Cladirile au fost retrocedate vechilor proprietari, care cer acum chirii exorbitante. Trei dintre cele sapte cladiri revendicate si in care functioneaza spitalele din municipiul Arad au fost deja retrocedate. In spatiile restituite fostilor proprietari functioneaza, in total, 576 de paturi care asigura, anual, asistenta medicala pentru un numar de peste 13.500 de pacienti.

Cladirile in care functioneaza Spitalul de Psihiatrie din localitatea Capalnas, Spitalul TBC din orasul Lipova si mai multe sectii ale Spitalului Matern din Arad au revenit, prin sentinte judecatoresti definitive, in posesia fostilor proprietari.

Pentru spitalul din Capalnas va fi platita o chirie lunara de 20.000 de lei, iar pentru cel din Lipova, autoritatile vor avea de achitat o chirie de 10.000 de lei. Managerii celor doua unitati sustin ca nu au la dispozitie aceste sume.

De asemenea, cele trei cladiri in care functioneaza Sectia TBC a Spitalului Clinic Municipal Arad si terenul aferent au fost retrocedate Episcopiei Aradului, care va percepe o chirie pentru ca spitalul sa functioneze in continuare. Mai mult, alte cinci cladiri in care functioneaza spitale au fost revendicate de Cultul Mozaic, Fundatia Caritatea si Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Arad, Nicolae Marza, crede ca singura solutie pentru iesirea din criza de spatii este construirea unui nou spital, cu atat mai mult cu cat actualul Spital Judetean nu mai corespunde standardelor de functionare.