CEC vinde sediul de pe Dumbravii

Casa de Economii si Consemnatiuni ar putea realiza una din cele mai importante tranzactii imobiliare din Sibiu, din ultimii ani, daca vinde cladirea pe care o detine pe Calea Dumbravii. CEC organizeaza saptamana viitoare licitatia pentru vanzarea spatiului de 15.000 de metri patrati, evaluat de agentii imobiliari la sume cuprinse intre 7,5 milioane de euro si cateva zeci de milioane de euro.

Pana acum, cele mai importante tranzactii imobiliare au fost vanzarea Palace Dumbrava si Imparatul Romanilor

Licitatia fara preselectie va avea loc in 29 martie, de la ora 11.00, la sediul din Sibiu al CEC. Cladirea pe care CEC incearca sa o vanda are un spatiu construit, desfasurat, de 15.357 de metri patrati si este structurata pe 11 nivele, adica doua nivele subterane si opt etaje, plus mezanin. Conducerea CEC a decis ca sa nu vanda partial, spatii din cladire, ci intreg imobilul.

Pana in acest moment, nu exista date certe despre valoarea estimata a cladirii scoase la vanzare de catre CEC, nici despre motivele care au dus la luarea acestei decizii. ZIARUL de Sibiu va prezenta mai multe detalii in momentul in care va primi raspunsul cerut de la sediul central al CEC, din Bucuresti.

Potrivit agentilor imobiliari, insa, valoarea cladirii este una foarte ridicata, mai ales datorita spatiului construit foarte mare. “Avand in vedere ca este vorba de o cladire mare, valoarea pe metru patrat ar trebui sa fie mai mica decat cea practicata in zona.

In general, apartamentele din aceasta zona se vand cu preturi intre 700 si 800 de euro, metrul patrat, iar pretul la spatiile comerciale este apropiat de cele ale apartamentelor”, declara Daniel Negrea, patronul agentiei Immo Land.

El considera ca un pret estimativ minim al cladirii este de 7,5 milioane de euro, adica 500 de euro pe metru patrat. pe de alta parte, alti agenti imobiliari considera ca zona buna si cererea de spatii comerciale din centru fac ca pretul pentru un spatiu de tipul cladirii CEC sa fie mai mare.

Agentii se un de acord asupra faptului ca, fiind o cladire mai mare, pretul imoblului CEC ar trebui sa fie mai mic decat costul mediu cerut pe piata. “Pretul pentru o asemenea cladire, situata in centru, poate ajunge pana la 2.000 de euro pe metru patrat.

Dar nu se poate spune sigur pana nu se iau in caclul toate elementele care definesc cladirea”, considera Sorin Mihaila, patronul agentiei Mara Imobiliare. La un pret de 2.000 de euro pe metru patrat, valoarea estimativa a cladirii CEC ar ajunge la 30 de milioane de euro.

Carabulea nu o vrea

Firmele si persoanele interesate de licitatie ar trebui sa plateasca 1.000 de lei plus TVA, pe caietul de sarcini si sa depuna oferta pana in 28 martie, la ora 15.00. Deocamdata nu se stiu companiile care si-au anuntat intentia de a cumpara spatiul CEC supus vanzarii.

Cel mai activ investitor sibian din ultimul timp, omul de afaceri Ilie Carabulea, nu se arata interesat de cladirea CEC de pe Calea Dumbravii. Omul de afaceri crede ca spatiul CEC este prost compartimentat. „Birourile sunt prea mici, holurile sunt exagerat de mari, iar locatia nu este iesita din comun. Nu ma intereseaza sa cumpar aceasta cladire”, a declarat Carabulea.

Privatizare sau eficientizare?

Dupa ce autoritatile romane au incercat sa privatizeze CEC-ul, anul trecut, situatia institutiei a ramas neclara.

Autoritatile romane ar putea chiar renunta la procesul de privatizare a CEC-ului in cazul in care banca isi dezvolta operatiunile din zonele rurale si isi imbunatateste profitabilitatea, dupa cum a declarat la sfarsitul lunii trecute, pentru agentia Reuters, presedintele CEC, Eugen Radulescu.

La sfarsitul anului trecut, autoritatile romane au decis sa opreasca procesul de privatizare a CEC, dupa ce OTP Bank, unul dintre cei doi finalisti, s-a retras, iar National Bank of Greece (NBG) a depus o oferta de 560 mil. euro pentru 69,9 la suta din titlurile bancii, suma fiind considerata prea mica.

Autoritatile ar putea pastra banca in proprietatea statului, in contextul in care CEC va beneficia probabil de pe urma fondurilor de miliarde de euro care vor fi acordate de UE Romaniei in anii urmatori, a precizat Radulescu.

Cea mai scumpa cladire

Pana la vanzarea cladirii CEC-ului, cele mai scumpe cladiri vandute de institutii de stat in Sibiu au fost Hotelul Imparatul Romanilor si Palace Dumbrava.

Astfel, in 1996, Fondul Proprietatii de Stat (precursorul AVAS-ului) a vandut un pachet de 40 la suta din actiunile societatii Imparatul Romanilor Turism pentru suma de 2,196 de miliarde de lei vechi (aproximativ 712.000 de dolari, la vremea respectiva).

Pachetul a fost cumparat de Imparatul Romanilor SRL, aceeasi societate care, in anul urmator, a mai cumparat 30 la suta din actiuni pentru suma de 2,5 miliarde de lei vechi (aproximativ 355.000 de dolari). In fine, in 1999, 19 persoane fizice din Sibiu au mai achizitionat fiecare cate 0,02 procente din Imparatul Romanilor, pentru care au platit cate 400.000 de lei (aproximativ 26 de dolari).

In fine, pentru 40 de procente din Palace Dumbrava, sociectatea Han Dumbrava SRL a achitat 484 de milioane de lei vechi (aprox 156.000 de euro), in 1996, conform datelor furnizate de AVAS.

Cladirea CEC, de pe Calea Dumbravii are urmatoarea structura pe inaltime: S2+S1+P+M+8E. Suprafata construita desfasurata a spatiului este de 15357,50 mp, in timp ce suprafata utila desfasurata a spatiului este de 13846,50 mp.

Potrivit ultimelor date financiare disponibile, CEC realizase la finele trimestrului trei al anului trecut un profit brut de 38,4 milioane lei, de peste 10 ori mai mare decat cel raportat la 30 septembrie 2005 si de aproape noua ori mai mare decat la sfarsitul anului trecut, cu o rentabilitate a capitalurilor proprii de 15,84 la suta.

Valoarea totala a activelor CEC, la finele trimestrului trei al 2006, era de 6,1 miliarde de lei (1,79 miliarde de euro), cu 8 la suta mai mare decat cea detinuta de CEC in septembrie 2005, potrivit datelor institutiei.

Laurentiu PARNICA