La sedintele comisiei de buget finante din cadrul Consiliului Judetean participa alaturi de consilierii judeteni si directorul executiv al directiei de buget finante. Consilierii judeteni sunt cei care dau aviz de legalitate, iar Haineala este cea care vine cu proiectele semnate, pentru aprobare. Mecanismul este unul legal si normal pentru functionarea corecta a institutiei.

Apare insa si o mica problema. In cazul in care SC Apa Serv vine cu un proiect de investitii, acesta este semnat si de catre Olga Haineala, care este asa cum am mentionat mai sus, sotia directorului societatii respective.

Lege destul de ambigua

Legea 161 din 2003 este cea care reglementeaza conflictele de interese pentru alesii locali si pentru functionarii publici. Directorul directiei de buget finante intra sub incidenta legii deoarece este functionar public in cadrul aparatului propriu al Consiliului Judetean Bacau.

La sectiunea a patra, articolul 79, litera c se precizeaza ca "functionarul public este in conflict de interese daca interesele sale patrimoniale, ale sotului sau rudelor sale de gradul I pot influneta deciziile pe care trebuie sa le ia in exercitarea functiei publice".

Prin urmare, interesele patrimoniale ale sotului pot fi influentate de semnatura Olgai Haineala? Juristii Consiliului Judetean sustin ca nu, dupa cum ne-a spus vicepresedintele CJ, Angela Bogea. "Eu chiar nu pot sa ma pronunt. Juristii nostri sustin ca nu exista conflict de interese in acest caz", a precizat Bogea.

Se incalca o prevedere a legii

Totusi, Olga Haineala incalca legea mai sus amintita, precum si legea 251 din 2006, deoarece nu si-a postat pe site-ul CJ declaratia de interese. Legea 161 din 2003, prevede la articolul 112, alin.

1 si 2 ca "declaratia de interese se depune in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau in termen de 15 zile de la data validarii mandatului, ori, dupa caz de la data numirii in functie. Persoanele care exercita demnitati publice si functiile publice prevazute in prezentul titlu vor actualiza declaratiile de interese ori de cate ori intervin schimbari. Actualizarea se face in termen de 30 de zile".

Sume frumusele catre Apa Serv

In bugetul pe 2007 al CJ, in dreptul Apa Serv apar alocatii bugetare de 2 339 mii RON, mai exact 23 de miliarde de lei vechi. Plus un credit bancar de 7 104,20 mii RON. Toti acesti bani pentru investitii, la diverse obiective ale Apa Serv.

Suma alocata de CJ a trecut prin comisia de buget finante, prin urmare, in mod logic, apare si semnatura Olgai Haineala, consilierii judeteni fiind cei care au dat aviz favorabil. La capitolul salarizare, directorul Apa Serv Petru Haineala sta foarte bine comparatib cu salariile romanesti.

Conform declaratiei de avere, incaseaza pe an suma de 94 000 RON, ceea ce inseamna 7833 RON pe luna, adica 78 de milioane de lei vechi. Putin mai mult decat Olga Haineala, care incaseaza de la CJ, 83 000 RON anual.

"Directia de buget finante doar centralizeaza"

Contactata telefonic, Olga Haineala ne-a explicat faptul ca nu participa la sedintele comisiei de buget finante. Prin urmare, semnatura ei nu apare pe actele emise de aceasta comisie. "Eu nu particip la sedintele de comisie. Propunerile sunt initiate de catre dansii, in speta, fiecare director vine cu propunerile de buget pentru directiile in fruntea carora se afla.

Legea specifica foarte clar aceste aspecte", a declarat Haineala. Consilierul judetean Dan Tataru, membru in comisia de buget finante ne-a declarat ca Olga Haineala participa la sedintele comisiei, iar daca nu poate ea, participa un reprezentant din cadrul directiei de buget finante. Mai mult, bugetul pe 2007 este propus spre aprobare de catre directia respectiva.

Prin urmare si investitiile de la Apa Serv. Tataru sustine insa ca nu apare niciun fel de conflict de interese. "Doamna Haineala nu se afla in conflict de interese. Cei de la Apa Serv pot sa ceara ce doresc ei, daca nu se aproba de catre consilieri, nu are nicio valoare", a precizat Tataru.

O familie instarita

Conform declaratiei de avere, familia Haineala este destul de instarita, ceea ce ne duce cu gandul ca renteaza sa fii functionar public. Astfel, familia Haineala detine un teren agricol in comuna Saucesti de un hectar, un intravilan pe strada Bucegi avand suprafata de 1789 mp.

Totodata, pe numele Haineala sunt deschise si trei depozite bancare, doua in lei, in valoare de 32 750 RON, respectiv 97 920 RON, si unul in dolari de 11 249 USD. La capitolul datorii, sotii Haineala au doua credite in valoare de 61 000 RON, respectiv 143 000 RON, ambele avand scadenta in anul 2021.