Actualizarea unor proiecte mai vechi ale Primariei releva ca pretul lucrarilor a crescut in ultimii ani de pana la patru ori

Doua milioane de euro este suma cu care municipalitatea din Timisoara vrea sa majoreze devizele pentru cinci lucrari publice. Pentru acestea, studiile de fezabilitate au fost facute anii trecuti, dar, din cauza lipsei de fonduri, lucrarile nu au mai fost efectuate.

Proiectele de hotarare care prevad actualizarea valorii unor devize apar pe ordinea de zi a Consiliului Local. In sedinta de maine, consilierii vor analiza devizele legate de asfaltarea a trei strazi si reabilitarea a doua poduri. Consolidarea Podului Eroilor a fost decisa acum doi ani, cand valoarea lucrarii era de 235.000 euro.

In urma actualizarii, investitia este de patru ori mai scumpa: aproape 856.000 euro. Despre consolidarea pasajului de pe Calea sagului, podul pe care trec sute de tiruri dinspre si inspre Belgrad, se vorbeste de aproape un deceniu. Lucrarea era costisitoare si in 1999, cand s-a facut studiul, dar acum costa cu circa 1.000.000 de euro mai mult, adica 3,8 milioane euro.

Pe lista cu majorarile de devize sunt incluse si trei strazi: amenajarea tronsonului dintre strada Gh. Lazar si Piata 700, modernizarea strazii Armoniei si amenajarea strazii Gloriei. Lucrarea de la Piata 700 este acum mai scumpa cu 135.000 de euro decat prevedea studiul de acum doi ani.

Cu peste un sfert de milion de euro va costa mai mult si modernizarea strazii Armoniei, aflata la marginea orasului, intr-o zona unde se construiesc multe blocuri, in timp ce, pentru strada Gloriei se mai scot din buget 145.000 euro.

"In anii care au trecut de cand s-au facut studiile de fezabilitate s-au modificat si preturile la materialele de constructii. Trebuie sa ne adaptam si noilor solutii tehnice in domeniu, dar si preturilor de pe piata", a precizat Flavius Boncea, purtatorul de cuvant al Primariei Timisoara.

Consecinte

Romania libera a mai inventariat proiectele de hotarari din ultimii doi ani in care Executivul le cerea alesilor sa aprobe actualizarea unor devize. Din cele 23 de hotarari de consiliu adoptate in acest sens s-au adunat aproape 12 milioane de euro, bani care sunt "luati" din buzunarele cetatenilor si ale bancilor creditoare.

Studiile de fezabilitate din 2002 care au stat la baza devizelor sunt de cele mai multe ori triplate, iar cele din 2004 dublate, in conditiile in care paritatea euro/leu nu a fost semnificativa si nici inflatia nu a fost chiar atat de mare.