Indiferent daca este sau nu zi de sarbatoare religioasa, parcarea manastirii din satul prahovean Ghighiu este plina de autoturisme de lux, multe dintre ele inmatriculate in Bucuresti. Oameni de afaceri, politicieni, dar si vedete TV ajung aici in cautarea linistii spirituale. “Multi credinciosi vin la noi pentru a se ruga icoanei facatoare de minuni Maica Domnului cu Pruncul.

In ultima vreme au fost mai mult cantareti, cum ar fi Pepe si Oana Zavoranu, Angela similea, Mirabela Dauer, dar si creatori de moda ca Romanita Iovan sau Catalin Botezatu” povesteste maica Eupraxia, una dintre cele peste 50 de calugarite care-L slujesc pe Dumnezeu in locasul vechi de aproape patru secole.

Icoana care atrage VIP-urile a fost adusa din Siria in 1958, fiind pictata pe lemn de santal in secolul al XVI-lea. In semn de recunostinta pentru ajutorul oferit, credinciosii agata la icoana bijuterii, pe care maicile le doneaza in scopuri caritabile.

Pe lista enoriasilor celebri se mai regasesc fosti fotbalisti sau sefi de stat precum Gheorghe Hagi sau Emil Constantinescu, dar si prezentatori TV, precum Iuliana Marciuc. Manastirea a fost ridicata in anul 1817, pe locul in care a functionat o alta vatra monahala, zidita pe la sfarsitul veacului al XVI-lea de logofatul Coresi si sotia sa.

Fundatia actualei biserici a fost turnata pe blocuri masive de piatra, pe care s-au ridicat ziduri groase din caramida. Atat biserica, cat ai cimitirul Manastirii Ghighiu au avut de suferit in timpul marelui cutremur din 1940, dar mai ales in urma bombardamentelor americanilor asupra campurilor petroliere din Prahova, in 1944.

Patriarhul Justinian Marina a transformat insa ruinele in manastire de maici si a restaurat biserica in anii ’50.