Democratul Nicolae Moise s-a reintors ieri in fotoliul de director al Spitalului Judetean dupa ce a obtinut la Curtea de Apel Galati suspendarea deciziei de demitere din functia de manager pina la judecarea pe fond a procesului.

Democratul a fost demis din functie de ministrul Eugen Nicolaescu pentru ca nu a permis controlul unei echipe de la Inspectia Sanitara de Stat, dar si pentru alte nereguli ce tin de igiena unitatii. Mai multi angajati l-au asteptat ieri cu flori pe manager, care si-a facut o intrare in stil mare in unitate.

Nicolae Moise a fost reprezentat in proces de avocatul Alexandru Balan, acelasi care il apara pe Marian Oprisan in procesul cu DNA. Ministrul Eugen Nicolaescu a criticat dur decizia justitiei galatene, pe care a numit-o "un atentat la sanatatea publica", anuntind ca o va ataca si ca va cere stramutarea procesului.

Dincolo de disputele pentru functia de manager, in spital igiena lasa de dorit, lipsind pina si banala hirtie igienica. Blocul alimentar, unde Inspectia Sanitara de Stat a dat cea mai mare amenda, nu a mai fost modernizat din anul 1972.

Nicolae Moise, ex-managerul general al Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, demis de ministrul Eugen Nicolaescu pe 21 februarie, pe motiv ca a impiedicat un control al Inspectiei Sanitare de Stat, si-a facut o intrare triumfala ieri in unitate, pe usa din fata.

Cu ajutorul unor "chichite avocatesti", acesta a obtinut luni la Curtea de Apel Galati "suspendarea executarii Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 208 din 21 februarie 2007" pina la solutionarea procesului de fond.

Ieri la prinz, peste 20 de angajati, in special femei, si-au oprit lucrul si l-au intimpinat in urale pe fostul director cu flori in miini si cu pupaturi"Cred ca sint un manager iubit!", a tras Moise concluzia. Pentru ca spectacolul sa fie unul complet, Moise a avut grija sa anunte presa cu privire la ora la care angajatii il vor astepta "cu flori" si cu "batai de palme".

Democratul demis a fost aparat in proces de avocatul galatean Alexandru Balan, care-l apara si pe Marian Oprisan in procesul in care a fost trimis in judecata pentru prejudicierea bugetului public cu 8 milioane leiMoise a evitat sa spuna daca Oprisan i-a recomandat avocatul, date fiind relatiile mai mult decit cordiale dintre PD si PSD la nivel local.

Intrebat cit l-a costat onorariul, Moise a declarat ca numai "o stringere de mina". In mina se afla cu siguranta si o suma consistenta de bani, avind in vedere onorariile percepute de avocat. Nicolae Moise motiveaza concordia politica spunind ca "atunci cind intra in spital lasa politica la poarta", lucru pe care il sustine si directorul medical, liberalul Gabriel Negoita.

Acuzat ca a evacuat din spital cu Politia Comunitara o echipa a Inspectiei Sanitare de Stat, Nicolae Moise a contestat in Justitie demiterea sa, sustinind ca pentru lipsa igienei din unitate raspunde Comitetul Director si sefii de sectii, nu managerul general. Directorul admite ca sint multe probleme in spital, dar crede ca "ministrul nu a fost bine informat" de vreme ce a ales matrasirea sa.

Revenit in functie cu ajutorul judecatorilor galateni, Moise vrea sa se puna pe treaba, anuntind deja concursul pentru desemnarea membrilor Comitetului Director, numiti cu delegatie.

Eugen Nicolaescu: "Atentat la sanatatea publica"

Ministerul Sanatatii Publice a anuntat ieri ca va face imediat recurs la decizia Curtii de Apel Galati, dat fiind ca, in opinia sa, "procedura de urmat pentru o asemenea situatie nu a fost indeplinita". Eugen Nicolaescu a spus ca inainte de a deschide actiune in instanta, Moise trebuia sa faca plingere prealabila la minister.

Practic, spune ministrul, plingerea prealabila este ulterioara citatiei de judecare. "Avem la dispozitie 5 zile pentru a face recurs si vom face. Vom cere si stramutarea procesului de la Curtea de Apel Galati, oriunde in tara, ca sa avem garantia ca va fi un proces corect.

Sper sa convingem instanta ca in cazul constatarii unor lucruri atit de grave, ca cele de la Focsani, ducerea managerului din nou in fruntea unui spital inseamna atentat la sanatatea publica", arata ministrul Eugen Nicolaescu intr-o declaratie facuta ieri.

Ministrul liberal a mai spus ca in situatia in care, in urma unor controale similare celui de la Focsani, se vor constata abateri la fel de grave de la regulile igienico-sanitare, procesele verbale vor fi trimise direct instantelor de judecata "pentru ca ele sa hotarasca daca acei manageri sint pericol public sau nu pentru oameni" si pentru "a se termina odata cu invocarea de proceduri in

situatia in care avem de-a face cu viata oamenilor". "Nu ne putem juca! In sistemul de sanatate se poate gresi o singura data si, atunci cind se greseste, oamenii mor! Deci nu trebuie sa permitem sa se intimple asa ceva", a declarat ministrul. Eugen Nicolaescu l-a demis odata cu democratul Nicolae Moise si

"platformistul" Dima Cosma, fostul director al Autoritatii de Sanatate Publica, care nu a contestat insa decizia in instanta.

Problemele de igiena se intilnesc peste tot in Spitalul Judetean, din care lipseste pina si hirtia igienica u bucataria, unde se pregatesc zilnic 1800 de portii de mincare, nu a mai fost modernizata din Cu sau fara manager general, problemele de igiena din cel mai mare spital din Vrancea persista, chiar daca Inspectia Sanitara de Stat a aplicat amenzi totale de 16.000 de lei si a dat zeci de

avertismente. Bolnavii bolesc inca in lenjerii rupte si "inecate", pe jos misuna gindacii, iar atmosfera "alb-cenusie" din cele mai multe saloane ii deprima si mai mult pe bolnavi.

In toalete nu exista nici macar urme de hirtie igienica, cel mai ieftin produs de igiena de pe piata romaneasca, ca sa nu mai vorbim de mirosurile de-a dreptul rusinoase pentru un spital si de obiectele sanitare defecte. Directorul demis Nicolae Mosie pune lipsa hirtiei igienice pe seama "naravurilor" pacientilor care "fura sulurile de la baie".

Cit despre igiena, directorul care s-a reinstalat in functie spune ca a prins un bolnav in timp ce "isi facea nevoile in cada de baie".Ca sa asigure o curatenie impecabila, spune Nicolae Moise, ar fi nevoie de peste 1.000 de mopuri pe luna, ceea ce genereaza cheltuieli de cel putin 50.000 de lei lunar, pe care unitatea sanitara

nu si le permite. Chiar si asa, "la spital este igiena suficienta", crede Nicolae MoiseCea mai dificila situatie se gaseste la Blocul Alimentar al spitalului, unde 20 de angajati gatesc zilnic 1.800 de portii de mincare pentru cei peste 800 de pacienti internati.

Situata intr-un subsol umed si afectat de igrasie, bucataria nu a mai fost modernizata din 1972, an cind spitalul a fost dat in folosinta si cind avea doar 500 de paturi. "Blocul alimentat are o vechime de 34 de ani, timp in care prea putine s-au schimbat, in conditiile in care aici se lucreaza la foc continuu.

Din cauza umezelii, 12 angajate au probleme de sanatateCu toate acestea, e important ca nu am avut nici un caz de toxiinfectie alimentara pentru ca am fi fost numai buni de legat", ne-a spus Rica Ghinea, asistent de dietetica si responsabil de Blocul Alimentar.

Femeia plingea ieri, in momentul in care reporterii au ajuns acolo, intrucit inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica depistasera unele nereguli cu privire la colectarea deseurilor rezultate din curatarea vaselor.

"Sa vina cineva mai intii cu indrumarea si apoi sa ne dea in cap! Noi, aici, gasim solutii de moment, iar solutiile de moment nu pot fi la standarde europene", ne-au spus bucataresele.

La precedentul control efectuat de Inspectia Sanitara de Stat, cea mai mare amenda, in valoare de 6000 lei, a fost data gestionarului blocului alimentar pentru "neasigurarea depozitarii si pastrarii alimentelor, existind risc de contaminare microbiana"Blocul alimentar este cea mai mare problema a spitalului dupa ce s-a renuntat la externalizarea sa ca urmare a lispei unui raspuns ferm din

partea Minsiterului Sanatatii. In prezent, se lucreaza la un proiect de reabilitare a blocului alimentar, dar nu se stie cind va fi pus efectiv in practica. Pina atunci, mincarea bolnavilor va fi transportata tot in caldari din plastic si gatita in cazane vechi de zeci de ani. (Silvia VRINCEANU)