O ampla campanie a cuprins de curind tot Clujul pentru a stringe suma uriasa necesara operatiei care i-ar putea reda vederea. Parintii ei, oameni necajiti si greu incercati de soarta, se simt rusinati ca au ajuns la mila semenilor, dar ar face orice ca sa-i poata readuce vederea celei pe care o iubesc ca pe lumina ochilor.

Jucaria preferata, clinchetul paharelor

Izabela Daiana Lacatus are aproape 3 ani, obrajori rumeni si stie sa isi spuna numele, „Iza!", si cind e intrebata in romaneste, si cind e intrebata in maghiara. Se furiseaza mereu pe linga unul dintre parinti sau pe linga tanti Ida, femeia care i-a „adoptat" de un an in casa ei, ca sa ii simta aproape.

Tine in brate o papusa, primita de curind, si porneste in rastimpuri o cutie muzicala. „Cel mai mult ii place sa loveasca cu lingurita in pahare, sa le auda sunind", spune Angela, mama ei in virsta de numai 20 de ani. „Am dus-o odata si la gradinita, dar se izbea de masute si se speria de copii. Si acasa se sperie des, tresare si cind o imbracam...", marturiseste Angela.

Locul 400 pe lista sociala

"Nu stim daca si-a pierdut vederea pentru ca ar fi mostenit de la mine boala, ori pentru ca mama ei a trecut prin moarte clinica inainte sa ramina insarcinata, din cauza unor ciuperci otravitoare... Poate si operatiile is de vina...", considera tatal, Romica Lacatus, si el nevazator.

Fara locuinta, adapostindu-se prin Cluj in diferite locuri, familia Lacatus si-a ingrijit copila cum a putut mai bine. Au si cerere de locuinta sociala la Primarie, ocupind locul 400 pe lista.

"Ma trag dintr-o familie de tigani muzicanti, nu mi-e rusine sa spun asta, dar sa ajung la mila oamenilor este mare incercare pentru noi. La scoala de nevazatori am invatat sa nu cer mila, dar pentru Iza as face orice...", marturiseste tatal fetitei. „Am fi vrut sa ne descurcam singuri, am incercat sa facem imprumut din banca pentru operatia Izei, dar ne-au refuzat.

Daca Iza se va face bine si om avea si casa, as vrea sa lucrez, sa nu mai stau cu pensie de nevazator...", adauga acesta.

Trei intr-un pat

Familia Lacatus este adapostita de un an intr-o casa micuta si curata din Ticu-Colonie, zona aflata la capatul unui drum desfundat din comuna clujeana Aghires, proprietatea Idei Kyiri, o femeie de 76 de ani care ii considera pe Romica si Angela copiii ei adoptivi, caci cei naturali ii sint la Budapesta.

Intr-o camera micuta, cei trei membri ai familiei dorm in acelasi pat si se incalzesc cu o soba de lemne. „Ii plac tare mult jucariile si dulciurile, dar cum sa i le cumpar cind nu am bani nici de papucei?", se intreaba tatal fetitei, cu amaraciune.