Sibienii "risca” sa ramana singurii romani care se vor putea bucura de branza si telemeaua de Sibiu. Daca in cele trei luni de zile ramase pana la expirarea derogarii obtinute de mici producatori la ordinul 301 al ANSVSA acestia nu isi depun actele pentru atestarea produsului, nu vor mai putea vinde in afara judetului.

Ciobanii din Marginimea Sibiului trebuie sa se decida daca vor sa ramana mici producatori si sa-si comercializeze branza doar pe raza judetului sau vor sa-si vanda produsele in toata tara, asa cum fac si in prezent.

Dat fiind faptul ca in judet avem in jur de 450.000 de oi, mai mult decat intregul efectiv al Austriei spre exemplu, este greu de crezut ca doar sibienii se vor putea bucura de telemeaua de Sibiu. Ca sa vanda nu doar in afara judetului, ci in toata Europa, ciobanii trebuie sa-si atesteze produsele.

Pentru a-si vinde produsele in toata Europa, nu doar in afara judetului, ciobanii trebuie sa-si atesteze produsele.

Pentru acest lucru ei trebuie sa existe pe piata ca si persoane juridice, spre exemplu asociatie familiala sau societate comerciala, sa aiba o unitate de procesare a produselor traditionale care sa respecte dotarile si metodele de productie traditionale, sa-si declare activitatea la CAEN - Fabricarea Branzeturilor si sa intocmeasca un caiet de sarcini conform detaliilor pe care le pot primi de la Directia Agricola si in baza caruia isi vor primi ulterior atestatul de produs traditional. La acestea se adauga si respectarea normelor sanitar-veterinare impuse de Directia Sanitar - Veterinara. Pana in prezent insa doar vreo 20 de posibili producatori de branza de Sibiu s-au aratat interesati de conditiile pentru atestarea produsului.

Derogarea obtinuta de micii producatori la ordinul 301 al ANSVSA expira in 16 iunie, dupa care acestia nu isi vor mai putea scoate marfa in afara judetului.

"Daca maine vine la mine cu caietul de sarcini, dupa ce intocmesc procesul verbal de primire, eu il trimit la minister si in maxim o saptamana isi primeste atestatul”, a spus ing.

Maria Ostrovat, responsabila cu atestarea produselor traditionale in cadrul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala Sibiu Pana ieri, pentru atestarea produsului traditional DADR Sibiu nu primise niciun caiet de sarcini din partea micilor producatori din judet.