Daca ministrul Mediului n-a luat masuri, o face justitia. Campania de presa inceputa de Monitorul de Sibiu in luna februarie nu a ramas fara ecou.

Gigantul industrial Sometra, care de trei decenii ucide Copsa Mica, a intrat in atentia autoritatilor. Dupa ce a distrus sanatatea a sute de localnici, a lichidat gospodarii si a ingropat oraselul in fum si zgura, Sometra este luata la intrebari. Acum, Parchetul de pe linga Judecatoria Medias ii cerceteaza pe reprezentantii conducerii fabricii.

Expertii se pronunta

Parchetul de pe linga Judecatoria Medias a intrat in posesia unui raport de expertiza intocmit intr-un dosar civil aflat pe rolul Judecatoriei Medias. Acesta a fost efectuat de catre un expert tehnic in chimie din cadrul Biroului Local pentru Expertize Judiciare Tehnice si Contabile din cadrul Tribunalului Vilcea.

Infioratoarele concluzii nu au intirziat. "Conform concluziilor acestei expertize de mediu, rezulta ca datorita faptului ca SC Sometra SA elibereza in atmosfera noxe de dioxid de sulf si plumb, care se acumuleaza in sol prin ploile acide, iar apoi aceste noxe intra in lantul trofic vegetatie-animale-om, se inregistreaza o poluare masiva a zonei, cu efecte daunatoare asupra sanatatii oamenilor, animalelor si a vegetatiei", a precizat procurorul Denis Dimitriu, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Judecatoria Medias.

Risca ani grei

Dupa sesizarea din oficiu a Parchetului, politia municipiului Medias va incepe sa faca cercetari asupra societatii, dar si a membrilor echipei de conducere, pentru a constata daca exista elemente ale infractiunii de poluare prin stiinta, in apa, atmosfera sau pe sol ale unor deseuri sau substante periculoase.

Daca vor fi gasiti vinovati, acestia vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu o amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei. "Se efectueaza totodata cercetari sub aspectul savirsirii infractiunii de neluare a masurilor de eliminare totala a substantelor si preparatelor periculoase care au devenit deseuri, conform prevederilor art. 98, alin. 4, pct. 2 din aceeasi ordonanta, care prevede o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 7 ani", a mai explicat Dmitriu.

La limita legii

Timp de 30 de ani, Sometra a imbolnavit zeci de familii din Copsa Mica. Le-a omorit sistematic animalele si le-a distrus, an de an, recoltele.

Cu timpul, aproape ca le-a omorit si speranta. Niciodata, autoritatile n-au facut nimic. Din 1998, de cind fabrica fost preluata de holdingul grecesc Mytilineos, viata copsanenilor s-au inrautatit si mai mult, in ciuda angajamentelor mult trimbitate. Noua conducere a depasit termene importanate din planul de obiective. A functionat pina in iunie 2006 la limita legii, fara autorizatie de mediu.

Cu ajutorul unor gaselnite in legislatia de mediu. Anul acesta, ministrul Mediului a avertizat ca va pune lacatul pe poarta Sometrei, pe 1 martie. Nu s-a imtimplat nimic. Mai mult de atit, grecii au primit autorizatie integrata de mediu si pot functiona dupa bunul lor plac.