Georgeta Gavris: Doamna Bruchental, in ultima vreme numele dumneavoastra a aparut cel mai des in presa in asociere cu asa-numitul cos -bebe, care este stadiul acestui proiect in momentul de fata?

Ionela Pop-Bruchental: Momentan, conform alegerii pe care a facut-o Ministerul Muncii, pana in prezent, mamelor li se acorda numerar, suma de 150 RON. Nu acesta este ideea proiectului, insa este o formula temporara pentru a se da timp pentru elaborarea normelor de aplicare si pentru aplicarea acestei legi.

Au fost comentarii pe seama acestui subiect, le cunosc, dar opinia mea ramane aceeasi si raman constanta in alegerea pe care am luat-o.

Aveam doua variante. In momentul in care in luna decembrie, la sfrasitul sesiunii parlamentare acest poiect de lege a obtinut votul parlamentului, iar termenul de intrare in vigoare era 1 ianuarie, eram constienta ca in doua saptamani nu se poate aplica practic, nu se pot face formalitatile legate de aplicare a legii.

Aveam deci doua variante: ori modificam proiectul de lege si stipulam ca ea intra in vigoare la 1 iunie, ori ramaneam pentru 1 ianuarie, cu mentiunea ca mamele vor primi contravaloarea cosului bebe. Eu personal, ca om politic, dar ca mama in primul rand, aveam interesul ca sa fie cat mai multe familii care sa beneficieze de aceasta lege.

Era si o chestiune de natura simbolica, intrarea in UE, cred ca in felul acesta putem spune bun venit copiilor europeni nascuti in Romania dupa 1 ianuarie 2007.

Georgeta Gavris: Nu stiu care este situatia in alte orase ale tarii, insa in Oradea dintre cei aproape 900 de nou nascuti de la inceputul ianuarie, doar o mica parte dintre parintii sau tutorii acestora au solicitat acordarea acestui ajutor. Care credeti ca este motivul?

Ionela Pop-Bruchental: Este in primul rand o carenta la nivel informational a societatii. Sunt absolut convinsa ca majoritatea parintilor ar solicita acest ajutor financiar, daca ar avea cunostinta de el. Intodeauna cand creezi o lege, exista o diferenta intre imaginea pe care o ai si destinatia la care vrei sa ajungi si felul in care decurg lucrurile.

Carenta la nivel informational se va elimina in momentul in care parintii, neconditionat, vor primi in maternitati aceste pachete. Fara formalitati.

Daniel Meze: Cine este responsabil pentru aplicarea normelor metodologice? Mereu auzim ca avem legi dar nu exista norme de aplicare.

Ionela Pop-Bruchental: Daca e sa ne referim strict la aceasta lege, responsabilitatea revine consiliilor judetene. In momentul in care primesc normele de aplicare sunt responsabile pentru organizarea licitatiilor si in functie de estimarile care exista in fiecare judet sa sigura distribuirea trosuourilor.

Georgeta Gavris: Exista voci care spun ca poate ar fi mai bine sa se acorde bani si nu produse in valoare de 150 de lei.

Ionela Pop-Bruchental: Daca un copil nou nascut nu are nevoie de scutece, tetina, produse de igiena, atunci oare de ce are nevoie? Ca si initiator al acestei legi sunt total impotriva ideii de a se acorda bani. Sa nu uitam ca fiecare familie beneficiaza din partea statului de 800 de lei, deci sume de bani se primesc.

Nu vreau sa aduc acuze, dar vreau sa ofer garantia acelui nou nascut ca fie si pentru o scurta perioada va beneficia de acele produse, si de ingrijire corespunzatoare. In plus in Romania ponderea locuitorilor din mediul rural este foarte mare.

Este multa lume care nu stie ce este acela un scutece de unica folosinta, care nu stie ca exista betisoare de curatat urechile speciale pentru copii si multe altele. Prin urmare acest cos- bebe poate avea si un rol educativ.

Daniel Meze: Doamna deputat v-ati castigat o notorietate destul de buna prin intermediul acestui proiect. A fost grea elaborarea unui astfel de proiect de lege?

Ionela Pop-Bruchental: Daca e sa ne referim strict la conceperea unei astfel de legi nu este greu. Trebuie sa ai ideea, sa simti problema, sa te identifici cu ea...o asterni pe hartie...nu este o filozofie. Pentru a respecta celelalte legi ale statului cu care s-ar putea intersecta proiectul se consulta diferite comisii din ministerul de resort.

Nu asta este partea grea, greu este sa convingi guvernul pentru a obtine un aviz favorabil.

Daniel Meze: Prima data nu vi s-a acordat un aviz favorabil.

Ionela Pop-Bruchental: Am primit un vot negativ din partea comisiei buget - finante. Spuneau ca nu sunt bani, cu toate ca suma este nesemnificativa raportat la bugetul existent. Era un argument care nu statea in picioare. Din pacate nu am fost invitata de comisia buget - finante cand s-a dezbatut aceasta lege si cred ca a cest fapt a influentat votul negativ.

In schimb am fost invitata la comisia de administratie publica, unde am avut posibilitatea sa imi sustin punctul de vedere si am obtinut un aviz pozitiv. Am trecut prin multe peripetii cu acest proiect de lege. La un moment dat in Parlamentul Romaniei au fost sincope, m-am impotmolit...este greu.

Este foarte greu pentru cineva din afara sa-si dea seama ce inseamna sa te lupti ca un proiect de lege sa ajunga la un anumit punct. In momentul in care am ajuns in fata parlamentului si am cerut votul parlamentarilor, toti au votat pentru.

Daniel Meze: Poate era presa de fata...

Ionela Pop-Bruchental: Era presa de fata, votul se poate individualiza si niciunul dintre parlamentari nu risca de a vota impotriva unui astfel de proiect. Exista deci un paradox intre rezultatul votului si intre toate piedicile pe care le-am intampinat. Exista o concurenta intre parlamentari pe principiul: „daca nu m-am gandit eu la asta de ce sa-l las pe altul sa faca?”

Daniel Meze: Am inceput discutia cu legea cos - bebe, totusi poate parea putin straniu. Acum clasa politica isi iroseste toate energiile in batalii intre guvernanti, guvernanti si opozitie, batalii intre palate. Cum vedeti toata aceasta vanzoleala de pe scena politica romaneasca?

Ionela Pop-Bruchental: In mod sigur la prima vedere, ma refer la cetateanul simplu de pe strada, el ar putea fi iritat la ceea ce se intampla pe scena politica. La o analiza superficiala am purtea spune ca este o adevarata tragedie. Eu am o alta opinie.

Cred ca toata aceasta agitatie de pe scena politica se intampla acum si singurul lucru rau este ca se intampla acum la 17 ani dupa revolutie.

Aceasta "lupta” trebuia sa aiba loc cu mult timp in urma. Este tot ceea ce timp de 16 ani a fost tinut intr-o oala acoperita cu un capac.

Dupa ’96 a mai fost o tentativa si este pacat ca nu s-a reusit nimic atunci. In 2000 cand a venit iar PSD-ul la putere s-a instalat din nou pace si liniste totala si toti ne prefaceam ca totul e in regula

Daniel Meze: Dar nici asa, sa nu avem ministru de externe sa avem un razboi continuu intre cele doua partide care se afla la guvernare este putin exagerat.

Ionela Pop-Bruchental: Nu inteleg la ce va referiti cand spuneti razboi continuu

Daniel Meze: Spre exemplu il auzeam pe domnul Radu Berceanu care spunea zilele trecute „premierul Tariceanu sa-si asume decizia de a scoate PD de la guvernare”

Ionela Pop-Bruchental: In sfarsit puteti spune ca l-ati auzit pe Radu Berceanu spunand ceva despre domnul Tariceanu. Si cred ca este valabil pentru toti membri guvernului din partea PD. Da, si democratii vin sa riposteze si sa expuna punctul de vedere al partidului.

PD a avut o atitudine foarte disciplinata pana de curand, dar se pare ca aceasta disciplina si aceasta coerenta in ceea ce aveam de facut nu a gasit raspuns din partea partenerilor de alianta. Este firesc sa reactionezi la un moment dat, asa se face politica. PD nu este dispus sa-si puna pielea-n bat pentru interesele PNL.

Noi intotdeauna am facut apel, si am avut ca baza protocolul in care am crezut cu totii la un moment dat. Tangoul se danseaza in doi. Cand urmezi pasii corecti, dar partenerul te tot calca pe picioare, la un moment dat normal ca renunti.

Georgeta Gavris: In urma cu o saptamana il aveam invitat pe Claudiu Pop, deputat PSD de Bihor. El ne spunea ca reprezentantii bihorenilor la Bucuresti sunt foarte uniti cand vine vorba de interesele bihorenilor. Puteti sa confirmati spusele lui Claudiu Pop?

Ionela Pop-Bruchental: Mi-e greu sa va dau un rapuns transant vis-a-vis de aceasta chestiune, dar nici nu pot sa-l contrazic pe colegul meu. In ce priveste interesul judetului Bihor cu siguranta ca niciunul dintre parlamentarii bihoreni nu ar indrazni sa nu fie de acord cu orice masura care ar fi in beneficiul judetului.

In Parlamentul Romaniei insa se dezbat proiecte de legi care au impact la nivel national, care implicit au efecte si asupra bihorenilor. Aici nu mai pot sa fiu de acord. Sunt legi fundamentale, importante, care vizeaza o buna si corecta functionare a institutiillor statului. Dau aici ca exemplu legea ANI.

Daniel Meze: Probleme mai concrete legate de Bihor. Aeroportul Oradea, Autostrada Transilvania, drumurile judetene si nationale din Bihor s.a.m.d, ce lobby ati facut dumneavoastra impreuna cu colegii parlamentari de Bihor pentru realizarea acestor proiecte?

Ionela Pop-Bruchental: Am facut mari presiuni in ce priveste ruta Oradea Deva atat la nivelul regionalei de la Cluj cat si la Ministerul Transporturilor. Dupa toate promisiunile lucrarile trebuiau sa inceapa anul trecut in vara, mai apoi ca in toamna, iar acum mi s-a promis ca in vara vor incepe lucrarile.

S-a facut licitatia, se cunosc firmele executante exista proiect, deci teoretic in august vor incepe lucrarile.

Daniel Meze: Oradea Satu Mare?

Ionela Pop-Bruchental: In 2008, dar se stia de la inceput ca abia in 2008 va fi aplicat proiectul.

Daniel Meze: Autostrada?

Ionela Pop-Bruchental: Aici e o chestie de notorietate. Sunt un pic rezervata in a imparti foarte clar lucrurile. Era acel contract care era intr-adevar o paguba pentru noi. Taxa care se va cere va fi direct proportionala cu investitia care se va face in ca acea autostrada

Georgeta Gavris: O alta chestiune din plan politic. Vasile Blaga era considerat unul dintre cei mai performanti ministri ai cabinetului Tariceanu, acum insa planeaza acuzatii grave asupra lui. Credeti ca aceste acuzatii vin cu dedicatie din sfera polictica?

Ionela Pop-Bruchental: Bineinteles ca in spatele tuturor acestor atacuri se ascunde politicul. Este interesul PNL de a se debarasa de ministri PD. Daca Vasile Blaga pana la integrare a fost un ministru cu performante si Uniunea i-a apreciat munca, la fel si cu ministrul justitiei.

Acestia sunt buni pana la integrarea in UE, si dintr-o data dupa ce ne-am atins scopul ne trezim ca nu mai sunt buni? Dati-mi voie sa fiu sceptica. De ce apar toate acest scandaluri doar dupa acest moment. De ce nu au iesit la suprafata toate acestea inainte de integrare?

Daniel Meze: Daca nu va simtiti confortabil cu colegii de alianta, daca sunteti victima atacurilor liberalilor, de ce nu iesiti de la guvernare? Nu credeti ca electoratul va va lipi eticheta...uite vor sa tina cu orice pret de fotoliu?

Ionela Pop-Bruchental: PNL nu mai doreste PD la guvernare, au alte socoteli. PD vrea sa se tina de programul de guvernare atat timp cat este posibil. PNL se pare ca a uitat de acest program, iar faptul ca PD nu vrea sa plece de la ciolan este o chestiune falsa.

Noi prin vocea liderilor PD am spus clar daca PNL nu mai vrea aceasta alianta si nu ne mai vor la guvernare sa o spuna clar si va asigur ca am plecat. Dar ei sa-si asume responsabilitatea si se va contura atunci si noua majoritate parlamentara.

Daniel Meze: Doamna deputata aveti incredere in justitia din Romania

Ionela Pop-Bruchental: Este foarte greu sa ma exprim in acest sens. La fiecare dintre audientele de la cabinetul meu am cetateni care vin si reclama hotarari cel putin dubioase ale justitiei. Sunt situatii cel putin absurde pe care le constat. In mod sigur sunt oameni care isi fac bine meseria, dar la fel nu pot sa spun ca totul e roz

Daniel Meze: V-am pus aceasta intrebare pentru ca un alt lucru de care sunt legate aparitiiile dumneavoastra in presa sunt problemele cu justitia ale fostului dumneavoastra sot. Aveti vreun comentariu de facut?

Ionela Pop-Bruchental: Sustin in continuare ca este nevinovat, pentru ca sunt lucruri in acel dosar de care ar fi trebui sa se tina cont. Ultima cale de atac este in curs de judecare.

Daniel Meze: Credeti ca este un dosar instrumentat politic?

Ionela Pop-Bruchental: Elementele care au dus la aceasta sentinta sunt complexe. Nu avem cum sa schimbam lucrurile pentru ca politica nu intervine in justitie, sunt puteri separate in stat. E nevoie de un proces de lunga durata, de un proces de epurare, de oameni cu alte mentalitati. Din pacate aceasta epurare se lasa cu victime