Turul al doilea al alegerilor a devenit o adevarata licitatie intre PD si PSD. In lupta electorala, amvonul bisericii s-a transformat in bursa pentru mita electorala PD a oferit 300 de milioane de lei pentru biserica, iar PSD a pus pe taraba 200 de metri cubi de lemn

Alegerile locale din comuna bistriteana Ilva Mare au fost un bun prilej pentru partidele politice sa faca repetitie pentru eventualele alegeri anticipate. Toate formatiunile au incercat sa regleze tirul artileriei grele a promisiunilor electorale. Prin comuna s-au perindat parlamentari si lideri judeteni ai gruparilor care si-au aruncat candidatii in lupta pentru Primarie.

Competitia de la Ilva Mare este importanta pentru politicieni pentru ca alegerile partiale pot da semnalul schimbarilor in optiunile electoratului. In cele din urma, dupa ce PD a oferit 300 de milioane de lei din fondurile Guvernului pentru biserica din sat, candidatul acestui partid a castigat alegerile, in fata rivalei din PSD.

Noul primar, Alexandru Anca, va avea un mandat de aproximativ un an, pana la alegerile obisnuite, din 2008. Al doilea tur al alegerilor pentru Primaria comunei Ilva Mare a fost castigat duminica de candidatul PD, Alexandru Anca. El a devansat-o pe candidata PSD, Anuta Vasies, cu 140 de voturi.

In ziua alegerilor, preotul din localitate a informat credinciosii ca deputatul Ioan Oltean (PD) a ajutat comunitatea sa obtina 300 de milioane de lei de la Guvern pentru reabilitarea lacasului de cult, in timp ce candidata PSD a oferit 200 de metri cubi de lemn de la Primarie in acelasi scop.

"Normal ca am pierdut daca tinem cont de ultimele demersuri facute de democrati cu anuntul preotului in biserica, in ziua alegerilor, ca Ioan Oltean a rezolvat 300 de milioane de lei vechi pentru reparatia bisericii. Nu am depus sesizare pentru ca suntem satui de circ", si-a justificat infrangerea deputatul PSD Emil Radu Moldovan.

Potrivit acestuia, Bistrita-Nasaud ramane cel mai misogin judet din tara, singurul in care nu s-a reusit impunerea unui primar de sex feminin.

La celalalt pol, deputatul Ioan Oltean, a declarat: "Biserica din Ilva Mare a obtinut 300 de milioane prin interventia mea. Nu este vorba de nici o campanie electorala, ci o informare a credinciosilor. Nu eu am candidat si nu duminica la 13,30 s-a decis soarta alegerilor. Preotul a informat credinciosii in ziua alegerilor pentru ca atunci a avut loc slujba.

Daca slujba era miercuri, erau anuntati miercuri. Au obtinut banii in cursul saptamanii trecute asa ca era normal sa fie anuntati. De ce nu ma intrebati de lemnele date de viceprimarita (n. red.- candidata PSD)?", a comentat Oltean.

Explicatii

Contactat telefonic, parintele Cristian Lupsan a explicat: "Noi orice bun pe care il primim, oricat de mic, il anuntam in biserica.

Duminica nu am anuntat doar ca am primit 300 de milioane cu sprijinul deputatului Ioan Oltean, ci si faptul ca doamna viceprimarita Vasies, candidata la Primarie din partea PSD, ne-a aprobat, in sedinta de Consiliu Local de vineri, 200 de metri cubi de lemn pentru biserica, care valoreaza tot cam atat.

In urma cu trei saptamani ni s-au mai donat 40 de milioane de la PD si 50 de milioane de la PSD in aceeasi zi si am procedat la fel. Am anuntat credinciosii in biserica", marturiseste preotul, multumit ca biserica, uitata de lume pana la recenta campanie electorala, s-a ales cu ceva de pe urma alegerilor.