Uzina din Resita a avut anul trecut o cifra de afaceri de doar 35 de milioane de euro din 50 de milioane prognozate

Uzina de Constructii Masini (UCM) din Resita a intrat intr-o situatie economica dificila. Desi conducerea prognoza o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro, uzina a atins doar o cifra de 35 de milioane de euro. UCM a pierdut o mare parte a pietei externe pentru turbine, iar acum isi incearca norocul cu productia de autobuze.

Pentru ca nu a avut banii necesari pentru a porni pe cont propriu productia de autobuze, uzina resiteana s-a asociat cu un om de afaceri rus.

Pana in anul 1989, in UCM Resita lucrau 12.000 de oameni. Acum, ea mai are doar 3.500 de angajati, adica de 3,5 ori mai putini decat pe vremea comunismului. Pe atunci, fabrica producea motoare navale, turbine si echipamente hidroenergetice. Acum, insa, UCM obtine bani din inchirierea spatiilor in care functionau odinioara sectii ale fabricii.

In acelasi timp, o serie de ateliere profitabile au fost scoase de sub umbrela societatii. Asa s-a intamplat cu Fabrica de Cuzineti. Dupa un an de functionare, cifra de afaceri a ajuns la 1,8 milioane de euro, iar profitul fostului atelier a fost de 400.000 de euro.

Insa manevra care a dus la salvarea UCM Resita este reprezentata de inceperea productiei de autobuze, anul trecut. Uzina produce autovehicule din seria ROBUS, destinate transportului public de calatori.

Presedintele director-general al societatii, Adrian Chebutiu, a declarat ca: "Orientarea noastra spre alte domenii nu este deloc intamplatoare, ea avand la baza studiile de piata realizate de specialistii companiei.

Nu mai puteam fabrica motoare navale, daca piata externa nu mai cerea acest lucru, dar putem ansambla autobuze deoarece, la ora actuala Romania are nevoie de 50.000 de autobuze performante, si noi stim acest lucru".