Prefectura Cluj a solicitat ISJ o situatie schematica cu toti copiii care au parintii la munca in strainatate, situatia in care traiesc si cum le influenteaza lipsa parintilor studiile si comportamentul. In total, in judetul Cluj, 1.282 de elevi si copii au ambii parinti plecati la munca peste hotare.

Zeci dintre ei au ajuns la consultatie psihologica si cu nota scazuta la purtare datorita comportamentului apatic sau chiar violent. Psihologii scolari sunt de parere ca lipsa parintilor este un factor important care ii determina pe adolescenti, in special, la astfel de comportamente. Foarte multi dintre adolescentii cu parinti plecati in strainatate sunt din zona rurala.

In municipiile Turda si Campia Turzii exista, per total, circa 350 de astfel de cazuri. Foarte multi dintre cei ramasi singuri acasa au varste intre 7 si 15 ani si stau cu bunicii sau doar unul dintre bunici, au parintii divortati sau chiar plecati la munca in tari diferite.

Un sfert din copiii turdenilor au absente, merg la psihilog sau sunt corigenti

In municipiul Turda, 188 de prescolari, elevi si studenti au ambii parinti plecati peste hotare. In mare parte din cazuri, odraslele frecventeaza scoala si au rezultate in general bune, dar nu lipsesc nici situatiile unde libertatea de care se bucura in lipsa parintilor ii determina sa fuga de la ore sau intre in anturaje dubioase.

Cam 10% dintre copiii cu parinti in strainatate au sub 7 ani, circa 60% au varste cuprinse intre 7 si 15 ani, iar 30% trec de 16 ani. Problematici sunt tinerii cu varste cuprinse intre 15-17 ani, unde s-a observat o tendinta de a avea frecventa scazuta la scoala. Cam 8% dintre copiii turdenilor plecati de acasa, cu varste peste 17 ani, au ajuns si pe la psiholog.

Cea mai mare parte a celor lasati in tara sunt elevi de gimnaziu, care stau cu bunicii sau cu fratii mai mari. Unii stau singuri si mai sunt supravegheati din cand in cand de unchi si matusi. Mama, tatal sau chiar amandoi sunt plecati in Spania, Italia, Anglia, Portugalia, Italia sau Germania.

La Campia Turzii, multi adolescenti stau departe de parinti

Dintre cei 161 de copii din Campia Turzii, luati in evidenta ca avand parintii plecati in strainatate, cea mai mare parte sunt adolescenti cu varste peste 16 ani. Cam 20% sunt micuti cu varste de la 2 ani in sus si prescolari, iar alti 20% invata la scoli generale. Aici s-a observat ca problemele apar la liceenii de 16 si 17 ani, care cam trag chiulul stiind ca mama sau tatal e plecat departe.

In general scolile raporteaza o situatie scolara buna pentru prescolarii si elevii din Campia Turzii. Marea majoritate a parintilor acestora muncesc in Italia si Spania, apoi in Olanda, Austria, Irlanda, Anglia si Portugalia.