Peste 200 de moti din comunele Horea si Albac au protestat ieri in fata sediului Prefecturii Alba impotriva controalelor dispuse de prefectul Cosmin Covaciu in domeniul exploatarii lemnului din padurile Muntilor Apuseni. Motii au parcurs mai mult de 100 de kilometri pentru a-si face cunoscute nemultumirile.

Ei mai reclama lipsa abatoarelor din zona, dar si nerecunoasterea de catre autoritati a carnetului de mot, care le ofera posesorilor dreptul de a exploata la jumatate de pret o anumita cantitate de lemn.

Principalul vizat de actiunea locuitorilor din Apuseni a fost prefectul de Alba, care a dispus recent confiscarea a cateva sute de metri cubi de lemn de la cetatenii din cele doua comune. Supararea motilor este cu atat mai mare cu cat actiunile de control se efectueaza cu ajutorul jandarmilor, care recurg chiar la forta pentru a impune deciziile de confiscare a materialului lemnos.

"Targurile le-o inchis, abatoarele le-o inchis, tricotajele le-o inchis. Nu avem din ce sa traim. Padurea este singura noastra sursa de trai. Nu avem unde sa muncim", a spus Nicola Marin, un mot din Horea. "Au venit peste noi ca si cum suntem criminali. Nu am furat de la nimeni nimic.

Ar trebui sa vina la noi sa vada situatia in care ne prezentam", spune Ioan Trif, un localnic din Albac.

Prefectul Cosmin Covaciu a afirmat ca actiunile de control ii vizeaza doar pe cei care nu au documente de provenienta a lemnului. "Exista o lege care trebuie respectata. Noi vom continua controalele", a spus prefectul de Alba.