Fabrica Tarnava din Sighisoara si-a deschis un magazin propriu si o reprezentanta in Germania. Compania Tarnava Sighisoara, una dintre cele mai cunoscute din domeniul productiei de textile, a intrat pe piata din Germania. Societatea a deschis un magazin in orasul german Stuttgart, in care se vor vinde produsele create la Sighisoara.

Directorul general al companiei sighisorene, Cecilia Hancu, spune ca a inceput tratativele pentru un parteneriat cu compania Casanova din Oradea, fosta fabrica de tricotaje Miorita. Compania oradeana detine un magazin propriu langa Dusseldorf. Practic, firma din Sighisoara va reprezenta interesele companiei oradene in sudul Germaniei, iar Casanova va reprezenta interesele Tarnavei in zona de nord.

Conducerea societatii din Sighisoara intentioneaza sa mai deschida in acest an doua noi magazine in Bucuresti. Primul dintre ele ar urma sa fie inaugurat la sfarsitul verii, iar cel de-al doilea, probabil, in luna decembrie. Tarnava Sighisoara vinde, in prezent, produsele sale in Bucuresti doar prin intermediul dealerilor.

Compania sighisoreana detine un lant de magazine proprii in Transilvania. Ea este prezenta in Cluj-Napoca, Targu-Mures, Sibiu, Brasov, Bistrita si Alba Iulia.

Cu toate acestea, aproape 80 la suta din totalul productiei este destinata exportului.

Anul trecut, Tarnava Sighisoara a inregistrat o cifra de afaceri de 4,8 milioane de euro, in crestere cu 3,7 la suta fata de anul 2005. Pentru anul 2007, conducerea companiei estimeaza o cifra de afaceri de 16,1 milioane de lei noi.

Compania este cunoscuta mai ales datorita camasilor pe care le produce si care in timpul regimului comunist ajunsesera articole de lux.

Profil

Inainte de Revolutie, camasile produse la Sighisoara erau considerate un lux pentru majoritatea romanilor. Cea mai mare parte a productiei era exportata in Occident sau in fosta URSS. Totusi, masinile secretarilor PCR faceau coada la poarta intreprinderii ca sa obtina camasi pentru tovarasii din Bucuresti.

Multe dintre camasile refuzate la export ajungeau in magazinele din Sighisoara, Targu-Mures si Cluj-Napoca, unde erau vandute "pe sub mana". Pachete cu cele mai frumoase camasi erau trimise, in fiecare an, chiar familiei Ceausescu. Elena Ceausescu a purtat cu mandrie, la reuniuni importante, camasile de dama fabricate in Ardeal.

Dupa o scurta perioada de dificultati financiare, fabrica de camasi s-a relansat, iar acum Tarnava incearca sa recucereasca pietele din vestul Europei.