Demersurile pentru primul aquapark din Cluj ar putea fi, in sfarsit, demarate, dupa ce municipalitatea a preluat terenurile Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP).

Un proiect depus la Primarie propune realizarea unui complex de piscine exterioare si acoperite, alaturi de o baza sportiva si un mic sat de vacanta in zona Cartodromului, insa nici locatia actualului strand “Sun” nu este exclusa.

“Ideea realizarii unui aquapark nu este noua. insa, pana acum, nu am avut unde sa dezvoltam un astfel de proiect. Ideea este ca la Cluj este nevoie de un complex acvatic acoperit, deoarece temperatura din zona permite folosirea piscinelor exterioare maxim doua luni pe an”, crede viceprimarul Clujului, Adrian Popa.

In bugetul pe anul 2007, reprezentantii municipalitatii au alocat 100.000 de lei pentru proiectarea aquapark-ului si inca 100.000 de lei pentru inceperea executiei, astfel ca urmatorii pasi sunt stabilirea terenului si organizarea licitatiei.

Proiectul prezentat este propus spre executie pe terenul din zona Cartodromului din Cartierul Gheorgheni, fara a afecta terenurile de sport existente in zona. Conform planului, alaturi de principalul obiectiv - parcul acvatic - in zona ar urma sa se construiasca un hotel si o sala sportiva la standarde internationale.

Valuri, tobogane si piscine acoperite

Aquapark-ul ar urma sa fie dotat cu bazine de agrement cu valuri, o serie de bazine sub form` de tobogane si o alta categorie - piscinele cu locuri de joaca pentru cei mici. Pe langa bazinele acoperite, complexul acvatic ar urma sa beneficieze si de cateva piscine exterioare amenajate modern.

Confom documentatiei, piscinele acoperite ar urma sa comunice cu exteriorul si printr-un sistem de tobogane ce porneste dinauntru si se extinde spre exteriorul complexului, sub forma unui labirint. in jurul complexului de bazine, este propusa crearea unor terase pentru petrecerea timpului liber, iar langa terase, un parc acvatic de joaca pentru copii.

Baza sportiva la dispozitia scolilor

In acelasi cadru, proiectul ofera si posibilitatea celor pasionati de sport un bazin pentru inot. De asemenea, proiectantul propune amenajarea unei baze moderne de fitness, dar si alte dotari sportive, precum sala de forta sau pista de bowling.

Spatiile sportive ar urma sa fie puse [i la dispozitia institutiilor de invatamant din Cluj-Napoca.

Un alt punct pe care investitorii au pus accentul este ridicarea unei sali sportive de o capacitate mult mai mare si mai moderna decat ceea ce exista in oras. Sala ar urma sa fie amplasata la cateva sute de metri de complexul de piscine si va fi dotata cu doua terenuri, unul pentru sporturile clasice, iar altul pentru hochei sau patinaj.

Amplasamentul ramane inca necunoscut

Desi aquapark-ul a fost proiectat in functie de terenul din Gheorgheni, reprezentantii municipalitatii spun ca exista si o alta varianta, cea a amplasarii viitorului complex pe terenurile actualei baze sportive “Sun”.

“Terenurile au apartinut RADP, insa acum, daca se va lua o decizie, vom putea interveni si moderniza piscinele actuale si adauga un spatiu acoperit, asa cum propune proiectul”, a mai spus Popa.

Atat terenurile din spatele Cartodromului, cat si cele din capatul Cartierului Grigorescu sunt acum in patrimoniul administratiei locale, urmand ca alesii locali sa stabileasca cea mai buna varianta.

Asociere dupa modelul Lomb si Tineretului

Proiectul se va realiza, cel mai probabil, dupa modelul asocierii in cazul Cartierelor de locuinte Tineretului si Lombului. Astfel, municipalitatea va organiza o licitatie in urma careia va fi desemnat un castigator. Investitorul se va asocia cu Consiliul Local Cluj-Napoca si va infiinta o firma.

Administratia locala va veni cu terenul, iar investitorul va construi complexul, urmand ca beneficiile financiare sa revina, ulterior, ambelor parti.

Bihorul a luat-o inaintea Clujului

Consilierii judeteni din Bihor si-au dat acordul de principiu, pentru construirea unui proiect asemanator, la inceputul acestui an. Investitia se va realiza in Oradea si va costa 85 de milioane de lei. Primul aquapark din tara a fost realizat la Mamaia, in anul 2003.