Anul trecut au abandonat scoala, din diverse motive, peste 700 de elevi din invatamintul preuniversitar. Mai mult de jumatate rromi. Procentul de abandon in judet e mai mic decit media pe tara, asa ca strategiile Inspectoratului Scolar Judetean par sa dea rezultate bune. Nu de aceeasi parere este insa liderul rromilor, Florin Cioaba.

Acesta se plinge ca cei de la Inspectorat nu merg in comunitatile rrome, sa le explice copiilor importanta continuarii studiilor". Spune ca rromii au gresit ca au ales romani sa ii conduca.Numai cu primarul Johannis avem o colaborare buna", dezvaluie Cioaba.

Strategie

In cursul anului scolar 2005-2006, in invatamintul obligatoriu, la nivel national, abandonul scolar a fost de 2,32%, din numarul total de elevi. In Sibiu, a fost mai mic, de 1,46%. Mai mult de jumatate din elevii care abandoneaza scoala, atit la nivel national, cit si judetean, provin din rindul celor de etnie rroma. "Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu a realizat, pentru perioada 2006-2008, o strategie privind invatamintul elevilor rromi.

Aceasta cuprinde 7 programe, pe care le vom desfasura in acest interval. Sint programe speciale, in cadrul carora ajutam sa se integreze in sistemul de invatamint si sa prevenim abandonul scolar, pentru copiii care recunosc ca apartin acestei etnii", arata Dorel Baila, inspector de specialitate, pentru minoritati.

Pas cu pas

Pentru a putea scolariza cit mai multi copiii rromi si pentru a-i mentine in invatamintul obligatoriu de 10 clase, ISJ nu poate face acest lucru peste noapte, si nici singur.Are nevoie de sprijinul scolilor, dar mai ales de cel al organizatiilor rrome, precum Centrul Crestin al Rromilor, Partida Rromilor, Fundatia "Ioan Budai-Deleanu" si Fundatia "Ion Cioaba". "Un prim pas, in acest sens, este ca aceste organisme sa-i consilieze pe elevi in acest sens.

In ceea ce ne priveste pe noi, am transmis tuturor scolilor din judet sa realizeze un plan de stimulare, in afara celui elaborat de Ministerul Educatiei, pentru aceasta categorie de elevi, care sa tina cont de introducerea unor module ce tin de istoria, traditia, cultura sau civilizatia rroma", explica inspectorul Baila.

Cioaba, nemultumit

Florin Cioaba, presedintele Centrului Crestin Democrat, are pareri diferite. Pentru el, planurile de pe hirtie n-au legatura cu realitatea. "Noi, cei de la Centrul Crestin, am fost la familii de rromi, am discutat cu ei, le-am explicat importanta continuarii claselor obligatorii, dar cei de la Inspectorat nu-si fac treaba.

Ar trebui sa existe saptaminal sau lunar intilniri cu toti reprezentantii institutiilor scolare, de sanatate, locale, in care sa se discute de toate problemele etniei noastre. Acest lucru nu se intimpla, din cauza faptului ca, in Sibiu, majoritatea organizatiilor, care au ca scop rezolvarea problemelor noastre, sint conduse de romani. Cei de la Inspectorat nu merg in comunitatile rrome.

Noi am gresit ca am ales romani sa ne conduca. Nici autoritatile locale nu ne baga in seama. Nu ne cheama la intilniri, in care se discuta despre noi. Numai cu primarul Johannis avem o colaborare buna", a declarat, foarte dezamagit, Florin Cioaba.

Locuri speciale

Elevii rromi, care vor sa se inscrie in clasa a IX-a, au asigurate locuri speciale. Inspectoratul Scolar stabileste, in fiecare an, numarul de locuri, pe care il trimite la Ministerul Educatiei si Cercetarii, pentru aprobare, in functie de cererea scolilor. Apoi, distribuirea elevilor de etnie rroma in licee nu se face computerizat, ci printr-o sedinta publica, unde se tine cont, in primul rind, de media obtinuta la Examenul de Teste Nationale, dar si de optiunile acestora.

"Anul trecut, numarul elevilor rromi inscrisi in clasa a IX-a a fost de aproximativ 120, iar anul acesta, situatia finala o vom avea in luna aprilie", arata inspectorul pentru minoritati.

Rata abandonului scolar

In cursul anului scolar 2005-2006, in judetul Sibiu s-au inregistrat abandonuri scolare la toate ciclurile invatamintului preuniversitar. La cel primar, au parasit sistemul 156 de elevi, dintre care 24 din mediul urban si 132 din cel rural. In cel gimnazial, rata a fost mai mare.Numarul celor care au renuntat la scoala a fost de 333, dintre care 83 din orase si 250 de la sat. La scolile de arte si meserii, nu au vrut sa-si mai continue studiile 213 tineri. Din mediul urban au fost 171, iar de la tara - 42. La liceu, la clasele IX-X, au parasit sistemul educational doar 18 elevi, numai din mediul urban.

Elevi rromi

Unitatile de invatamint preuniversitar, in care studiaza in procent destul de mare elevi rromi, sint Scoala Generala nr. 11 Sibiu si scolile generale cu clasele I-VIII din Nou, Nocrich, Mosna, Hoghilag, Dirlos, Urciu si Buzd.