Marii angajatori vor avea, in cel mai scurt timp, o mare problema in ceea ce priveste forta de munca la nivelul judetului Constanta. Desi se inregistreaza, la ora actuala, peste 13.300 de someri, potrivit directorului Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Emilia Murineanu, nu aceasta este cea mai grava problema.

"Foarte multe dintre persoanele pe care le avem in baza de date nu se prezinta la bursele locurilor de munca pe care le organizam”, sustine Emilia Murineanu.

Asa se face ca, in cel mai scurt timp, santierele navale, dar nu numai, nu vor mai avea de unde sa recruteze oameni, mai ales ca, mai spune directorul AJOFM, multi pleaca sa munceasca in strainatate, unde conditiile salariale sunt net superioare fata de cele oferite de angajatorii constanteni amintiti.

"Am avut de data recenta si o intalnire cu cei de la Santierul Mangalia, care are nevoie de 600 de persoane, mai exact de sudori, lacatusi si tubulatori. Din cate am inteles, angajatorii care au astfel de probleme se gandesc sa schimbe tactica salariala, dar si sa-si formeze proprii oameni.

Noi, prin Centrul de Formare Profesionala din cadrul AJOFM vom incerca sa ii ajutam, mai ales ca formarea profesionala pe care Agentia o organizeaza presupune ca AJOFM va suporta jumatate din costuri”, spune Emilia Murineanu. Directorul AJOFM a precizat ca, pe de alta parte, la Centrala Nucleara de la Cernavoda vor fi disponibilizate 400 de persoane.

"Problema este ca aceste persoane nu doresc sa se angajeze la santiere de exemplu sau in alta parte. Cel mai probabil vor pleca in Italia sau Germania, unde primesc salarii mai bune, sau in Dubai si chiar America, unde pot primi si 3.000 de dolari.

Sunt deja cazuri de persoane bine pregatite, maistru cu tot cu muncitorii de la santier sau de la Centrala, care au gasit asemenea oferte, plus masa si cazare”, a mai precizat Emilia Murineanu. Cu toate ca previziunile sunt sumbre, AJOFM va organiza, pentru a veni in sprijinul angajatorilor, dar si al somerilor, o bursa a locurilor de munca pe data de 20 aprilie.