Primarul Romeo Vulpe a fost acuzat de un localnic, Costel Maru, ca i-a exploatat ilegal balast de pe proprietatea sa, pe care l-a pus apoi pe drumurile din comuna. Excavatiile ramase se intind pe citeva mii de metri patrati. O expertiza ceruta de Politia Adjud, care efectueaza o ancheta in acest caz, a stabilit ca terenurile sint proprietatea lui Costel Maru.

Initial, primarul Romeo Vulpe a sustinut ca ar fi vorba de un teren invecinat. "Terenul de pe raza comunei Tanasoaia, punctul Chetris, de unde s-a efectuatexploatare pietris este proprietatea lui Maru Costel, dobindit cu acte de vinzare-cumparare. Ambele excavatii, cit si decopertarea, se situeaza pe proprietatea lui Maru Costel", se arata in expertiza efectuata in urma cu o luna. Au fost identificate doua excavatii, una de 2300 metri patrati si una de 300 de metri patrati, la care se adauga o decopertare de 600 de metri patrati.

Costel Maru, care s- a intors anul trecut de la munca in Italia, a cumparat doua terenuri in punctul Chetris, de la doi cetateni din Homocea, cu care aincheiat actele de vinzare-cumparare in anul 2005. Potrivit expertizei efectuate, primarul Romeo Vulpe a sustinut ca a avut un singur plan cadastral la dispozitie, iar "in aceste conditii se putea gresi in aprecierea proprietatii".

Costel Maru a spus ca a fost informat de parintii sai, cind se afla in Italia, ca utilajele firmei angajate de primarie iau balast din terenul sau. Excavatiile s-au facut in 2004, 2005, in august si noiembrie 2006. Ultima oara, seful postului de politie din comuna a gasit la fata locului mai multe utilaje. Soferii au spus ca sint de la firma SC Roman Impex SRL si au recunoscut ca luau pietris pentru Primaria Tanasoaia.

Crater de 1,6 milioane RON

Costel Maru a inaintat o noua plingere la Politia Municipiului Adjud dupa intocmirea expertizei referitoare la amplasamentul excavatiilor. Potrivit calculelor efectuate de acesta, din terenul sau s-au incarcat 2.234 de masini de balast.

"Daca inmultim numarul de masini furat din proprietatea mea cu pretul platit pentru o masina de balast adus de la Siret la Tanasoaia care este de 7 milioane lei (lei vechi- n.r.) rezulta: 2.334 x 7.000.000# 16,338 miliarde de lei vechi", se arata in plingere.

Costel Maru spune ca primarul Romeo Vulpe, viceprimarul comunei si contabila primariei au incheiat, inainte de 2004, "o tranzactie ilegala" cu Corneliu Prunache, patronul firmei Aispa Stars 95, pentru pietruirea unui drum finantat prin Sapard la Corbita.

De asemenea, Maru sustine ca singurul motiv pentru care primarul Vulpe a oprit citeva masini de balast a fost sa le ceara soferilor sa plateasca si ca nu exista nici o plingere inaintata la Politie la acea vreme.

La Corbita s-a executat un drum finantat prin SAPARD, in valoare de 1,645 milioane RON, executat in 2004 si 2005. De asemenea, anul trecut la Tanasoaia s-au balastat drumurile din satele Vladnic si Covrig, lucrare in valoare de 3,3 milioane RON, finantata prin Fondul Roman de Dezvoltare Sociala. Costel Maru a inaintat o plingere si Prefecturii Vrancea, care a efectuat un control la Primaria Tanasoaia.

"Ca urmare a controlului efectuat la Primaria Tanasoaia de catre comisia mixta de control numita prin Ordinul Prefectului nr. 66/2007, din analiza documentelor care au stat la baza incheierii, in anul 2006, a contractului de executie lucrari de balastare drumuri comunale Tanasoaia, s-a constatat ca au fost incalcate prevederile O.U.G. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in raspunsul Prefecturii.

Institutia a sesizat Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si Camerei de Conturi Vrancea.

"Vor sa-mi dea teren la schimb"

Costel Maru a sustinut ca primarul din Tanasoaia ar fi incercat sa cada la o intelegere cu el. "Primarul si viceprimarul vor sa-mi dea teren la schimb. Primarul mi-a facut oferta personal, pe 1 martie, cind m-am gasit cu el in fata primariei, atunci cind inspectoratul de invatamint le-a dat microbuzul pentru elevi.

Mi-a spus ca imi lasa terenul, imi da 2-3 hectare de fineata, plus bani, numai sa-l las in ace", a declarat Maru. Primarul Romeo Vulpe il contrazice si spune ca nu i-a facut nici o oferta. "El insinueaza un furt de la fata locului. In luna august 2006 era acasa, iar constructorul s-a inteles cu el. Nu am avut nici un contract cu el. El ne-a dat pietris cu buna stiinta si o sa solicit un test cu poligraful la sfirsitul anchetei. Eu platesc cele 40 de masini de balast luate in vara. Cind a luat teren acolo, excavatiile erau facut de Primaria Corbita.

Pietrisul este la podul de la Corbita", a sustinut primarul Romeo Vulpe. Edilul spune ca balastul a fost luat in 2004 de firma Integral Buzau si ca ar fi oprit masinile la reclamatiile cetatenilor. De asemenea, Vulpe sustine ca Maru l-a reclamat deoarece nu avea autorizatie pentru a exploata balast, asa cum ar fi pretins initial. (Mihai BOICU)