Sibiul intra in febra cumparaturilor de Pasti. Patronii magazinelor s-au pregatit deja cu oferte care mai de care mai atragatoare. De la delicatese occidentale, pina la vopselele necesare la vopsirea oualelor. Pentru ei, e una dintre cele mai bune luni din an.

De partea cealalta, clientii nu trebuie decit sa caute sa-si asigure sarbatori imbelsugate, la un cost cit mai mic. Pentru a va usura munca si a va preveni asupra cheltuielilor inutile, am facut un calcul sumar, pentru o familie de trei persoane. Totalul se apropie de valoarea unui salariu minim pe economie.

Primele cheltuieli

Conform traditiei, de pe masa de Pasti nu trebuie sa lipseasca ouale rosii, mezelurile, preparatele din carne de miel (drob, ciorba, friptura), salatele, cozonacul si vinul rosu. Dar sa le luam pe rind. Sa calculam cit costa ouale vopsite. Presupunind ca se vor vopsi 30 de oua, rezulta un prim cost: 12 lei noi.

Daca mai punem la socoteala inca 3 lei costul pliculetelor de vopsea pentru oua, rezulta ca, numai pentru cosul cu oua vopsite, vom scoate din buzunar circa 15 lei. Din meniul de Pasti nu trebuie sa lipseasca insa nici aperitivele (cascaval, salam, masline, sunca, kaizer, icre, ridichi, ceapa verde si oua umplute).

Masa de baza

Presupunem ca vom cumpara cite 300 de grame din fiecare dintre mezelurile amintite, 300 de grame de masline, cite trei legaturi de ridichi si ceapa si vom umple inca sase oua. Rezulta urmatoarele costuri: cascaval sau brinza - 11 lei, salam - 5 lei. sunca - 5 lei, kaizer - 6 lei, masline - 4 lei, icre (o caserola medie) - 2,5 lei, ceapa si ridichi - 6 lei, oua umplute - 2,4 lei.

Cost total: 42 lei. La orice masa de Pasti trebuie insa si ciorba de miel, drob si friptura de miel. Conform producatorilor, in acest an, carnea de miel va fi de aproximativ 18 kilogramul. Presupunem ca se cumpara o jumatate de miel, care va cintari 5-7 kilograme. Ca atare, numai pentru carnea de miel vom scoate din buzunar inca 90 - 126 lei.

Din carnea de miel vom prepara drobul (pentru care vom mai scoate din buzunar inca 6 lei - costul ingredientelor), ciorba (inca 8 lei - ingrediente) si friptura. Pentru garnitura la friptura-cartofi, spanac, stufat, sau alte garnituri dupa gust si preferinte, inclusiv salata verde, rosii, castraveti sau muraturile se mai cheltuie 7 lei.

Bautura si prajiturile

Mai punem la socoteala doua sticle de vin rosu, care costa aproximativ 20 de lei. Orice masa „festiva" trebuie sa aiba si doi cozonaci pufosi, care vor costa aproximativ 10 lei, dar si prajiturile, care mai costa si ele vreo 20 de lei. Pentru cei mici va trebui insa sa avem si sucuri, si fructe, dar si tort, si un iepuras de ciocolata. Ca atare, factura de Pasti se mai incarca, ajungind la peste 300 lei. Adica aproape un salariu minim pe economie.

Haine si pantofi

Traditia spune ca, de Pasti, copiii trebuie sa primeasca, in afara de dulciuiri, si hainute noi. Costurile ridicate ale mesei de Pasti fac ca hainutele pentru cei mici sa treaca pe planul al doilea, pentru ca mai toate familiile sint nevoite sa se descurce cu un singur salariu pentru ca celalalt il cheltuie pe utilitati. Nu uitati, insa, «parfumul» pentru baieti si...tatici.

Cadourile sint insa obligatorii. Oferte sint din abundenta si nu ne-am hazardat sa facem propuneri si nici calcule. Acestea pleaca de la citiva lei si ajung uneori la echivalentul unei averi. Va lasam libera alegere.

Recomandari DSV

Carnea si organele de miel sint admise pentru consum insotite de certificat de sanatate publica veterinar si cu marca de sanatate aplicata pe carcasa. Ouale sint admise pentru consum public numai daca sint marcate cu data oatului si insotite de certificat de sanatate publica veterinara.

"Recomandam cetatenilor sa nu cumpere oua care se comercializeaza la soare sau in spatii incalzite ori cu coaja crapata. Cu privire la miei atragem atentia asupra pericolului la care se expun cumparatorii care cumpara miel sacrificat pe marginea drumului sau in piete.

Au fost create toate conditiile pentru ca proprietarii de miei pentru vinzare sa ii poata sacrifica in spatii special amenajate, deci exista riscul ca cei care nu se incadreaza in aceste norme sa aiba ceva de ascuns cu privire la sanatatea sau provenienta animalului. Sacrificarea mieilor in alte locuri decit cele autorizate sau fara examen sanitar veterinar se pedepseste cu amenda intre 2.000 si 3.000 de lei", spune dr. Ioan Pentea, purtatorul de cuvint al Directiei Sanitare Veterinare Sibiu.