Producatorii de tuica din zona Valenii de Munte se tem ca accizele pe care vor fi nevoiti sa le plateasca odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana ii vor baga in faliment. Pentru multi dintre ei, care produc in cantitati prea mici pentru a scoate la vanzare pe piata, este poate ultimul an cand vor mai folosi cazanele pentru a scoate bautura traditionala.

Odata cu integrarea ei sunt insa obligati sa achite accize pentru fiecare litru de alcool si trebuie sa investeasca pana la 10.000 de euro in dotarile cerute de standardele UE si mai au de achitat si accize. Potrivit normelor europene, de la 1 ianuarie 2007 taranii care au cazane de tuica sunt obligati sa plateasca taxe in functie de cantitatea de alcool pe care o produc.

Tuicarii valenari care produc bautura pentru consumul propriu, vor plati o acciza de 8, 75 de lei noi pentru fiecare litru. In judetul nostru, Finantele au autorizat aproximativ 40 de cazane de tuica.

Daca nu se autorizeaza, producatorii de tuica pot fi sanctionati cu amenzi de pana la 100.000 de lei noi, iar autorizarea implica automat si incadrarea in normele europene, ceea ce pentru ei inseamna investitii.

Dupa cum sustine unul dintre producatorii de tuica din vestita zona prahoveana, cheltuielile pe care sunt nevoiti sa le faca ar putea duce fie la scumpirea bauturii, fie la renuntarea la cazane, pentru ca foarte multi dintre cei care fac acum tuica nu sunt inregistrati la fisc si la momentul cand nu se va mai putea altfel, decat sa dea amenzi sau sa bage bani pe care nu-i au, cei mai multi vor prefera sa se lipseasca.