Multi sibieni care isi refac analizele, sau sufera interventii chirurgicale, afla cu stupoare ca grupa sanguina pe care o au trecuta in buletin nu are nicio legatura cu realitatea. Specialistii recunosc ca in stabilirea grupei se pot face erori. Dar sustin ca, astazi, nu mai exista niciun risc pentru bolnavii care au nevoie de transfuzii.

"Acum nici macar nu se mai scrie grupa sanguina pe buletin. Inainte, pe buletinele vechi, te obligau, deoarece, daca se faceau razii de catre politisti, trebuia sa ai grupa sanguina, asa cum spune legea, la 14 ani. Am avut multe cazuri la care nu s-a potrivit grupa sanguina, insa n-are importanta, deoarece oricarui donator i se face de fiecare data grupa sanguina", explica medicul Marcela Busuioc, de la Centrul de Tranfuzii Sanguine Sibiu.

Dieta pe grupe

Probleme apar, insa, atunci cind apelam la solutii medicale neoficiale. Cum ar fi dietele pentru slabit stabilite in functie de grupele de singe. Medicii spun ca oamenii sint foarte creduli si incearca orice metoda de slabit aparuta prin ziare, sau pe internet. „Oamenii incearca orice, insa chiar daca nu sint rezultatele asteptate, ei chiar cred ca au rezolvat ceva.

Chiar se vorbea sa se faca un recensamint al grupelor de singe, pentru ca au aparut tot felul de discutii, cum ca peste 50 la suta din populatie ar avea grupa A, ceea ce nu este adevarat", mai spune Busuioc.