginerul de la Brazi, o sticluta de benzina. Si asa mai departe....

Seara, la televizor Base (scu) vorbeste de valize de milioane de euro. Tariceanu sare cu gura direct spre asfaltul lui Cocos. Patriciu ne explica de ce nu-i miroase gura. Geoana numara securistii din jurul lui. Voiculescu se da fata mare. Becali ii da peste bot unui popa cu 5000 de euro. Ungurii mai au putin si il transforma pe Eminescu in etnic maghiar. Vadim e in Cosmos(TV).

Cred ca am cel mai bogat si variat bagaj de injuraturi. Imi pare nespus de rau ca suntem aici. Un popor otravit de la opinca pana la vladica. Veninul este peste tot si in toate.

Dumnezeu sa ne apere!