CJ Mures cauta solutii alternative pentru groapa de gunoi a orasului. Proiectul initial, "Agenda 21", a fost compromis de constructorul italian. Groapa ecologica de gunoi a judetului Mures ar putea sa se mute pe terenul fostului tancodrom de la Cerghid. Acesta a fost trecut, in 2006, din patrimoniul MApN in cel al administratiei judetene. Initial, Consiliul Judetean Mures intentiona sa faca aici un teren de golf si chiar un hipodrom, dar italienii de la "Agenda 21" le-au dat peste cap afacerile.

Asta pentru ca "Agenda 21" nu si-a respectat obligatiile de a construi o groapa ecologica la Ungheni si blocheaza terenul alocat pentru aceasta investitie. Situatia pericliteaza respectarea angajamentelor asumate de judetul Mures in fata forurilor europene cu privire la gestionarea deseurilor.

In aceste conditii, conducerea CJ Mures cauta o alta solutie, mai ales ca problema gestionarii deseurilor trebuie rezolvata pana la sfarsitul anului 2009. In caz contrar, administratia ju-deteana risca sanctiuni drastice din partea forurilor europene.

"CJ Mures are in vedere cateva variante ca alternativa la aceasta situatie, inclusiv o noua asociere a localitatilor din Mures si un nou loc pentru groapa ecologica a deseurilor menajere", a declarat Alexandru Petru Fratean, vicepresedintele CJ Mures. El a admis ca printre terenurile avute in vedere in momentul de fata se afla si fostul tancodrom de la Cerghid.

"Sunt in analiza cateva locatii. Noi avem aprobate in bugetul pe 2007 doua lucrari deosebit de importante in ceea ce priveste situatia gunoaielor menajere. Avem un master-plan pentru managementul deseurilor la nivelul judetului Mures si avem un studiu de fezabilitate pentru managementul integrat al deseurilor.

Aceste doua lucrari practic vor da o solutie si in aceasta privinta", a explicat vicepresedintele CJ Mures. Potrivit lui Fratean, administratia judeteana de la Targu-Mures spera intr-o rezolvare a conflictului cu italienii.

Valoarea proiectului de realizare a unei gropi de gunoi ecologice in judetul Mures in baza unui parteneriat public-privat intre CJ Mures, o serie de administratii locale si italienii de la "Agenda 21" se ridica la 30 de milioane de euro. Suprafata de teren pusa la dispozitie de administratia judeteana pentru aceasta investitie este de 18 hectare.

Nici una dintre cele trei alveole ale depozitului nu a fost realizata pana acum, dar italienii pretind ca ar fi investit deja circa 32 de miliarde de lei.