Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa solicita ambasadei Statelor Unite implicarea in conflictul dintre muncitorii fabricii Mefin Sinaia si investitorii americani, pe care ii acuza de nerespectarea promisiunilor facute cand au cumparat societatea.

Cartel Alfa atrage atentia ca, investitorii americani de la DCI Walbridge Partners au promis la cumpararea fabricii, in 2003, beneficii salariale si o intreprindere monderna si ca au negat aproape toate promisiunile si au ignorat "total" legislatia Romaniei. Sindicalistii de la Mefin Sinaia au anuntat intentia de a declansa o greva generala, dupa cea de avertisment de saptamana trecuta.

Salariatii se plang ca niciunul din drepturile lor prevazute in contractul colectiv pe ramura nu este respectat de firma americana DCI Walbridge Partners. De exemplu, din concediul de odihna sunt scazute zilele de concediu medical, desi acest lucru nu este legal. "Noi nu cerem majorarea salariilor, ci doar indexarea lor in functie de inflatie", a declarat liderul sindical Tudor Gheorghe.

Potrivit lui, singura crestere salariala de la momentul privatizarii a fost in 2005, cand salariile s-au majorat cu 12%, procent care nu acoperea inflatia din anul precedent., inainte de declansarea grevei. CNS Cartel Alfa mai acuza administratorii Mefin Sinaia ca au vandut active pentru recuperarea investitiilor.

"Toate acestea conduc la suspiciunea de coruptie si de afacere imobiliara in cazul acestei privatizari", se spune intr-un comunicat, semnat de presedintele Cartelului, Bogdan Hossu.