Telenovela "Rebelde” difuzata pe postul Acasa a facut furori printre adolescentii sibieni. Povestea i-a inspirat pe elevii clasei a IX- a A, a Colegiului Economic „George Baritiu” . Desi uniformele scolare nu mai sunt de multa vreme tinute obligatorii, ei si-au dorit asta si acum intreaga clasa este speciala.

Fetele si-au croit fustite ca actritele din telenovela, iar baietii si-au facut si ei costume in ton cu ale colegelor. Nici macar dirigintele nu s-a dat deoparte de la initiativa copiilor.

"Rebelde" are in Romania foarte multe fan-cluburi, fiind, si din acest punct de vedere, fruntasa. Nu e greu de inteles de ce, pentru ca este un serial cu si pentru adolescenti. Elevii de la Economic sunt in mare parte telespectatori fideli ai acestei telenovele. Cei care nu sunt, nu s-au dat deoparte de la ideea lansata de cateva fete.

Au vrut cu totii sa fim altfel decat restul scolii, au vrut sa fie uniti si au ales o uniforma. Modelul l-au copiat din telenovela, asa ca acum, toata lumea striga dupa elevele clasei a IX-a A, „uite rebeldele” . „Noi am decis initial sa ne facem o uniforma pentru ca petreceam foarte mult timp in oglinda dimineata, pentru a alege ceva cu ce sa ne imbracam.

In plus am considerat ca sunt colegi cu situatii financiare precare si astfel, cu uniformele acestea, nu se vor simti stanjeniti” , spune Denisa Calance, una dintre elevele Rebelde.

Au lansat ideea, au ales modelul si au dat comanda, inainte de Craciun. 8 Martie a fost prima zi in care le-au purtat. „Fiecare fata a platit 2 milioane de lei vechi pentru uniforma, iar baietii 2 milioane si jumatate. Fetele au camasa alba, cravata rosie, taioare si fustite albastre cu tiul rosu si panglica rosie cu fundita.

La incaltaminte am spus ca lasam pe fiecare sa poarte ce vrea si mai avem ciorapei albi sau roz” , spune Iulia Apostu. Si dirigintele copiilor a fost incantat de ideea lor. Acesta a fost si motivul pentru care si el are uniforma. „ Ideea acestor copii este aceea de a se individualiza si diferentia de restul. Pana la urma ei sunt la varsta la care cauta modele.

Spuneau ca daca se va face campus aici la liceu, ei vor sa se mute aici, chiar sibieni fiind” , spune Ileana State, psiholog in cadrul liceului.

"Rebelde” admirate de dascali

Toata lumea ii admira, iar colegii din alte clase incearca si ei sa sa ii copieze. Dascalii sunt insa cei mai incantati. „Ideea cu uniformele a fost propusa, dar nu si aprobata sau impusa. Noi am cerut doar o tinuta decenta si personal mie imi place” , spune Cristina Stanciu, consilierul de imagine al Liceului Economic.

In sala de clasa, in scoala, dar si pe strada, elevele din clasa a IX-a A sunt strigate „uite rebeldele” . Sunt flatate de acest lucru. Spun ca nu vor renunta niciodata la aceste uniforme, decat daca le raman mici, altfel, nicio sansa. Chiar daca unii colegi, mai rautaciosi striga dupa ele „pionierii” sau „comunistele” , fetele nu ar da uniforma pentru nimic.

Dascalitele in uniforma

Acum, ca au un colectiv cu uniforma, profesoarele elevilor isi aduc aminte de ceea ce au avut ele. Uniforme sobre, impuse de altii, fara de care nu erau acceptate la scoala. Noul model al elevelor „Rebelde” le place chiar si dascalitelor. „Pe vremea noatra erau impuse acele uniforme.

Erau prea albastre insa, fusta nu imi parea destul de scurta, de multe ori o rasuceam la talie sa o scurtez. Odata stiu ca am luat si mi-am pus curea rosie, pantofi rosii si niste ciorapi lungi cu buline rosii si evident si fundita. Pentru asta am fost pusa o ora la tabla” , spune Cristina Stanciu.

Cu toate acestea sunt si profesori care tanjesc dupa acele uniforme, desi le plac si cele ale „Rebeldelor” . „Mie mi-au placut acele uniforme. A mea era din bumbac, era pana deasupra de genunchi si mi-a placut foarte mult. Ca dovada, eu am purtat-o inca aproape 3 ani dupa ce a fost scoasa si nimeni nu ne mai impunea” , spune Madalina Preoteasa, o alta dascalita.