Un focar de tuberculoza descoperit intr-o fabrica din Ineu a pus pe jar autoritatile. ASP Arad a declansat o actiune de investigare medicala a tuturor angajatilor din judet. Autoritatile au cerut sprijinul Ministerului Sanatatii, intrucat nu au aparate performante.

Angajatii tuturor societatilor comerciale care au peste 5.000 de muncitori vor fi supusi investigatiilor medicale pentru depistarea tuberculozei (TBC). Directorul adjunct al ASP Arad, Angela Cionca, spune ca decizia a fost luata dupa ce la societatea Delphi din Ineu au fost descoperite inca trei persoane infestate, ridicand numarul persoanelor diagnosticate cu aceasta boala la 20.

Directorul adjunct al ASP Arad apreciaza ca investigatiile medicale decurg greoi, desi se lucreaza la capacitate maxima cu toate aparatele de radiografie din judet, atat din spitale, cat si din unitatile medicale private. Patronatul fabricii din Ineu s-a angajat sa suporte o parte din costurile radiografiilor care se efectueaza in clinici sau cabinete private. Pana acum au fost realizate doar 1.300 de radiografii din cele 5.000 programate. Medicii spun ca majoritatea aparatelor sunt vechi de 30 de ani, iar capacitatea maxima a lor nu este mai mare de 100 de persoane pe zi.

Directorul Spitalului din Ineu, Adrian Nogea, spune ca se confrunta cu o campanie de investigare imposibil de realizat intr-un timp scurt. "Este vorba de investigarea a 10.000 de persoane, angajati si familiile lor. Multi dintre ei s-au mutat la alte firme.

In ceea ce priveste radiografiile, acestea sunt aproape imposibil de realizat in numar mare pentru ca exista reguli dupa care se folosesc aparatele si asa destul de vechi", a precizat Nogea.

Prefectul judetului Arad, Gavril Popescu, a solicitat sprijin de la Ministerul Sanatatii, constand in filme pentru radiografii, fiind cea mai ampla actiune de acest fel de dupa 1989. Autoritatile au amendat fabrica din Ineu cu 8.000 de lei, pentru ca a permis angajarea unor persoane fara sa aiba vizita medicala efectuata.

Boala se transmite prin aer

Potrivit medicilor, TBC-ul este boala provocata de bacteria numita Mycobacterium tuberculosis sau Bacilul Koch. Boala este transmisibila pe cale respiratorie. Odata inhalata, bacteria se poate dezvolta in plamani, ganglioni limfatici, oase si chiar creier.

Bolnavii de TBC trebuie sa urmeze o terapie curativa, care include, de obicei, doua sau mai multe medicamente antituberculoase, timp de cel putin sase luni. Tratamentul acestei boli este gratuit, fiind suportat din bugetul Ministerului Sanatatii. Intreruperea tratamentului TBC-ului duce la moarte.

Potrivit statisticilor, in lume sunt aproximativ 2 miliarde de purtatori ai bacteriei Mycobacterium tuberculosis.