Taxa de prima inmatriculare omoara profitul comerciantilor de masini second-hand din Arad. Taxa de prima inmatriculare introdusa de Guvernul Romaniei de la inceputul acestui an a adus in pragul blocajului atat vanzarile din targul de autoturisme second-hand, cat si afacerile dealerilor din judetul Arad. Putini sunt care se mai incumeta sa cumpere o masina la mana a doua, pentru ca nu isi permit sa plateasca taxe de cateva mii de euro.

Potrivit comerciantilor aradeni, primele trei luni ale acestui an au fost cele mai negre din ultimii ani pentru importatorii de masini second-hand. Vanzarile sunt minime, pentru ca taxa de prima inmatriculare impusa de la 1 ianuarie este foarte mare, sustin importatorii.

Acestia au spus ca sunt de acord cu o taxa, dar nu asa de mare si care sa nu loveasca in piata masinilor second-hand. "Au scazut vanzarile foarte mult de cand se aplica aceasta taxa. Pot sa spun ca e prapad. In Ungaria si in Polonia nu se percepe o astfel de taxa, nu inteleg de ce au introdus-o la noi.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, putem afirma ca vanzarile de autoturisme second-hand au scazut cu 80 la suta, poate chiar si mai mult. Daca Guvernul nu va lua masuri pentru reducerea acestei taxe suntem in pragul falimentului", a declarat Olimpia Codreanu, managerul unei societati din Arad, care se ocupa cu importul masinilor second-hand.

Traseu

"Traseul incepe cu plecarea in Germania cu autocarul, pana in orasul in care se gasesc cele mai tentante oferte, adica Stuttgart, Munchen, Nurnberg sau Duseldorf.

Dupa ce studiez ofertele aleg o destinatie, ma cazez la un hotel cat mai ieftin, cel mult 60-70 de euro pe noapte si incep cautarile", a declarat Francisc Schneider, comerciant de masini second-hand din Arad.