Le-am prezentat apoi pe acestea celor mai importanti oamenii de afaceri din Iasi. Ei pun insa la zid conditiile impuse de Gheorghe Nichita, ca fiind inacceptabile. Unii sint categorici: cerintele primarului sint stabilite in ideea de a nu vinde niciodata clubul.

In aceste conditii, apare o intrebare: chiar vrea primarul sa aduca un investitor la Poli, sau vrea sa pastreze echipa din Copou ca pe o afacere personala, dar pe bani publici?

O problema mai veche a Iasului a revenit recent in prim-plan. Consilierii locali PD-PNL au propus recent pentru dezbatere in cadrul sedintei Consiliului Local scoaterea la vinzare a clubului de fotbal Politehnica Iasi.

La cererea "Ziarului de Iasi", primarul Gheorghe Nichita a prezentat cele mai importante conditii pe care ar trebui sa le indeplineasca posibilul investitor care ar dori sa achizitioneze clubul de fotbal. Reporterii cotidianului nostru au dezbatut aceste criterii impuse de Nichita cu oamenii de afaceri locali care ar avea suficienta putere financiara pentru a achizitiona clubul de fotbal.

Criteriile impuse de primar au stirnit insa discutii aprinse printre oamenii de afaceri. "In aceste conditii nu va prelua nimeni clubul iesean", "Am alte prioritati", "Investesc in orice alt sport, dar nu in fotbal". Sint doar citeva dintre raspunsurile posibililor investitori locali.

Mai mult de atit, omul de afaceri oradean Serghei Condratov, care a fost la un pas de a prelua Poli Iasi in urma cu aproape un an, nici nu a vrut sa mai discute despre criteriile impuse de Nichita acum.

Doua variante pentru vinzare

Primarul Iasului a propus doua metode prin care clubul de fotbal ar putea trece din subordinea Consiliului Local in administrare privata. Prima varianta prevede o asociere intre municipalitate si un investitor privat, pe o perioada de maximum trei ani. "Politehnica are nevoie de un buget de 3 milioane euro pentru clasarea in campionat intre locurile 6 si 8.

In primul an, investitorul sa finanteze clubul cu un milion de euro, Primaria va adauga inca un milion de euro, iar restul banilor vor veni din incasarile clubului", si-a explicat strategia primarul Gheorghe Nichita. El a mai precizat ca, in anul urmator, investitorul va trebui sa dubleze finantarea la doua milioane de euro, iar Primaria sa investeasca in baza sportiva.

"In al treilea an, investitorul va acoperi intreaga finantare, si astfel va prelua in totalitate conducerea clubului", a mentionat Nichita.

A doua varianta propusa de primar prevede preluarea pachetului majoritar de actiuni al clubului dintr-un pas, de catre un investitor cu putere financiara, insa in baza unor conditii stricte. "Dorim in primul rind un investitor cu bani. Trebuie sa fie microbist, sau sa cunoasca macar putin din mecanismele fotbalului.

Sa fie constient ca in doi-trei ani nu va scoate profit din aceasta afacere, insa va avea o imagine buna in rindul iesenilor", a prezentat primele criterii primarul. In ceea ce priveste partea contractuala a unui posibil act de vinzare-cumparare, Nichita a trasat citeva conditii obligatorii. "Investitorul trebuie sa isi asume prin contract mentinerea echipei in Liga I.

De asemenea, echipa trebuie sa ramina in Iasi si orice jucator sa se vinda doar cu acordul autoritatilor locale", a dezvaluit ultimele criterii Nichita.

Zapodeanu: "Eu dau banii si ei sa invirta afacerea?"

O parte din conditiile pe care ar trebui sa le indeplineasca investitorul ideal dorit de Nichita la conducerea clubului de fotbal sint puse insa la zid de oamenii de afaceri. "Microbist sint. Bani am si as vrea sa investesc in echipa de fotbal a Iasului. Insa conditiile puse de Nichita sint cam exagerate", a explicat Ioan Zapodeanu, cunoscut om de afaceri in domeniul imobiliar.

La o scurta analiza a criteriilor impuse de primar, Zapodeanu a acceptat doar una: mentinerea echipei in Liga I. "Echipa nu o voi muta din Iasi, pentru ca este a orasului. Insa vinzarea de jucatori cu acordul autoritatilor este o clauza cam abuziva. Ce privat mai este asta? Eu dau banii si ei sa invirta afacerea? Asa ceva nu va accepta nimeni", spune categoric Zapodeanu.

La rindul sau, omul de afaceri a impus si el citeva conditii pentru a prelua echipa. "Sint dispus sa investesc circa 10 milioane de euro. Insa, in primul rind, vreau independenta. Vreau stadionul cu titlu gratuit pentru zece ani. Vreau sa vind o parte din jucatori, mai pun bani si cumpar altii mai buni.

Nu cred ca Nichita este in situatia de a mai pune conditii dure, pentru ca Politehnica are datorii de circa 100 miliarde lei vechi (3 milioane euro - n.r.)", si-a prezentat planul Zapodeanu.

Prisecariu: "Este jucaria personala a primarului"

De asemenea, si omul de afaceri Danut Prisecariu, patronul hotelurilor Astoria, Traian, Studis si al centrului comercial Hala Centrala, contreaza dur atit conditiile, cit si strategia de privatizare a clubului de fotbal impuse de Nichita. "Sa fim sinceri. Nichita nu va vinde clubul de fotbal. Este jucaria lui personala.

Cind echipa va apartine Iasului, si nu lui Nichita, se va putea privatiza clubul. Aceste strategii impuse de primar sint un fel de struto-camila. Vinzarea este doar o chestie politica", a replicat dur Prisecariu. In ceea ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca investitorul ideal, omul de afaceri nu este dispus sa accepte nici una.

"Cum sa-ti asumi mentinerea in Liga I? Dar intra investitorul pe teren? Cit despre vinzarea jucatorilor cu acordul autoritatilor, este o clauza absurda. Nimeni nu va pune bani la dispozitie ca sa ii administreze primarul. Nu este echipa lui", a mai precizat Prisecariu. Acesta sustine ca Nichita a impus astfel de clauze tocmai pentru a alunga investitorii, nu a-i atrage.

"Nichita nu vrea sa vinda clubul. Eu am mai negociat cu el si am acceptat clauzele impuse de el. Adica sa nu vind locul din Liga I si nici un jucator timp de doi ani. In schimb, cind am zis ca vreau sa cumpar tot clubul, a renuntat. De ce?", a declarat Prisecariu.

Unii dintre patroni au alte prioritati

In vara anului trecut, un om de afaceri oradean, si anume Serghei Condratov, a carui firma produce votca cu acelasi nume, si-a anuntat intentia de a prelua clubul de fotbal iesean. Insa, din motive ambigue, negocierile dintre acesta si edilii locali au esuat. In prezent, omul de afaceri oradean nici nu mai vrea sa auda de preluarea clubului. "Vor sa-l scoata la vinzare? Sa fie sanatosi.

Sper sa gaseasca investitori in alta parte. Nici macar nu vreau sa mai aud de conditiile impuse", a replicat scurt Condratov. Scoaterea la vinzare a clubului de fotbal se pare ca nu a stirnit interesul prea multor oameni de afaceri. Majoritatea investitorilor ieseni cu putere financiara contactati de reporterii "Ziarului de Iasi" nu s-au aratat interesati sa finanteze echipa ieseana de fotbal.

Unul dintre cei mai bogati ieseni, Iulian Dascalu, patronul Iulius Mall, cu o avere estimata la 120 milioane dolari, spune ca ii place fotbalul, dar nu indeplineste o parte din conditiile lui Nichita. "Sint microbist. Dar nu ma pricep sa administrez un club de fotbal. Nu stiu mecanismele. Am vazut la antrenamente, echipa este buna. Insa am alte prioritati. O sa sponsorizez in continuare, si atit", s-a scuzat Dascalu.

Apostol: "Nu ma pricep si am alte prioritati"

Microbisti sint si oamenii de afaceri Bogdan Pitigoi, patronul grupului de firme Tester, ori Neculai Apostol, actionarul principal al Grupului Kosarom, insa nici unul nu vrea sa investeasca in clubul de fotbal. "Este o afacere in care trebuie sa fii specializat. Nu ma pricep, si am alte prioritati", a spus rizind Apostol.

La rindul sau, omul de afaceri si consilier judetean PSD Gabriel Surdu spune ca ii place sportul, dar nu ar investi in fotbal. "Fotbalul este un sport care trebuie sa se autofinanteze. Este nevoie de un manager bun si de performante ale echipei. Eu prefer sa bag bani in alte sporturi in care nu se cistiga asa bine, cum ar fi tenisul sau karate", a spus Surdu.

Cum ar arata investitorul ideal

Confruntind criteriile impuse de Nichita cu cele acceptate de oamenii de afaceri contactati, "Ziarul de Iasi" a incercat sa gaseasca o cale de mijloc pentru ca Poli Iasi sa poata fi vindut cit mai usor. In primul rind, viitorul investitor trebuie sa fie microbist, iar in al doilea rind sa fie dispus sa investeasca cel putin trei milioane de euro in urmatorii doi ani.

Pe de alta parte, primarul trebuie sa renunte la pretentia de a nu vinde jucatori decit cu acordul Consiliului Local si sa asigure independenta totala celui care preia clubul. Nu in ultimul rind, cel interesat de a investi in Poli Iasi trebuie sa se angajeze sa nu vinda locul clubului din Liga I si sa nu mute echipa in alt oras.

Astea ar reprezenta un set minimal de conditii, fara acceptarea carora municipalitatea, este cert, nu va gasi o rezolvare a problemei. Timpul va dovedi insa in ce masura se doreste o rezolvare si in ce sens.