„Ziarul de Iasi" va prezinta in exclusivitate lista cu cele mai mari cinci salarii trecute in cartea din Iasi. Topul, fara a avea pretentia de a fi complet deoarece nu ia in calcul veniturile ce nu sint trecute in contractele de munca, este realizat pe baza datelor oferite de institutiile publice locale ce contabilizeaza lefurile iesenilor.

Clasamentul cuprinde atit numele unor persoane ce activeaza in firme din sectorul privat, cit si din mediul universitar.

In topul celor mai bine platiti ieseni, toti cu salarii la vedere de peste 15.000 RON pe luna, se afla Yavuz Hatinoglu, patronul Gold&Platin, directorul tehnic al TotalGaz, Constantin Andronovici-decanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Petre Andrei (UPA), Gheorghe Chisca-director executiv al Fortus si Florin Manolache-angajat al Amazon Development.

Principala motivatie pentru care am ales sa publicam lista nominala este sa aratam ca in Iasi sint persoane care obtin venituri mari, dar nu se feresc sa le treaca in cartea de munca si prin urmare sa plateasca impozite si taxe pe masura.

Este cunoscut faptul ca majoritatea patronilor au gasit tot felul de metode de a scoate bani din firma fara sa plateasca taxe la stat tot atit de mari ca in cazul salariilor trecute in contractele de munca.

Patronul lui Gold & Platin a confirmat

Gold & Platin, in prezent importator si dealer autorizat al marcilor Opel, Chevrolet si Yamaha, a debutat in Iasi cu zece ani in urma cu un stand en gros in Siraj. Acum a devenit un grup ce a realizat, potrivit site-ului companiei, o cifra de afaceri de peste sapte milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut.

Contactat telefonic proprietarul Gold & Platin a confirmat ca are o leafa mai mare de peste 15.000 RON, dar pentru mai multe detalii ne-a rugat sa luam legatura cu Alexandru Nechifor, presedintele consiliului de management al firmei deoarece el este plecat in Turcia. „Presedintele grupului are un salariu de peste 200 de milioane de lei vechi (20.000 RON)", a confirmat si Nechifor.

Directorul tehnic are salariul mai mare decit seful sau

O situatie destul de inedita poate fi intilnita in modul de renumerare al salariatilor de la Totalgaz. Directorul tehnic al firmei, Eduard Valcescu are pe cartea de munca un salariu de peste 15.000 RON mai mare decit al sefului societatii. „Directorul tehnic este un proiectant foarte bun si are cel mai mare salariu din companie.

Am evoluat printr-un studiu de zi cu zi al tehnologiei celei mai avansate, dar si printr-o observare atenta a greselilor concurentei. Piesele produse de noi au devenit performante datorita unor proiecte foarte bine realizate", ne-a spus Adrian Coca, director comercial al Totalgaz.

Acesta a mai afirmat ca lui Vilcescu nu ii place sa „stea" in lumina reflectoarelor si din aceasta cauza a refuzat sa ofere un interviu „Ziarului de Iasi". Totalgaz a pornit in 1995 ca o afacere de familie, cu citeva hectare de teren cumparate de la o fosta ferma vegetala.

In timp, societatea a reusit sa acapareze piata pieselor tehnice pentru instalatiile de gaz si a ajuns in 2004 la o cifra de afaceri de peste 13 milioane de euro. In prezent, firma are peste 400 de angajati si concureaza la licitatii cu concernuri importante din domeniu. Pe parcursul anilor 2004 si 2005 firma ieseana a obtinut un profit net cumulat de 6,5 milioane de euro.

Lefurile de la Fortus sint peste media pe ramura

Seful Fortus are si el un salariu considerabil pe cartea de munca. „Primesc acest salariu pentru a ghida o firma care traverseaza o situatie dificila. Salariile angajatilor de la Fortus sint peste media pe ramura din tara. Oricum, datoriile Fortus au scazut si lucram la parametrii mai ridicati decit in anii precedenti", a sustinut Gheorghe Chisca, director executiv al Fortus.

Conform datelor oferite de Directia Judeteana de Finante Iasi, combinatul iesean de utilaj greu are datorii la stat de 114 milioane lei, adica 33,5 milioane de euro. Dupa cum arata reprezentantii societatii, combinatul Fortus a avut in 2006 pierderi de 29 milioane lei RON, cu aproximativ 20 de milioane mai putin decit in anul precedent.

„Nu va spun nimic despre salariul meu"

Constantin Andronovici este un alt iesean, cu un salariu impresionant pe statul de plata. Decan al Facultatii de Drept de la Universitatea „Petre Andrei" si presedintele universitatii, Andronovici are pe cartea de munca un salariu ce depaseste suma de 17.000 lei. „Sint in comisia de licenta si nu ma pot intilni cu dumneavoastra.

Nu va spun nimic despre salariul meu", a replicat Andronovici. Reprezentantii Amazon Development, divizie autohtona a companiei americane de vinzari on-line amazon.com, nu au vrut sa divulge secretul criteriilor de salarizare in cadrul companiei.

„Amazon Development Center Romania isi rezerva dreptul de nu face publice date despre numarul salariatilor, pozitiile lor sau a oricaror informatii legate de compensatiile oferite in cadrul companiei", ne-a spus Lucian Vornicu, manager general al Amazon Development Center Romania.

Ce nu cuprinde topul

Clasamentul prezentat de „Ziarul de Iasi" nu cuprinde si salariile angajatilor companiilor ce au sediile in alte judete ale tarii. De exemplu, nu au fost luati in calcul sefii de banci din judet si nici cei de firme de asigurari. Este foarte posibil ca printre acestia sa se afle o serie de persoane care sa aiba salarii pe cartea de munca mai mari 15.000 RON pe luna.

De asemenea, topul nu cuprinde persoanele care au venituri mai mari de cifra amintita mai sus, dar nu sint trecute in cartea de munca. Este cazul avocatilor, notarilor, medicilor ce lucreaza pe cont propriu ori a altor categorii profesionale ale caror venituri nu sint asimilate salariilor.

Exemplu de calcul pentru un salariu brut de 15.000 RON

Pentru un salariu brut de 15.000 RON pe luna si impozitele sint pe masura.

Potrivit contabililor ieseni, salariatul trebuie sa plateasca o contributie de 9,5% la bugetul asigurarilor sociale, 6,5% la asigurarile de sanatate (n.r.-aceasta taxa se plateste doar pentru o valoarea a salariului ce nu depaseste de cinci ori leafa medie bruta pe tara, adica 5.400 RON), 1% pentru somaj si inca 16% impozitul pe venit.

In total, contributiile angajatului la bugetul consolidat de stat se ridica in acest caz la 3.775 RON, ceea ce inseamna un salariu net de 11.225 RON. Insa, la impozitele platite de salariat, se mai adauga si contributiile ce trebuie suportate de catre angajator. Astfel, pentru salariul brut de 15.000 RON, patronul trebuie sa mai cotizeze la bugetul de stat inca 4.425 RON.

In alta ordine de idei, pentru a asigura un salariu brut de 15.000 RON pe cartea de munca, cheltuielile totale suportate de angajator se ridica la aproape 20.000 RON.