Noua conducere a Baroului "traditional" Bacau a decis sa convoace intilniri cu reprezentantii instantelor de judecata. Avocatii bacauani sint nemultumiti ca unii magistrati isi permit sa-i trateze condescendent si ca aplica prea usor amenzi pentru neprezentarea la termenele de judecata.

Noul decan al Baroului "traditional" Bacau, avocatul Alexandru Lungu, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca la ora actuala exista o problema prin faptul ca judecatorii aplica prea multe amenzi avocatilor pentru "absente nejustificate".

"Noi ne dorim o relatie de colaborare cu judecatorii, procurorii, cu oamenii din administratie, insa avem o problema majora: prea multe amenzi aplicate avocatilor", a declarat decanul Alexandru Lungu.

El spune ca exista situatii in care un avocat este prezent intr-o sala de judecata si este strigat in alta sala, unde, pentru ca nu poate fi prezent, judecatorul il amendeaza pentru ca a absentat nejustificat. "Amenda este, de regula, de 5 milioane de lei vechi, insa nu amenda este problema, ci procedeul.

Amenzile sint contestate si, in final, anulate, insa eu nu am vazut, de exemplu, astfel de procedee inainte de 1990", sustine Lungu. Prodecanul Petru Haratau spune ca avocatii doresc sa discute cu reprezentantii instantelor si sa se ajunga la un punct de vedere comun.

O alta problema ridicata de avocatii bacauani o reprezinta faptul ca unii magistrati folosesc uneori un ton considerat nelalocul lui in relatia cu avocatii. "In Onesti, un avocat a dat in judecata un magistrat pentru ca si-a permis sa-i spuna unui om ca si-a angajat un «avocat care a stiut numai sa-i ia banii», pentru ca aparatorul sau nu se afla in sala.

Avocatul respectiv se afla intr-o alta sala, la un alt proces, si a demarat o actiune civila impotriva acelui magistrat", a declarat avocatul Claudiu Dinga, consilier in cadrul Baroului Bacau. El spune ca, desi pina la urma actiunea s-a respins pentru ca avocatul nu s-a mai prezentat la proces, a fost un semnal de alarma si de atunci nu s-au mai facut astfel de aprecieri la Onesti.

Cit despre amenzi, Claudiu Dinga spune ca si la Onesti au fost cazuri in care au fost amendati avocati care nu se aflau in sala pentru ca erau la alt proces, intr-o incapere alaturata. "Sint citiva magistrati, nu toti, care procedeaza astfel", spune el. Se intrevede insa ca magistratii nu au habar de doleantele avocatilor.

"Daca ne vor sesiza aceste probleme, vom analiza aspectele indicate de dumnealor", a declarat judecatoarea Camelia Draghin, purtator de cuvint al Curtii de Apel Bacau.