Procurorii din cadrul DNA Timisoara au dispus inceperea urmaririi penale a primarului municipiului Resita, Liviu Spataru (PNL), pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si luare de mita. Prejudiciul se ridica la 450.000 lei noi.

In acelasi dosar, mai este cercetat penal si omul de afaceri Danut Nelu Izvernari, acuzat de dare de mita, delapidare, evaziune fiscala si fals intelectual la legea contabilitatii.

Procurorii DNA au stabilit ca, in cursul lunii ianuarie 2005, edilul resitean a dispus functionarilor din Primarie incheierea unui contract de achizitii publice cu doua societati ale omului de afaceri Danut Izvernari. Contractul prevedea furnizarea produselor petroliere-motorina, benzina si bitum. Documentul a fost incheiat cu firmele "IDN Grup Inc." SRL si Petrodan.

Potrivit Curtii de Conturi, atribuirea contractului s-a facut in mod direct fara sa se fi desfasurat licitatie, asa cum prevede legea. "Invinuitul Spataru Liviu a aprobat, contrar clauzelor contractuale, plata in avans a unor produse petroliere care nu au fost livrate", a precizat purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan. Mai mult, pretul initial al produselor a fost ulterior majorat.

In schimbul acestor "servicii", patronul iesean l-a recompensat pe primar cu un sejur de 10 zile, impreuna cu familia, pe litoralul din Muntenegru.

Contravaloarea excursiei a fost de 2.085 euro. Pe de alta parte, primarul Liviu Spataru sustine ca este nevinovat. Acesta a declarat pentru Romania libera ca ar fi victima unor actiuni rau-intentionate si ca de vina pentru graba cu care s-a incheiat contractul ar fi fost... conditiile nefavorabile din iarna trecuta, dar si faptul ca vechiul contract expirase.