Man reclama si o serie de abuzuri din partea anchetatorilor, iar in acest sens jurnalistul clujean va fi audiat miine in fata Comisiei de Abuzuri a Camerei Deputatilor.

"Da-i in primire!“

Presedintele Trustului "Gazeta“, Liviu Man, a declarat ieri, intr-o prima conferinta de presa dupa ce a fost eliberat din arestul preventiv, ca a fost vectorul procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Cluj prin care acestia doreau sa ajunga la liderul PD, Emil Boc, si la deputatul PD Daniel Buda.

Acesta a afirmat ca, de fiecare data cind a fost audiat, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Cluj i-au cerut informatii referitoare la Boc si Buda. „Intrebarile despre Boc si Buda erau puse de politisti fara martori. Banuiesc ca daca as fi dat raspunsurile dupa dictare, probabil procurorii i-ar fi cautat pe ei acasa.

Imi spuneau: «Da-i in primire!»“, a declarat ieri Man. Presedintele trustului de presa considera ca acesta a fost, in realitate, scopul anchetei: sa se obtina dezvaluiri fata de Emil Boc si Daniel Buda, dar si fata de judecatorii Adina si Marius Lupea. „Am refuzat sa dau declaratii despre ei si, ca atare, am fost trimis in judecata“, a completat Man.

In ceea ce-i priveste pe colegii lui din trust, Man a afirmat ieri ca procurorii le cereau acestora sa-l toarne pe el.

Purtatorul de cuvint al DIICOT Cluj, procurorul Mircea Hrudei, care a instrumentat dosarul „Gazeta“, a declarat ca daca in timpul interogatoriului li se cerea inculpatilor sa semneze ceva gata scris ori li se sugera sa dea informatii, avocatii trebuiau sa faca plingere, deoarece acestia erau prezenti in timpul declaratiilor.

Dosar "ghidat“ de Toma Rus

"Acest dosar este o insailare jalnica de materiale strinse de procurorii Mircea Hrudei si Daciana Deritei“, a spus Man, referindu-se la dosarul „Gazeta“, iar intregul carusel ar fi fost instrumentat de fostul sef al BCOO Cluj, comisarul Toma Rus: „Nu este intimplator ca prima plingere se refera la Ioan Otel.

Rus a fost subordonatul lui Otel mai multa vreme si, din motive nestiute de mine, a incercat sa se razbune pe el“. Man este de parere ca, pe linga Toma Rus, ar mai fi si alte persoane, cu activitati in domeniul economic care ar fi avut interese sa il infunde pe el si publicatiile trustului de presa: „A fost un dosar ghidat in care cineva trebuia sa plateasca.

Ziarele mele au scris despre ce facea in tinerete actualul sef al SRI (n.r., George Maior) ori despre afacerile premierului Tariceanu, subiecte care au deranjat pe cineva“.

Abuzuri din partea anchetatorilor

Presedintele Trustului "Gazeta“ a reclamat ieri mai multe abuzuri pe care anchetatorii le-au facut asupra sa si a colegilor sai. „Am calculat ca au fost angrenati peste 100 de persoane in aceasta actiune. Nu stiam ca ni se asculta telefoanele ori ca sintem urmariti penal.

Am aflat despre asta de la Cornel Purcea (n.r., om de afaceri bistritean), care, in septembrie 2006, l-a contactat pe Dorel Vidican, spunindu-i ca este asediat de lucratorii BCCO Cluj, care ii cer sa depuna marturii false“.

Ulterior, Purcea s-a constituit parte vatamata in dosar, insa Man sustine ca a fost santajat de DIICOT Cluj ca va fi arestat intr-un dosar de evaziune fiscala daca nu depune marturie impotriva lui.

Procurorul Mircea Hrudei a sustinut ieri pentru Monitorul de Cluj ca declaratiile inculpatului Liviu Man sint lipsite de adevar. „Daca are probe, sa faca plingere. Habar nu am ce dosar are Purcea. El a venit ulterior de buna voie si a dat o declaratie.

Nu comentez in nici un fel acuzatiile lui Man, pentru ca ar trebui sa aiba responsabilitatea sa faca plingere daca are probe in acest sens“, a evidentiat Hrudei. Un alt abuz amintit de inculpat se refera la aceea ca el si ceilalti arestati in dosarul „Gazeta“ au fost tinuti izolati in celule 60 de zile, tratament ce nu se aplica nici macar criminalilor in serie.

Noua persoane au fost trimise in judecata in dosarul "Santaj in presa“. Procesul a fost stramutat la Tribunalul Braila, instanta care a dispus saptamina trecuta punerea in libertate a ultimilor trei inculpati arestati, respectiv Liviu Man, Ioan Otel si Aurel Muresan. (Ioana OROS)

Audiat de Comisia de Abuzuri

Liviu Man va fi audiat miine in fata Comisiei de Abuzuri a Camerei Deputatilor. Acesta a cerut audierea in decembrie 2006, solicitind dispunerea demararii unei anchete parlamentare independente pentru constatarea mai multor nereguli legate de anchetarea lui si a celorlalti invinuiti in acelasi dosar.

In scrisoarea adresata parlamentarilor romani, Man condamna modul defectuos in care unele institutii ale statului si-au realizat sarcinile si atributiile specifice, folosirea institutiilor statului, inclusiv a justitiei, pentru reglarea unor conturi economico-politice ori presiunile la care el si colegii sai au fost supusi, impotriva libertatii de exprimare a presei.