Noul rector al Universitatii Oradea, Teodor Leuca, este nasul fostului rector Teodor Traian Maghiar. Maghiar- junior a mostenit functia de la tatal sau, Teodor Maghiar. Cei doi Maghiar sunt acuzati de un prejudiciu total de 25 de milioane de euro.

Mandatul noului rector Leuca va dura o luna fara o zi, pentru ca in 18 aprilie vor fi, din nou, alegeri la Universitatea Oradea

Senatul Universitatii Oradea a ales noul rector interimar, Teodor Leuca (foto). Acesta este un fost secretar PCR si, de asemenea, este nasul fostului rector, Teodor Traian Maghiar, demis dupa ce a fost trimis in judecata pentru coruptie. Teodor Traian Maghiar ii urmase in scaunul de rector tatalui sau, Teodor Maghiar. Noul rector interimar va avea un mandat scurt.

In luna aprilie ar urma sa fie organizate noi alegeri. Teodor Leuca a fost unul dintre prorectorii Universitatii din Oradea si a fost unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai familiei Maghiar, din 1990 incoace. Inainte de Revolutie, Leuca a fost secretar PCR la Facultatea de Electrotehnica si pe urma la Institutul de Subingineri.

Noul rector interimar al Universitatii Oradea este Teodor Leuca, fost secretar PCR si nas al fostului rector, Teodor Traian Maghiar, demis dupa ce a fost trimis in judecata pentru coruptie. Teodor Traian Maghiar ii urmase in scaunul de rector tatalui sau, Teodor Maghiar.

Teodor Leuca a fost prorector al Universitatii din Oradea si a fost unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai familiei Maghiar, din 1990 incoace. Inainte de Revolutie, Leuca a fost secretar PCR la Facultatea de Electrotehnica si pe urma la Institutul de Subingineri din Oradea.

Pentru fotoliul de rector interimar s-au infruntat doi candidati, prorectorii Cornel Antal si Teodor Leuca. Ceilalti doi prorectori aflati in functie, Teodor Jurcut si Gheorghe Bumbu, au refuzat sa candideze pentru aceasta functie. La sedinta de ieri au fost prezenti 95 de membri ai Senatului, din 108.

Teodor Leuca a reusit sa stranga 55 de voturi, iar contracandidatul sau, Cornel Antal, 36. Restul senatorilor s-au abtinut.

Teodor Leuca va ocupa functia de rector interimar pana la 18 aprilie, data la care Senatul se va intruni din nou, pentru alegerea noului rector cu drepturi depline. Acesta va ramane in functie un an, intrucat in 2008 sunt programate alegerile la termen pentru conducerea Universitatii.

Leuca este nasul de cununie al fiului lui Maghiar, Teodor Traian Maghiar, cel care a primit "mostenire" functia de rector al Universitatii din Oradea, de la tatal sau, in 2004.

Reprezentantii Universitatii Oradea au refuzat sa comenteze afirmatiile vizavi de relatiile dintre rectorul interimar Teodor Leuca si familia Maghiar. z

Dosar la DNA

Fostul rector, Teodor Traian Maghiar, si-a dat demisia dupa ce ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, l-a suspendat din functie, ca urmare a anchetei penale incepute de procurorii DNA.

Procurorii anticoruptie au inceput, in urma cu o luna, urmarirea penala a fostului rector Teodor Traian Maghiar, si a tatalui acestuia, Teodor Maghiar, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals intelectual. Cei doi sunt acuzati ca au produs statului roman un prejudiciu de circa 25 de milioane de euro.