Dupa vinzarea activelor si plata salariilor compensatorii, Terom SA va ramine cu datorii la stat de circa 10 milioane de euro.

In schimb cei care s-au invirtit pe linga fabrica ieseana cit timp a fost privatizata s-au ales cu averi de ordinul milioanelor de euro u pina in prezent, nimeni nu a fost tras la raspundere. Toata lumea stringe din umeri si arata discret cu degetul in lateral. Imensa paguba, datorata nepasarii sau complicitatii functionarilor statului, va fi suportata de contribuabili

Nota de plata a privatizarii SC Terom SA, ce va fi gata in curind, vine direct pe numele contribuabililor ieseni. Calculele „Ziarului de Iasi" arata ca locuitorii judetului vor trebui sa achite cel putin 10 milioane de euro pentru a acoperi pagubele ce vor ramine in urma lichidarii fabricii iesene.

In medie, fiecare familie din judet ar trebui sa achite 40 euro pentru a acoperi gaura ce s-a cascat dupa experimentul privatizarii combinatului iesean de fire. De partea cealalta, fostii patroni, sirienii Ammar si Hassan Nanaa, cit si cei care au gravitat in jurul afacerii, si-au umflat buzunarele cu sume de ordinul milioanelor de euro.

"Ziarul de Iasi" va prezinta astazi, pe larg, povestea a ceea ce este, cu siguranta, cel mai mare tun dat pe ruinele zonei industriale iesene. Sa judecam la rece lucrurile petrecute, unul dupa altul.

Scurta poveste a privatizarii

La finele anului 2002, politicienii PSD ieseni anuntau cu surle si tobe, ca pe un mare succes, incheierea privatizarii Terom. Dupa doar doi ani, a venit rindul politicienilor PNL-PD sa vina cu un nou anunt „de succes": Terom a revenit la stat. O analiza a bilanturilor fabricii inainte si dupa privatizare arata un adevarat dezastru.

Ani la rind, autoritatile s-au multumit sa tot spuna ca pe numele celor doi patroni de origine siriana, fratii Ammar si Hassan Nanaa, s-au intocmit dosare penale si ca acestia vor fi trasi la raspundere. Insa dosarele celor doi au fost preluate ulterior de procurorii bucuresteni, si nimeni nu mai stie in ce faza au ajuns.

Mai mult, politicienii locali nici nu stiu ce se mai intimpla cu acest caz, si nici ce paguba au lasat in urma fratii Nanaa. Sa ne aducem aminte. In 2002, sirienii Nanaa au luat o fabrica cu o suprafata de 50 de hectare, cu 2.300 de salariati si care inregistra cu un an inainte un profit net operational de aproape 4 miliarde lei vechi si datorii istorice de peste 300 de miliarde.

Dupa doar un an, fabrica ieseana a trecut de la profit la pierderi operationale de peste 52 miliarde lei vechi, iar pina in 2005 pierderile inregistrate de Terom au crescut pina la 200 miliarde lei, fara a lua in considerare datoriile istorice si penalitatile la acestea. In acel an, statul s-a trezit cu fabrica in brate.

Numai ca fabrica mai avea doar 25 de hectare de teren din 50 si datorii totale de 700 miliarde lei, dublu fata de cit avea Terom inainte de privatizare. La toate acestea, potrivit rechizitorului intocmit de procurori pe numele celor doi sirieni, se adauga un prejudiciu de 88 miliarde lei vechi provenit din contracte defavorizante societatii.

Afaceri in familie cu terenurile Teromului

Fratii Nanaa sint considerati de procurori de departe cei mai mari ingineri financiari din judet. In cursul anului 2004, Ammar Nanaa, in calitate de administrator al Terom, a vindut societatii Romtex Trade sectia Fire II (o cladire ce ocupa 2 hectare plus inca 3 hectare de teren) pentru suma de doar 13 miliarde lei vechi.

O investigatie a "Ziarului de Iasi" arata ca, de fapt, in spatele firmei Romtex Trade, patronata de un belgian de origine siriana, se afla chiar Ammar Nanaa. Acest lucru a fost confirmat ulterior si de directorul Viorel Vaidner, care a condus Terom in 2005. Impartirea tortului Terom nu s-a oprit insa aici.

O felie consistenta a luat si omul de afaceri Michael Nseir, patronul International Import Export si al Moldoplast, tot sirian de origine. El a speculat legal cadrul limita creat de fratii Nanaa. In 2004, Nseir a cumparat de la fabrica ieseana sectiile Fibra II si Policondensare II, ce cuprind cladiri ce ocupa circa 3 hectare, si inca 9 hectare de teren.

Pretul platit a fost un adevarat chilipir: 60 miliarde lei, adica 1,7 milioane euro la acea vreme. Agentii imobiliari ieseni evaluau la vremea respectiva cele doua active la circa 5 milioane euro, adica de aproape trei ori mai mult. Cu alte cuvinte, felia de tort luata de Nseir de la Terom continea si un profit de peste 3 milioane euro.

Nemultumit de prima felie de tort, Nseir a mai platit inca 13 miliarde lei vechi in acest an, si a mai intrat in posesia altor doua hectare de teren din Terom.

O feliuta si la un senator PSD

La masa la care s-a impartit tortul Terom a luat parte si Viorica Zlate, fost director comercial in timpul mandatului fratilor Nanaa. In 2004, Zlate a cumparat un spatiu comercial de la fabrica ieseana cu doar 100 milioane lei vechi. Insa, surpriza: potrivit agentilor imobiliari, spatiul din Tatarasi in suprafata de 60 de metri patrati valora de 12 ori mai mult, adica 1,2 miliarde lei vechi.

Mai mult de atit, printr-o inginerie economica, Zlate a incercat sa intre si in posesia cabanei de la Ciric care apartinea Terom. Insa juristii fabricii iesene au mutat lupta pentru obtinerea cabanei in instanta. De la masa darurilor nu au lipsit nici avocatii. Avocatul si senatorul PSD Antonie Iorgovan a beneficiat si el de 465 milioane lei din conturile Terom.

El a incheiat in 2004 un contract cu fabrica ieseana pentru consultanta juridica. Insa, potrivit fostului director Vaidner, prin acest contract Iorgovan trebuia sa-l reprezinte pe Ammar Nanaa in procesul care se preconiza. La masa bogatilor s-a asezat si avocatul iesean Liviu Bran.

In perioada februarie - mai 2005, el a incasat de la Terom o suma imensa drept onorariu de avocat: 800 milioane lei vechi. „Nu inteleg de ce s-au platit atitia bani pentru avocati din exterior, cind Terom avea 5 consilieri juridici.

De exemplu, in cazul lui Bran, nu am gasit documente care sa ateste serviciile prestate de el pentru fabrica", explica Mihai Orzan, fost director al fabricii iesene.

Fabrica isi dadea duhul, directorul traia regeste

Orzan a fost uns director in 2005, cind fabrica a revenit la stat. Surprinzator, imediat dupa terminarea mandatului, adica in vara anului trecut, Orzan s-a mutat intr-o vila noua la Paun, evaluata de agentii imobiliari la circa 100.000 de euro. Pare sa fi avut de unde: chiar daca fabrica trecea printr-o criza fara precedent, fostul director incasa o leafa neta lunara de 70 milioane lei.

Cocheta vila este situata in Paun intr-o zona superba, inconjurata de pini, de unde Iasul se vede ca in palma.

Politicienii arunca pisica moarta in curtea vecinilor

Politicienii contactati de "Ziarul de Iasi" ori spun ca ei nu au fost implicati in nici un fel in privatizarea fabricii iesene, ori arunca vina in spatele altora. „Nu eu i-am prezentat ca investitori strategici pe fratii Nanaa. Eu nu am fost atunci la petrecerea data de acestia. Nu am ce sa-mi reprosez de situatia creata.

Indivizii care au tras teapa statului sa fie trasi la raspundere de autoritatile competente", s-a scuzat senatorul PSD Ion Solcanu. Dupa mai multe discutii cu reporterul „Ziarului de Iasi", senatorul PSD si-a amintit ca a participat totusi la petrecerea data de fratii Nanaa intr-un select restaurant din Iasi. „Am fost atunci la petrecere.

Dar era un eveniment public la care am fost invitat", a intors-o ca la Ploiesti Solcanu. De cealalta parte, liderii ieseni ai actualei puteri recunosc dezastrul creat si arunca pisica moarta in curtea vecinilor. „Nu stiu situatia in detaliu. Dar, dupa cum imi prezentati lucrurile, vina este a AVAS (n.r.

- Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) ca nu a mai urmarit procesul de post-privatizare. Nu si-au facut datoria. Stim bine ca in vremea in care s-a privatizat Terom erau si anumite afinitati politice intre putere si cei doi patroni", spune senatorul PD Dan Carlan. El a mai precizat ca Terom SA nu mai are nici un viitor. „In curind se va uita ca a existat Terom.

Sper ca persoanele care se fac vinovate de aceasta situatie sa fie trase la raspundere", a spus optimist Carlan. Si deputatul liberal Relu Fenechiu arata cu degetul spre curtea PSD. „Ce sa mai vorbim de cum s-a privatizat Terom. Pe vremea PSD s-au facut multe. Din nefericire, paguba lasata in bugetul statului va fi acoperita tot din buzunarul contribuabilului.

Este important ca organele abilitate sa-i traga la raspundere pe cei vinovati", a spus Fenechiu. Intrebati de reporteri despre ce se mai intimpla cu ancheta in cazul fratilor Nanaa, nici Carlan si nici Fenechiu nu au avut nici un raspuns: „Nu mai stiu pentru ca nu am urmarit".

Iata nota de plata a privatizarii Teromului!

In prezent, datoriile totale ale fabricii iesene se ridica la 700 miliarde lei vechi, adica circa 20 milioane de euro. La aceasta suma se adauga valoarea totala a platilor compensatorii pentru cei 1.100 de angajati disponibilizati in perioada 2005-2006, in cuantum de peste 3 milioane de euro.

De asemenea, statul mai are de alocat in perioada ce urmeaza inca 1,2 milioane de euro pentru 385 de salariati ce urmeaza a fi disponibilizati. Cu alte cuvinte, paguba produsa in urma privatizarii Terom se ridica la 24 de milioane de euro.

Dupa cum sustine actuala conducere, in urma lichidarii fabricii, vinzarea activelor ramase in patrimoniul Terom va acoperi, dupa evaluari optimiste, doar 60% din datorii. Cu alte cuvinte, nota de plata finala in urma privatizarii Terom se ridica la o paguba de peste 10 milioane de euro.

Perdant:

Statul - 10 milioane euro

Cistigatori:

Ammar Nanaa - fost patron si administrator la Terom

Hassan Nanaa - fost patron al Teromului

Michael Nseir - patron Moldoplast

Viorica Zlate - fost director comercial al Teromului

Antonie Iorgovan - senator si avocat apropiat al PSD

Liviu Bran - avocat

Mihai Orzan - fost director la Terom