Momentele si ghiulurile de aur ale familiei Iti

Vila Iti este una din monstruozitatile arhitecturale ale orasului. Nu poate fi incadrata intr-un stil anume, dar se poate afirma ca face cinste kitsch-ului in toata splendoarea sa. Un palat care se vede ca a fost proiectat pentru bani si care sfideaza orice regula a bunului simt estetic, ca un pumn adanc infipt in tot ce inseamna obrazul turistilor, fie ei de voie, cat si de nevoie.

Opulenta e la ea acasa. O opulenta greu de imaginat, nesimtita, inutila. O proasta afacere din start. Constructia nu este nici ergonomica, si cu atat mai putin economica. Multa marmura si, din spusele unor studenti la arhitectura carora li s-au cerut de catre proprietari cate 50 de lei de persoana acum cativa ani pentru vizitare, plina de aur.

Daca WC-ul este suflat cu aur, presupunem ca si hartia igienica este din papirus egiptean, care stim cu totii cum se fabrica si care era considerat extrem de valoros.

Neexistand o comisie de cenzura pentru cei care isi trantesc case si se umfla in pene ca stau pe o sofa care valoreaza poate cat douazeci de sclavi ai lumii a treia, cei care au bani si nu au educatie „deranjeaza linistea publica a ochilor nostri” cu asemenea hibrizi de lux, care, in acelati timp, parca ar suferi de sindromul Cernobal.

Elefantul scapa de furia cartii funciare

De cate ori treceam, in urma cu ani de zile, pe langa aceasta constructie, vedeam iesind tot oameni murdari si rau-voitori care parca ar fi trait inghesuiti intr-o camaruta, tot copii desculti care aratau ca niste somalezi, dar care consumau cat zece in bodegile din zona.

Bogatia aceasta bolnava, "defecta”, iti lua ochii. Nimeni nu stia exact cu ce se ocupa familia Gabor, poreclita - din ce motive oare?- Iti. Oficial, vindeau tabla. Neoficial, tabla era din aur.

Cert e ca niciodata nu au platit impozit pe venit, ba mai mult, tind sa cred ca nici pe casa. Constructia figureaza in acte, in cartea funciara 685 Turda, A+7, NR. TOP 1447/1/1 cu urmatoarea descriere: casa caramida, pe fundatie de piatra, acoperita cu tigla, in suprafata totala de aproximativ 385 mp, constatatoare din doua camere, bucatarie, camara si baie.

M-am mirat ca autoritatile nu s-au sesizat si imobilul a functionat cu aceasta descriere in documente atata timp. Cladirea era de foarte mare notorietate. Cine mai avea asemenea vila cu atata risipa de materiale care parca era rupta din istoria unui anume Ludovic ce a adus la un moment dat Franta la pierzanie?!

De un timp incoace, singurul paznic al casei a ramas un panou pe care scrie: de vanzare, avand atasat un numar de telefon: 0765-247917, care pare a fi nealocat.

Am aflat de la Daniel Marian, executor judecatoresc, despre un anume contract de imprumut mobiliar si garantie imobiliara de 300 000 de euro, autentic sub numarul 1484/10.10.2005, incheiat la BNP Druia Mihaela, investit cu formula executorie. Banii acestia neputand fi restituiti nici pana azi de catre magnatii Katinka si Janos Gabor, zisi Iti, au fost executati silit.

Vacanta binemeritata la Rio de Bulau

Am aflat de la purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean Cluj, Raluca Seucan, ca Janos Gabor, capul familiei Iti, a fost cercetat pentru evaziune fiscala si, in urma unui mandat emis de Politia Constanta, si-a schimbat domiciliul cu una din celulele “palatului” Gherla.

Lumea vorbeste cum ca restul familiei s-a mutat la Constanta, dar nimeni nu stie sigur. Cum nimeni nu stia cu exactitate ce ocupatie aveau acesti oameni. Tin minte ca la un moment dat, in curtea din vecinatatea casei, care apartinea aceleiasi familii, se afla o caleasca si alteori o limuzina, cand populatia de rand de abia descoperea fast-food-urile.

Iata cum Turda s-a saracit de o familie care se comporta ca o dinastie din carton, care nu era prea iubita de vecini si care si azi ridica multe semne de intrebare. Cum de nu au fost cercetati pentru neregulile de aici? Sau hotiile lor erau atat de profesionist duse la bun sfarsit incat arestarea lor ar fi declansat o furtuna intr-un pahar cu apa?

Pentru vanzarea casei se tot organizeaza licitatii care se amana fara sorti de izbanda din cauza lipsei participantilor. Suma e enorma pentru buzunarele turdenilor si, sa fim seriosi, cine ar cumpara asa ceva?! Numai daca ne gandim la ce consum exorbitant trebuie sa inregistreze un astfel de mamut, ne ingrozim.

Asta in cazul in care excentricul bogatas care ar achizitiona un astfel de palat tiganesc ar prefera sa locuiasca tot intr-o camaruta minuscula. Astfel de constructii sunt de circuit inchis.

Au mai aparut doua si mai terifiante la intrarea in Campia-Turzii. Dupa felul in care se finalizeaza sau mai bine zis nu se finalizeaza acele cladiri, s-ar putea sa aiba evolutii asemanatoare.

Cert este ca spectaculosul lor ar putea sa transforme aceste aparitii grotesti intr-un brand local, care sa intreaca prin impresie artistica amarata noastra ceapa rosie de Mihai Viteazul.

Si ce ironic e numele familiei (gabor, care in limbaj argotic inseamna politist), pentru cum stau lucrurile!