In Vrancea, aminarea alegerilor anticipate de catre premierul Calin Popescu Tariceanu a aratat ca liberalii, social-democratii, conservatorii si peremistii aproba mai mult sau mai putin tacit aceasta decizie din cauza scandalurilor de pe scena politica de care ii vad vinovati pe democrati si pe presedintele tarii. Democratii nu mai sint sprijiniti decit de Partidul Liberal Democrat, condus de Theodor Stolojan, fostul consilier al lui Traian Basescu.

JanVraciu, presedintele PD Vrancea, sustine ca partidul sau este atacat deoarece a ramas consecvent pina acum principiilor sale la guvernare. Liberalii spun ca Traian Basescu vroia sa faca campanie pentru PD prin suprapunerea alegerilor europarlamentare cu referendumul pentru votul uninominal.

Pesedistul Marian Oprisan sustine ca aceste alegeri nu reprezinta o miza pentru PSD.Deputatul PNL Nini Sapunaru a declarat ieri ca decizia premierului Calin Popescu Tariceanu de a amina alegerile este corecta deoarece presedintele Traian Basescu nu a spus explicit daca amina sau nu referendumul pentru votul uninominal.

"Cum faci sa introduci un presedinte in campania electorala? Faci un referendum", a spus Sapunaru. Deputatul sustine ca PNL pierdea mai mult prin organizarea alegerilor in mai decit prin aminarea lor in toamna acestui an. "Parerea mea este ca PSD-ul nu va creste", a spus presedintele PNL Vrancea.

Acesta a afirmat ca Tariceanu si-a asumat decizia aminarii alegerilor europarlamentare in calitate de premier, fara sa implice partidul. Presedintele PNL a motivat luarea acestei decizii prin faptul ca nici Traian Basescu nu aaminat referendumul pentru votul uninominal si nici PSD nu a renuntat la demersul de suspendare a sefului statutului.

Nini Sapunaru a sustinut ca presedintele ar fi facut campanie in favoarea democratilor prin organizarea unui referendum in acelasi timp cu alegerile europarlamentare. "Nu putem face alegerile pentru Parlamentul European cu smecherii de genul asta.

Daca premierul nu lua acum aceasta decizie mergeam pina in aprilie cind nu mai puteam da inapoi deoarece se faceau cheltuieli si nu mai puteam opri procesul electoral", a declarat Nini Sapunaru.

Marian Oprisan, presedintele PSD Vrancea, spune ca nu este interesat de alegerile europarlamentare. "Alegerile pentru Parlamentul European nu sint o miza, ele nu intereseaza pe nimeni in acest moment. Acest mandat al parlamentarilor europeni va fi de doi ani, de aceea nu intereseaza. Cred ca intr-un asemenea moment de criza nu pot avea loc alegeri. PSD nu pierde pentru ca nu se organizeaza alegeri acum, deoarece actuala putere este deja cazuta", ne-a declarat liderul social- democratilor vrinceni.

Oprisan crede ca la ora actuala cea mai buna solutie pentru iesirea din criza este un guvern de tehnocrati care sa pregateasca alegerile anticipate"Nu trebuie suprapusa agenda europeana cu cea nationala"

Vicepresedintele conservator Manole Merchea a declarat ca aminarea alegerilor europarlamentarilor este binevenita. "Motivatia ca nu trebuie suprapuse cele doua agende, cea nationala si cea europeana, este cit se poate de pertinenta si este si pozitia PC. Nu este vorba de cine va cistiga de pe urma aminarii alegerilor, ci de a le face in cadrul cel mai normal posibil.

Orice suprapunere ar fi asigurat un anumit confort electoral PD, or ideea este de a merge cu sanse egale la scrutin, fara perturbari si din punctul asta de vedere ii dau dreptate premierului", a spus Manole Merchea. Conservatorul crede ca PD nu va iesi la guvernare decit atunci cind va dori sau in urma unei motiuni de cenzura.

"Atit PC cit si PSD doresc un guvern monocolor, cu Tariceanu in frunte si cu PSD", a adaugat Merchea, referindu-se la posibilitatea unui guvern minoritar. La rindul sau, Ionel Surugiu, presedintele PRM Vrancea, spune ca nu este recomandabil sa aiba loc alegerile in acest climat.

"In haosul in care este tara la ora actuala nu se pot tine alegerile pentru Parlamentul European, pentru ca trebuie safie liniste.

Cred ca nici cinci la suta din populatie nu stie ca sint alegeri pentru Parlamentul European din cauza scandului dintre Basescu si Tariceanu", a spus presedintele PRM Vrancea"Basescu a inceput scandalul"Taranistii vrinceni sint si ei de acord ca alegerile europarlamentare sa aiba loc in ultima parte a anului.

"Tinind seama de contextul actual, data fiind si instabilitatea politica si scandalul permanent creat in viata politica, cred ca este binevenita aminarea alegerilor. Va trebui sa piarda presedintele Basescu, pentru ca el este cel care a inceput scandalul din viata politica", ne-a declarat Carmina Corbeanu, presedinta comisiei interimare care conduce PNTCD Vrancea. Aceasta spune ca PD s-a eliminat singur de la guvernare deoarece s-a razboit cu toate partidele.

Pozitia taranistilor este impartasita si de Actiunea Populara Vrancea, al carei presedinte spune ca decizia premierului Calin Popescu Tariceanu este orecta. Suprapunerea alegerilor parlamentare cu cele prezindentiale a creat o l comotiva artificiala in viata politica.

Ne-am chinuit si am fost ultima tara care am separat alegerile parlamentare de cele prezindentiale ca acum sa suprapunem o tema interna cu una europeana pentru ca cineva nu a inteles ca tema europeana este mai importanta. Poporul este cel care va cistiga din limpezirea apelor", a declarat Tudorache Dumitrache.

Liderul AP crede ca la ora actuala PD este format din "doua etaje": unul al lui Traian Basescu si Emil Boc "care agita apele" si al doilea, pe care se fla un PD responsabil, din interiorul Guvernului, reprezentat de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

Spre deosebire de celalte partide, AP nu a strins nici o semnatura pentru sprijinirea candidatilor pentru Parlamentul European.