Daniel Meze: Cum se vede din parlament tot acest circ al vietii politice? Vedem zilnic la televizor dispute intre premier si presedinte, opozitia pune si ea paie pe foc. Poate ca acesta e rolul ei, sa speculeze aceasta cearta dintre principalii actori politici aflati la guvernare.

Claudiu Pop: Din pacate in acest moment tara nu este guvernata. Toata aceasta nebunie politica de acum se va rasfrange in urmatoarele luni asupra nivelului de trai al romanilor. Romania nu este guvernata.

Avem un ministrul al justitiei care nu mai are ce sa caute in parlament, si-a pierdut sprijinul politic, la Secretariatul General al Guvernului domnul Stroe si-a data demisia odata sau de doua ori si totusi conduce SGG-ul. Ministrul de externe a fost demis sau nu a fost demis, este ca si cu steagurile lui Pristanda.

Presedintele a mintit in momentul in care a spus ca a semnat cu o zi inainte decretul de revocare. Avem un premier care isi cauta geamurile pe care sa il arunce pe presedinte cand vine la guvern. Avem un presedinte care rupe usa guvernului in fiecare zi si care timp de doi ani de zile l-a durut undeva de ce se intampla cu clasa politica.

Acum in fiecare saptamana cheama partidele politice la consultari pentru un exercitiu de imagine.

Daniel Meze: Ati spus ca tara nu este guvernata. Se vorbeste de o noua majoritate care ar sustine guvernul Tariceanu, adica PNL ar fi sustinut de PSD, PRM si PC in parlament. Cum vedeti acest scenariu?

Claudiu Pop: In acest moment cred ca suntem de acord ca exista un blocaj si ca un partid responsabil ca si PSD va sustine un guvern care sa faca tot ce are nevoie Romania pentru perioada post aderare. PSD doreste ca dupa intrarea in U.E. romanii sa aiba subventie pentru agricultura, in acest moment nu vom putea concura pe piata europeana cu produsele noastre.

Un pachet de tigari a ajuns sa coste 25-30 de kg de grau, este inadmisibil. PSD va sustine un Guvern care va avea printre prioritatile sale pe toti acei chriasi din locuintele de stat care in acest moment nu au unde sa stea. Sunt in acest moment de ordinul zecilor, sutelor de mii in intreaga tara.

Pentru ei nu se face nimic, dar in schimb vedem cum premierul ii spune presedintelui “grupul tau de interese a furat atat”, presedintele ii spune premierului “grupul tau de interese a furat mai mult”. Pe oameni ii intereseaza prea putin care dintre ei au furat, ii intereseaza ce vor manca maine, ce vor pune copiilor la scoala.

PSD va sustine un guvern care se va ocupa de pensia romanilor, sunt peste cinci milioane de romani care traiesc din pensie si sunt lasati de izbeliste.

Daniel Meze: Va face PSD agenda guvernului, adica un nou program de guvernare al guvernului Tariceanu?

Claudiu Pop: E mult spus ca PSD va face agenda unui guvern...

Daniel Meze: Implicit PSD intra la guvernare in acest mod.

Claudiu Pop: Este total eronat. Dumneavoastra incercati sa ma atrageti intr-o capcana in care eu nu am sa intru. PSD este in opozitie, va ramane in opozitie si va intra singur la alegerile din 2008. Va intra la guvernare prin usa din fata prin votul care ni-l va acorda cetatenii.

Georgeta Gavris: Zilele acestea Radu Berceau declara ca urmeaza o remaniere guvernamentala si ca in scurt timp la iesi la iveala faptul ca PNL este in alianta cu PSD si cu PRM.

Claudiu Pop: PSD nu are nicio intelegere cu niciun alt partid pentru a intra la guvernare. PSD va sustine un guvern, e foarte posibil sa sustina un guvern al PNL, pentru ca PD are un anumit punct in statutul sau prin care spune ca nu va sta la masa negocierilor cu PSD. PD e incompetent, PNL a aratat ca in acesta alinata nu a reusit sa faca prea multe lucruri.

Haideti sa ne vedem de lucrurile importante, de agenda cetateanului, pentru ca pe cetatean il intereseaza prea putin de Elena Udrea, de Claudiu Pop, de Radu Berceanu sau Vasile Blaga. Il intereseaza ca el sa aiba siguranta zilei de maine. Ori in acest moment tara nu este guvernata. Marti in parlament, legislativul nu a avut acte ale executivului pe care sa lucreze.

Vi se pare normal ca pe data de 16 martie sa nu avem modalitati de aplicare prin care sa atragem fondurile europene?

Daniel Meze: Dupa parerea mea exista o contradictie. Ati vorbit de nenumarate ori de impotenta acestui guvern, de neprofesionalismul lui. De ce nu puneti capat acestui guvern introducand o motiune de cenzura? De ce nu puneti punct acestui guvern pe care il criticati atat de mult?

Claudiu Pop: PSD nu va face niciodata jocul presedintelui Basescu... ca printr-o motiune de cenzura tara sa ramana fara guvern chiar daca este impotent... Hai sa fim seriosi, de unde avem bani de alegeri? Avem bani de alegeri in acest moment in Romania?

Daniel Meze: Dar e mai bine sa ne mai taram inca doi ani de zile cu acest guvern?

Claudiu Pop: Nu, nu. Tocmai pentru acest motiv PSD solicita guvernului ca in prioritatile sale sa intre pensiile, problemele locative ale celor evacuati din case si subventiile in agricultura. Daca guvernul nu se va tine de aceste lucruri se va merge din nou la urne.

Dar cat timp exista o sansa pentru ca Romania sa fie guvernata mai bine, sau bine, pentru ca pana acum a fost guvernata sub orice critica, nu cred ca romanii au nevoie de alegeri.

Daniel Meze: Va este frica cumva de alegeri? Ati militat si pentru amanarea alegerilor europarlamentare.

Claudiu Pop: Sa fim realisti. In momentul in care Romania are nevoie de liniste, are nevoie de legi, va spuneam ca nu avem modalitati de aplicare a legilor, ale normelor privind atragerea de fonduri structurale, nu credeti ca este mai normal sa dam oamenilor de lucru decat sa intram intr-un balci politic insemnand alegeri?

Daniel Meze: Privind putin catre PSD Bihor, considerati ca partidul dumneavoastra face o opozitie reala in cadrul Consiliului Local Oradea si Consiliului Judetean Bihor? Cat de multumit sunteti de activitatea PSD Bihor?

Claudiu Pop: Sigur se pot face mai multe, infinit mai multe in consiliul local si consiliul judetean. Au fost mai multe discutii, eu am avut si o pozitie publica la un moment dat impotriva unor initiative pe care eu consideram ca trebuiau ridicate.

Sunt absolut convins ca in perioada urmatoare dupa cateva discutii pe care le-am avut toata conducerea partidului cu colegii nostri alesi, situatia se va schimba. Daca nu in 2008 vom avea mult mai multa grija la intocmirea listelor.

Daniel Meze: Recent am realizat o emisiune cu Petru Filip, presedintele PD Bihor care spunea ca din punctul dansului de vedere PSD Bihor este zero. Este o filiala intre 10 si 12% care nu reuseste sa treaca peste acest prag. Este a patra putere politica dupa alegerile locale din 2004.

Claudiu Pop: Este punctul de vedere al domniei sale nu comentez declaratia pentru ca nu ma intereseaza. PSD a luat 26% la alegerile generale din 2004 in judetul Bihor. Nu comentez afirmatiile sale. E poate adevarat ca in judetul Bihor datorita unor tensiuni care au existat in decursul anilor 2000 - 2004 au fost unele probleme. Se vede si prin faptul ca au fost mai multi prefecti.

Eu nu cred ca PD are calitatea sau menirea sa vorbeasca despre un alt partid politic. Acest partid a castigat, sau presedintele lui a castigat provenind dintr-un partid de stanga si s-a trezit peste noapte de dreapta. Nu au vazut un lider al PD care sa iasa public si sa spuna: “Domnilor ce se intampla? Ne-am culcat de stanga si ne-am trezit de dreapta”.

Georgeta Gavris: PSD Bihor si-a propus ca tinte pentru viitoarele alegeri primaria municipiului Oradea si presedentia Consiliului Judetean Bihor. Daca nu se vor atinge aceste obiective actuala conducere judeteana i-a in calcul o demisie de onoare?

Claudiu Pop: E normal ca o conducere a unui partid sa-si fixeze anumite teluri. Daca nu le realizeaza este obligatoriu sa-si puna mandatul la dispozitia membrilor partidului.

Domnul presedinte Geoana vorbea de mandatul de presedinte la nivel national, dar raportandu-ne la nivel judetean, eu sunt vicepresedinte al PSD Bihor, daca aceste deziderate nu vor fi realizate este absolut obligatoriu ca toata conducerea judeteana si municipala sa-si puna mandatul la dispozitia membrilor de partid. Ei sa decida daca merita sa-i mai reprezentam sau trebuie sa vina altii.

Nu cred ca poti sa conduci un partid daca ai ratat obiectivele pe care ti le-ai propus, nu mai ai credibilitate. Este un gest obligatoriu.