Doua adolescente din Cehia si Slovacia au fost prinse, la sfarsitul saptamanii trecute, de agentii de paza ai unui supermarket din Ploiesti, dupa ce fusesera filmate furand. Fetele au fost predate politistilor, careau stabilit ca cele doua suspecte au varsta de 16, respectiv 10 ani.

Aceasta din urma, a fost identificata in inregistrarile camerelor de supraveghere ca fiind autoarea a doua furturi de genti, savarsite in zilele de 17 si 22 martie, in doua complexe comerciale din Ploiesti.

Ea a profitat de neatentia a doua femei care se aflau la cumparaturi si le-a sustras din carucioare posetele in care se aflau actele de identitate si bani, valoarea prejudiciului fiind de 1.200 de lei.

Avand in vedere ca in supermarketurile ploiestene au fost comise mai multe fapte cu acest mod de operare, Politia Municipala a extins cercetarile, stabilind ca minora in varsta de 16 ani a comis si ea mai multe furturi intr-un alt magazin din oras.

Astfel, in 17 si 20 martie, in timp ce se afla in interiorul unui complex comercial din Ploiesti, profitand de neatentia victimelor, aceasta a sustras din cosurile pentru cumparaturi gentile a doua femei, prejudiciul fiind de 14.000 de lei.Pe 24 martie, s-a inceput urmarirea penala fata de minora in varsta de 16 ani, pentru comiterea infractiunii de furt calificat.

Dupa administrarea tuturor probelor in cauza, invinuita a fost prezentata Parchetului de pe langa Judecatoria Ploiesti, urmand sa fie cercetata in stare de libertate. Cercetarile sunt continuate de lucratorii Sectiei 2 - Nord de Politie, pentru stabilirea cu exactitate a tuturor imprejurarilor comiterii faptei.

Fata de fetita in varsta de 10 ani, anchetatorii au decis neinceperea urmaririi penale, deoarece la data comiterii faptelor nu avea implinita varsta de 14 ani. Dupa Bucuresti, municipiul Ploiesti este a doua localitate mare in care au fost depistate grupuri de nationalitate slovaca si ceha, specializate in furturi in supermarketuri.

Politistii mai spun ca "importul" de astfel de infractori va continua si ca totul s-ar putea transforma intr-un fenomen de proportii. Sistemele de securitate si supraveghere ale marilor complexe comerciale din vestul Europei sunt cele care, se pare, ca i-au impins pe hotii cehi si slovaci catre Romania, unde masurile de siguranta inca nu sunt la un nivel ridicat.