Primarii prahoveni din localitatile mici sunt nemultumiti de modul de repartizare al fondurilor de la bugetul de stat. „Fiind o comuna cu populatie redusa si fara prea multe terenuri, banii nu ne ajung decat de salarii. Suntem restanti la acordarea venitului minim garantat pentru ca formula de calcul nu este convenabila pentru noi.

Era mai bine cand banii se dadeau prin Consiliul judetean, unde se stia cu exactitate care sunt nevoile fiecarei localitati in parte”, regreta vechiul sistem primarul comunei Bertea, Ion Lupu.

Primarul comunei Jugureni, Lucica Boloaga s-a declarat chiar disperata fata de situatia existenta: „Nu stiu cum ne vom descurca fara bani din afara, pentru ca la noi bugetul este mic, oamenii sunt saraci. Chiar am fost zilele trecute la Directia de Finanate si va spun sincer, ca sunt ingrijorata gandindu-ma cu ce bani vom plati cei 7 asistenti ai persoanelor cu handicap.

Cat despre salarii la Primarie si alte cheltuieli... situatia este de-a dreptul disperata. In ceea ce priveste investitorii, nici resursele nu prea ne ajuta. Avem doar o zona cu calcar unde s-ar putea face o exploatare. Dar nici pentru asta nu s-a interesat nimeni”.

Primarul din Talea, Toader Mihail nu avea habar ca potrivit noilor reglementari nu-i mai da nici macar Directia de Finante cota de echilibrare daca nu dovedeste ca poate atrage fonduri de undeva. „Veniturile noastre proprii pe un an au fost de 1 miliard de lei vechi. Dar dupa ce vom baga si gazele speram ca se vor inmulti si investitorii.

Avem acum statia de imbuteliere de apa plata, si dorinta cuiva de a cumpara mult teren. Poate va construi ceva pe el”. De partea cealalta, directorul executiv al Directiei de Finante Prahova, Marian Fatu, sustine ca alocarea fondurilor se face dupa o formula exacta, lipsita de elemente subiective, cum ar fi culoarea politica a edililor.

"Repartizarea fondurilor se face in baza unei formule clare in care sunt luate in calcul: suprafata de teren din intravilan, lungimea drumurilor judetene de pe raza localitatii si numarul populatiei. Calculatorul nu greseste, iar primarii ar trebui sa utilizeze cat mai bine sursele proprii de venituri ”, sustine directorul Finantelor, Marian Fatu.

Conturi blocate

O treime din cele 105 localitati ale judetului are conturile blocate din cauza unei intarzieri birocratice. Potrivit metodologiei de alocare a fondurilor de la bugetul de stat pentru autoritatile locale, fiecare primarie este obligata sa depuna la Directia de Finante Prahova o dare de seama cuprinzand veniturile si cheltuielile pentru anul in curs.

In caz contrar finantistii sunt obligati sa nu mai verse bani la bugetele locale. „Conturile de la Trezorerie au fost blocate pentru 30 de primarii care nu si-au declarat in termenul legal bugetele pentru 2007 in baza carora sa putem aloca fondurile necesare investitiilor”, a declarat Cornelia Vaduva, trezorier sef al Directiei de Finante Prahova.

Potrivit acesteia, printre comunele nevoite sa se descurce acum doar cu banii incasati din taxele si impozitele locale se numara Filipestii de Targ, Tataru si Banesti.