De 16 ani de zile, cunoscutul actor si regizor Dan Puric, impreuna cu fratele sau, Marius Puric, se lupta sa recupereze terenurile care au apartinut bunicului lor, Ion Puric, fost primar al orasului Cernavoda. Acesta a avut o mosie de peste trei sute de hectare, in satul Hagieni, din comuna Limanu.

Cele trei sute de hectare au fost impartite intre mostenitori dupa moartea bunicului, familiei Puric revenindu-i aproximativ o suta de hectare de pamant. Pentru a intra in posesia acestei mostenirii, Dan si Marius Puric au facut mai multe demersuri, fiind hotarati sa apeleze chiar si la forurile europene pentru a-si rezolva situatia.

Dupa caderea regimului comunist, familia Puric a solicitat restituirea terenului, in limitele impuse de legislatia de la acea data, si anume de 10 hectare. Demersurile au fost facute atat la nivelul Comisiei Locale de Fond Funciar din cadrul Primariei Limanu, cat si la Comisia Judeteana de Fond Funciar, din cadrul Prefecturii Constanta.

"Ii felicit pentru imoralitate pe cei care s-au ocupat de acest caz. Noi oricum o sa ne luam pamantul. Din cate am aflat, terenurile care au apartinut familiei mele au fost folosite pentru improprietarirea altor cetateni, acest lucru facandu-se probabil cu scopul de a ne intoarce unii impotriva celorlalti.

Dar eu nu am nimic cu ei, probabil si ei au primit pamantul in alt loc decat l-au avut initial”, a declarat actorul Dan Puric.

Cei doi frati au declarat ca autoritatile locale din Limanu au facut tot posibilul pentru a nu le da terenul la care aveau dreptul, mergand pana la distrugerea registrelor agricole ale satului Hagieni, si chiar si a unor documente care se aflau la Arhivele din Constanta.

Familia Puric este hotarata sa apeleze chiar si la forurile europene pentru a i se face dreptate, si sa uzeze de toate relatiile internationale pentru acest lucru. Dan Puric a afirmat ca pe terenul respectiv ar fi dorit sa infiinteze un centru international de arta. „Eu oricum voi face acest centru, iar pe perioada verii doresc sa infiintez Festivalul Marii Negre.

Acest festival se desfasoara in prezent si in Turcia, si nu mi se pare corect ca noi sa nu avem o astfel de manifestare”, sustine Dan Puric.

Improprietarirea a fost facuta dupa Legea 1/2000

La randul lor, reprezentanti din cadrul Prefecturii Constanta sustin ca familia Puric a fost improprietarita, conform legilor in vigoare, si terenurilor de care dispune administratia locala din Limanu. „Cei doi au dreptul la cate 50 de hectare de teren agricol de la fiecare proprietar deposedat, in acest caz fiind vorba de tatal si bunica lor”, au declarat respectivele surse.

Potrivit acestora, familia Puric a facut cerere pentru recuperarea terenurilor, prima data pe Legea 1 din 2000, care nu specifica ca terenurile sa fie acordate pe vechea locatie.

In urma acestui demers, cei doi frati au primit titluri de proprietate, pentru 35 de hectare de pamant, pe raza localitatii Limanu, urmand ca pentru restul de 15 hectare sa primeasca despagubiri, deoarece Primaria Limanu nu mai avea teren disponibil. Cele 50 de hectare faceau parte din mostenirea tatalui, Ion I. Puric.

Si pentru restul de 50 de hectare, din partea bunicii, Stana Puric, cei doi frati au fost trecuti la despagubiri. „Dupa ce a intrat in vigoare Legea cu numarul 247, din anul 2005, cei doi au venit pentru a solicita acordarea terenului pe vechiul amplasament. Pentru a dovedi ca intr-adevar bunicul lor detinea pamant in acel loc, ei au adus chiar si o harta foarte veche.

Din pacate, intre timp pamantul respectiv fusese dat pentru a improprietari alte persoane care aveau de recuperat teren, iar inapoierea pamantului pe vechiul amplasament nu a mai putut fi dusa la capat. De altfel, legea specifica faptul ca se poate recupera terenul pe vechiul amplasament, numai daca acesta este liber.

Nu este vorba in nici un caz de rea vointa, dupa cum par sa creada cei doi, ci dimpotriva, s-a facut tot posibilul pentru a-i ajuta. Dar trebuie sa inteleaga ca nu este posibil ceea ce doresc ei”, au mai declarat surse din cadrul Prefecturii Constanta.