Conducerea companiei doreste sa investeasca in extinderea podgoriei

Producatorul de vin "Jidvei", detinatorul uneia dintre cele mai cunoscute marci romanesti, va investi, in acest an, peste sase milioane de euro in dezvoltarea afacerii. Conducerea firmei mizeaza pe o cifra de afaceri mai mare decat cea de anul trecut, care s-a situat la 25 milioane de euro.

Numai in modernizarea complexului de vinificatie s-a investit, in 2006, suma de 7 milioane de euro. "Avem peste 2.000 de angajati. In aceasta primavara, intentionam sa ne extindem suprafata cultivata cu 200 de hectare, iar la toamna cu alte 200 ", a spus Liviu Necsulescu, unul dintre proprietarii podgoriei.

Aflata la un moment dat in pragul disparitiei din cauza datoriilor mari, Podgoria Tarnave, reprezentata in proportie de peste 90% de centrul viticol "Jidvei", si-a revenit spectaculos dupa privatizarea din 1999. De atunci si pana acum compania "Jidvei" a realizat investitii importante de ordinul zecilor de milioane de euro.

Mica asezare din judetul Alba, datata inca de la 1499, aduna in fiecare toamna rodul vitei de vie de pe cele 1.400 de ha ale Podgoriei Tarnave. Soiuri remarcabile, precum Sauvignon Blanc, Feteasca Regala, Riesling, Muscat Ottonel, Gewurztraminer, Chardonnay si Pinot Gris, Sylvaner sau Ezerfrut sunt cultivate aici cu succes si ofera in fiecare an o recolta valoroasa de vinuri.

Solurile de lunca si cele brune de padure si temperaturile moderate din perioada maturarii lor favorizeaza aproape exclusiv soiurile albe, echili-brate in aciditate, cu arome si zaharuri acumulate lent, dar temeinic. La acestea se adauga calificarea specialistilor, care au obtinut, pana acum, 100 de medalii nationale si internationale la festivaluri si concursuri de profil.

Centrul viticol "Jidvei" este un centru al vinurilor albe, reprezentative pentru viticultura Romaniei. In anii viticoli buni se obtin vinuri de inalta tinuta si cu o aciditate ridicata, ceea ce confera echilibru, fructuozitate si specificitate de soi. Intreaga gama este specifica vinurilor albe din Europa. In ultimii 30 de ani gusturile consumatorilor s-au modificat semnificativ.

Daca acum 30 de ani predominau vinurile dulci si demidulci, acum predomina vinurile seci si demiseci, care sunt caracteristice pentru podgoria "Jidvei". In ultimul timp, datorita schimbarilor de microclimat, s-a incercat si cultivarea primelor soiuri rosii, cum ar fi Pinot Noir.